Politiek geschokt over 15 miljoen gemeente op IJslandse bank

Politieke partijen hebben geschokt gereageerd op het feit dat de gemeente 15 miljoen euro op de failliete IJslandse bank Landsbanki blijkt te hebben gezet. Burgerbelangen (BBA) vindt dat nu de begroting voor volgend jaar moet worden gewijzigde en de behandeling door de gemeenteraad uitgesteld. Van de coalitiepartners heeft tot nu toe alleen de PvdA, overigens uiterst mild, gereageerd. De VVD, de partij van verantwoordelijk wethouder Frans Hellendall (Financiën), en het CDA nog niet. De PvdA vindt dat het inmiddels aangekondigde onderzoek duidelijk moet maken of de gemeente onverantwoord heeft gehandeld. Dat wordt uitgevoerd door Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. Onder meer wordt onderzocht of voldoende afweging van de risico's plaats vond, voorafgaande aan de plaatsing van de deposito's.

 

De ChristenUnie (CU) zegt zich ernstig zorgen te maken en wil tot op de bodem hebben uitgezocht waarom zoveel risico is genomen met gemeenschapsgeld. Volgens B&W is het zwartste scenario dat het geld gewoon weg is. De gemeente heeft in totaal 90 miljoen uitstaan bij vijf banken, waarvan meer dat de helft bij de triple A banken (de beste garanties) Rabo en Bank Nederlandse Gemeenten.

De gemeente heeft zich kennelijk laten lokken door de hogere rente die de IJslandse bank bood. "De afgelopen 1,5 jaar is de praktijk dar RABO en BNG lagere rentevergoedingen bieden dan bijvoorbeeld ING, Fortis en de partijen die door een makelaar uit de onderhgandse markt worden aangeboden," schrijven B&W aan de gemeenteraad. Tot die partijen behoorden o.,a. de IJslandse bank en Leaseplan, waar de gemeente overigens ook nog geld heeft uitstaan. Overigens staat n de door de gemeenteraad aanvaarde financiële verordening dat voor uit te zetten gelden met een looptijd tussen de één en vier jaar uitsluitend een bank met een AA rating mag worden gekozen. Die had de IJslandse bank niet. Het geld was er voor een jaar in deposito geplaatst.

De provincie heeft er geen bezwaar tegen dat de begroting voor volgend jaar gewoon wordt behandeld door de raad. Als het geld niet terug komt wordt volgend jaar daarmee rekening gehouden, bij het begroten voor 2010. Behalve Amstelveen hebben nog tien andere gemeenten zich laten verleiden tot plaatsing van geld bij Landsbanki. De fnanciëke spankracht van de gemeente is volgens B&W nu bereikt, vooral omdat ook nog andere zware verplichtingen bestaan (zoals de overkapping van de A9 en de 25 miljoen die naar de N201 gaat).

De CU wil weten of er inderdaad in kei al een verontrustende BBB rating over de IJslandse bank is verschenen. D66 zegt buitengewoon verrast te zijn door het feit dat de gemeente zelfs in september, toen de financiële crisis allang gaande was, nog geld naar IJsland heeft gesluisd. Dergelijke op korte termijnwinst gerichte acties passen volgens de partij niet bij duurzaam financieel beleid, dat B&W zeggen voor te staan.

De PvdA zegt wel zorgen te hebben. "Maar voor een politiek oordeel moeten wij wachten op op de uitkomsten van het onderzoek," aldus de fractie. Zij verwacht dat bezuinigingen onafwendbaar zijn als het geld niet terug komt. "Sommige grote ambities van de gemeente zullen opnieuw moeten overwogen."

Fractievoorzitter Linda Roos van BBA noemt het "extra kwalijk dat het geld bij de IJslandse bank is ondergebracht , terwijl al maanden duidelijk was dat die grote risico's liep." Wat haar betreft komt er een openbaar verantwoordingsdebat. Zij wil een nieuwe begroting, omdat volgens jaar diverse grote projecten nu op de lange baan moeten worden geschoven.

 

Lees ook:IJslandse strop eerst bezuinigen op gemeentelijk apparaat
Lees ook:Terugbetaling door IJslandse bank duurt nog minstens vijf jaar
Lees ook:Geld uit IJsland voorlopig niet terug
Lees ook:Wijkplatform Stadshart: gemeente pokert met parkeerplan
Lees ook:‘Referendum IJsland staat los van bankvordering gemeente’

2 reacties op “Politiek geschokt over 15 miljoen gemeente op IJslandse bank

  1. Jan Demming

    Top-econoom Arnold Heertje vindt dat de falende ambtenaren ontslagen moeten worden en dat de betrokken wethouders moeten aftreden. Hij noemt het een ‘onvoorstelbaar schandaal’ dat dit met publiek geld is gebeurd. Het feit dat die woorden niet afkomstig zijn van de eerste de beste, zegt volgens mij genoeg!

      /   Beantwoorden  / 
  2. jan uit amstelveen

    waar hebben de gemeenteraadsleden en ambtebnaren eigenlijk hun eigen geld op de bank staan; het is toch belacheijk dat er met ONS geld zo gerotzooid wordt. Waar heeft de burgemeester en die wethouder van de VVD zijn geld eigelijk staaan???

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.