OZB-tarief gedaald wegens minder waardedaling huizen

Herbert Raat

Herbert Raat

Omdat de huizen in Amstelveen minder in waarde zijn gedaald dan eerder werd verwacht, gaat het tarief voor de Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor volgend jaar omlaag. Dat hebben B&W besloten, nu de definitieve WOZ-waarden bekend zijn. Volgende maand wordt het voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad, die vorige week de tarievennota vaststelde, tegelijk met de begroting.

Daarin wordt ook jaarlijks het OZB-tarief opgenomen. Bij de vaststelling van de nota waren de WOZ-waarden (waarde onroerende zaken) voor huizen en kantoren nog niet beschikbaar. In de nota werd gerekend met fictieve bedragen.

Het college ging uit van een waardedaling van het onroerend goed van 10 procent voor woningen en niet woningen, zoals kantoren. Nu de hertaxatie vrijwel is afgerond, blijkt dat de gemiddelde waarde van woningen is gedaald met 5,5 procent en van bedrijfspanden en kantoren met 8 procent.

De gemeente moet voor 2014 aan OZB € 18,4 miljoen binnen halen. Als de gemiddelde waarde van het onroerend goed daalt, wordt het tarief verhoogd om deze waardedaling te compenseren. Omgekeerd daalt het compenserende tarief bij stijging van de WOZ.

De gemiddelde Amstelvener merkt er weinig van als het aanslagbiljet op de deurmat valt. “Het college kiest ervoor de OZB alleen aan te passen aan de inflatie”, zegt wethouder Herbert Raat (VVD) van financiën. “Zo stijgen de lasten voor inwoners minimaal en kan het voorzieningenniveau in de gemeente op peil blijven. Van het rijk zouden we de OZB nog mogen verhogen maar daar kiezen we niet voor. In deze lastige tijden hebben Amstelveners en ondernemers het al moeilijk en dan moet je terughoudend zijn met lastenverzwaring”.

Lees ook:Tarief OZB wordt verlaagd
Lees ook:Winkeliers moeten OZB voor leegstand kantoren ophoesten
Lees ook:OZB in procenten omlaag, in centen gelijk
Lees ook:OZB-tarief iets lager dan eerder betekend
Lees ook:Gemeente compenseert waardedaling met 5,5 % stijging OZB

Eén reactie op “OZB-tarief gedaald wegens minder waardedaling huizen

  1. frank bikker

    Tuurlijk moet men bedacht zijn op lastenverzwaring, behalve als men bejaard, gehandicapt, of gewoon pech hebt gehad, volgens de club van deze fotogenieke man.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.