Van fraude verdachte ambtenaar gemeente dinsdag voor rechter

weegschaal[1]De voormalige ambtenaar van de gemeente, die wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen, staat dinsdag (13 oktober) voor de Amsterdamse rechtbank. Hij zou in 2005 en 2006 van het technische bedrijf Imtech Nettenbouw BV in Amersfoort duizenden euro’s voor de aankoop van twee auto’s, een dure digitale camera en twee laptops hebben gekregen. Daar stond tegenover dat hij er voor zorgde dat het bedrijf opdrachten van de gemeente kreeg. Freddy K. (48) was bij de gemeente verantwoordelijk voor de openbare verlichting en kon dat in die functie blijkbaar vrij gemakkelijk sturen. Toen de omkoperij aan het licht kwam werd hij ontslagen en deed de gemeente aangifte bij het OM.Overigens moeten ook drie werkgevers van het bedrijf, van wie er twee als projectleiders in Amstelveen werkten, voor de rechter verschijnen. Zij zijn degenen die ervan worden verdacht K. te hebben omgekocht. Maar volgens de raadsman van een van hen wist de directie dat er cadeaus werden gegeven aan de ambtenaar.  Advocaat Hugo Heerebout zegt dat het bij Nettenbouw gewoonte was opdrachtgevers te fêteren en behoorde het geven van geschenken bij de heersende cultuur. Dat zou pas zijn veranderd na overname van het bedrijf en aantreden van een nieuwe directie. 

Volgens de advocaat heeft het OM de redelijke termijn voor strafvervolging overschreden, omdat de feiten al in 2006 zijn geconstateerd. Hij begrijpt niet waarom justitie zo lang heeft geacht.

Imtech Nettenbouw is er niet mee eens dat haar cultuur tot corrupyioe kon leiden en zegt een integer bedrijf te zijn, dat de projectleiders in Amstelveen onmiddellijk heeft ontslagen nadat hun gedrag bekend werd. De zaak Amstelveen zou ‘incident’ zijn geweest. De onderneming is het niet eens met de verdachtmaking van de derde medewerker, omdat hij – volgens het bedrijf – juist de zaak aanhangig heeft gemaakt. Hij werkt er ook nog.

Lees ook:Ambtenaar ontslagen wegens corruptie
Lees ook:Amstelvener in gevangenis aangehouden wegens aanslagen
Lees ook:Gedwongen ontslagen bij Cardanus
Lees ook:Nieuwe Raad van Toezicht bij Cardanus
Lees ook:Verdachte mannen aangehouden

Eén reactie op “Van fraude verdachte ambtenaar gemeente dinsdag voor rechter

  1. Hans van der Liet

    Binnen drie jaar voor de rechter en dan aanvoeren dat de redelijke termijn is overschreden. Je moet maar durven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.