Overlast lijkt te dalen

Herbert Raat

In vergelijking met dezelfde periode in 2010 is tot en met augustus dit jaar voor heel Amstelveen de jeugdoverlast met 17 procent gedaald, maar in Keizer Karelpark en Westwijk Oost juist fors gestegen. In totaal kwamen er 336 meldingen, tegenover 405 vorig jaar. De daling voor gehele stad kan overigens hebben te maken met het slechte weer in de zomer, maar wethouder Raat van Handhaving (VVD) denkt dat ook de toevoeging van jongerenwerk aan de gemeentelijke taken en een daarmee samenhangende andere aanpak van invloed is geweest. “De samenwerking tussen jongerenwerkers , straatcoaches, bikers en politie verloopt steeds beter,” zegt hij. In Westwijk liep het met de overlast vooral uit de hand op de Albert van Dalsumlaan en het Westwijkplein, waar sinds juni cameratoezicht bestaat. Het is volgens burgemeester Jan van Zanen nog te vroeg van het cameratoezicht al de effecten weer te geven.

Bestrijden van jeugdoverlast is een speerpunt in het handhavingsbeleid van B&W. De oppositie in de gemeenteraad heeft overigens de indruk dat de essentie van het jongerenwerk, weggehaald bij Cardanus, daarop nu is gericht. Het college stelt daar tegenover dat er nu sprake is van een integrale aanpak met korte lijnen op het gemeentehuis naar onder meer de leerplichtafdeling. Op een wijkvergadering voor het Stadshart vertelde Raat dat de drie (binnenkort vier) gemeentelijke jongerenwerkers, anders dan die bij Cardanus, uit “de vezels van de Amstelveense gemeenschap” voortkomen, op straat aanwezig zijn en intensief samenwerken met bikers en straatcoaches.

De gemeente intensiveert ook het huisbezoek bij jongeren die in de fout zijn gegaan en hun ouders. Volgens B&W blijkt dat het aanspreken van de ouders op hun verantwoordelijkheid werkt. Het college wil de maatregel, uitgevoerd door Stichting Aanpak Overlast Amsterdam,  in een vroeger stadium gaan toepassen. De gemeente deed tot en met augustus 88 keer aangifte van vernielingen. In zeven gevallen kon de dader worden opgespoord en aansprakelijk gesteld.

Lees ook:Minder jeugdoverlast, meer vandalisme en vernieling
Lees ook:Gemeente wil meer toezicht op straat
Lees ook:Dalende trend jeugdoverlast zet door
Lees ook:Gemeente stopt met Cardanus voor jongerenwerk
Lees ook:Jeugdoverlast lijkt minder te worden

2 reacties op “Overlast lijkt te dalen

  1. rooie sien

    He Johan, geen propagandajournalist worden hoor!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Bos

    Hoe zo? Ik meldde gewoon feiten, wat een speerpunt is van B&W en dat de oppositie daar anders over denkt. Wat precies de propaganda is – afgezien van het feit dat je in een blog meer kunt doen dan louter verslaggeving – is mij niet duidelijk.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.