Minder jeugdoverlast, meer vandalisme en vernieling

Herbert Raat

In de eerste vier maanden van dit jaar daalde bij de politie het aantal meldingen van jeugdoverlast met 17,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daar staat wel een forse toename van de hoeveelheid meldingen en aangiften van vernielingen en vandalisme tegenover. Die stegen met respectievelijk 27 en 32 procent. In een gemeentelijk persbericht overheerst evenwel de juichstemming over het feit dat er kennelijk minder jeugdoverlast was. B&W zien daarin een trend, die eind vorig jaar al zichtbaar was en vooral in de wijken Keizer Karelpark, Stadshart en Westwijk West doorzette. Wethouder Herbert Raat(VVD) van jeugd en handhaving ziet daarin vooral het resultaat van het werk van jongerenwerkers, straatcoaches en bikers op straat. “Maar net als zij verdienen ook de Amstelveense jongeren een compliment. Zij nemen verantwoordelijkheid en tonen initiatief. Dit zien we vooral terug in de activiteiten die we samen met hen organiseren”.  De gemeente nam vorig jaar het jongerenwerk over van Stichting Cardanus.De jeugdoverlast steeg in Middenhoven, Groenelaan en Kostverloren, maar daalde in de andere wijken.  In heet Amstelveen zakte in de eerste vier maanden het aantal gevallen van 136 naar 112. De overlast manifesteerde zich vooral op de zaterdagavond tussen 22.00 en 02.00 uur en iets minder op de vrijdagavond. In Westwijk West is volgens de gemeente sprake van een spectaculaire daling van het aantal meldingen, mogelijk als gevolg van de intensieve inzet van straatcoaches en handhaving, gekoppeld aan het cameratoezicht op  het Westwijkplein. Ook is er een nieuw beleid door jongerencentrum DownTown gestart, uitmondend in andere bezoekers.

Hoewel ook daar iets minder geworden, kampt Westwijk Oost met 23 (vorig jaar 25) meldingen nog steeds het meest met jeugdoverlast. B&W zien een verklaring daarvoor in het feit dat Westwijk niet alleen de grootste wijk van Amstelveen is, maar ook de meeste jongeren telt. Tot 2015 neemt het aantal jongeren hier naar verwachting met 20 procent toe, het aantal oudere jongeren (18-24 jaar) met elf procent. De gemeente acht een speciale aanpak voor deze wijk noodzakelijk en spreekt over ‘de grootste jeugddichtheid per vierkante kilometer.’

Het aantal meldingen van vernielingen en vandalisme steeg van 67 tot 75, de hoeveelheid aangiften bij de politie van 25 naar 33 om de eerste vier maanden. De gemeente heeft een (nieuw) plan van aanpak in voorbereiding om graffiti te bestrijden, alsmede een schoonmaakactie. Ook wordt gewerkt aan een ‘vandalismewijzer’ op de gemeentelijke website en willen B&W het proces van melding tot aangifte verbeteren.

 

 

Lees ook:Jeugdoverlast lijkt bodem wel te hebben bereikt
Lees ook:Jeugdoverlast daalt, maar stijgt in Westwijk en Randwijck
Lees ook:Dalende trend jeugdoverlast zet door
Lees ook:Criminaliteit in Amstelveen gestegen
Lees ook:MInder inbraak, meer straatroof en drugshandel

14 reacties op “Minder jeugdoverlast, meer vandalisme en vernieling

  1. Frank bikker

    Jeugdoverlast wordt minder, maar vandalisme neemt toe? Kan ik dan concluderen dat de jeugd op een nog meer achterbakse manier vandalisme pleegt?

      /   Beantwoorden  / 
  2. peter

    De jeugd van tegenwoordig doet wat jij ze onderwezen hebt.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Henk

    Ja ja sinds de gemeente het jongerenwerk in eigen beheer heeft gaat het stukken beter! dat er veel meer vernield wordt door diezelfde jongeren is bijzaak .
    Die mediageile Herbert Raat moet het klootjesvolk de indruk geven dat hij goed bezig is , wat denk je zelf Herbert, dat de Amstelveense burgers achterlijk zijn of zo ?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Ingrid

    Mijnheer Raat heeft het maar goed voor elkaar! Hij stippelt samen met het CDA zijn rechtse beleid uit en de gedoogpartijen OCA en CU hobbelen daar braaf achteraan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan Demming

      De OCA en CU zijn in mijn ogen zelfs nog rechtser dan de lokale VVD en CDA bij elkaar. Gelukkig dat de OCA niet vertegenwoordigd is in de Tweede Kamer en dat de CU veel progressiever denkt en doet dan de CU in deze gemeente.

        /   Beantwoorden  / 
  5. Pieter

    Prima dat de jeugdoverlast wordt aangepakt. Er is niets rechts of links aan dit onderwerp. Zelf Diederik Samsom (PvdA) was vorig jaar straatcoach.

      /   Beantwoorden  / 
  6. j van der kraats

    Ik woon zelf bijna 4 jaar in Westwijk nabij het winkelcentrum. Heb totaal geen last van jeugdoverlast, ook niet toen de societeit nog open was, maar misschien woon ik aan de goede kant van het plein

      /   Beantwoorden  / 
  7. peter

    Meneer van der kraats, misschien moet u er even bij vertellen dat u 5 rottweilers heeft, en zelf een kickbokser bent.

      /   Beantwoorden  / 
    1. choufje

      O, is hij dus zelf dat tokkietypje, dat tot diep in de nacht op zijn balkon zit te lallen en vervolgens zijn bed inrolt om zijn roes uit te slapen.

        /   Beantwoorden  / 
  8. j van der kraats

    Dhr. Peter, heb geen 5 rottweilers, doch 2 bouviers en ik ben geen kickbokser, maar taekwondo specialist.

    Dhr Bikker, heb geen balkon, doch een tuin op het zuiden.

    Het hierbovengenoemde even ter rectificatie

      /   Beantwoorden  / 
  9. Marjo

    Ik begrijp het ook wel. Jongerenwerk is een agogisch vak. Dhr. Raat denkt dat jongerenwerk handhavend is. En daar zit het verschil. Cardanus ging praten met jongeren, over wat zij zouden willen om er vervo]gens samen aan de slag te gaan. Het nieuwe jongerenwerk is wegsturen van jongeren die vervolgens op een anderen plak gaan staan tot ze ook daar weggestuurd worden. Het gevolg is dat jongeren En trap hier, een schop daar. Logisch toch? Jongeren zijn namelijk mensen en geen honden. En begin nu niet over de georganiseerde activiteiten van het jongerenwerk. Er is nog niets nieuws bedacht, er is alleen gekopieerd van wat Cardanus al jaren organiseerde.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Dus dat

    Marjo, in het Raadsonderzoek subsidierelatie Cardanus lees ik ” De problemen in het jongerenwerk zijn versterkt door interne sturingsproblemen met betrekking tot de jongerenwerkers binnen Cardanus. In het jaarverslag 2008 stelt Cardanus hierover ‘iedere jongerenwerker hield er zijn eigen werkwijze op na, om dat er onvoldoende heldere leiding met visie was. Dat zorgde voor wrijving. Terecht overigens” Met andere woorden het jongerenwerk bij Cardanus is aan zich zelf ten ondergegaan of goede jongerenwerkers zijn aan Cardanus ten ondergegaan, ik hou het op het laatste!

    En voor wat betreft je mening over het huidige jongerenwerk, jij weet duidelijk niet waar je over praat maar goed je zit dan ook achter een balie en daar is niets mis mee maar wat weet jij nou inhoudelijk van jongerenwerk.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Marjo

      Geachte Dus, Ik heb geen idee wie u bent maar u duidelijk ook niet wie ik ben. Ik zit niet achter een balie. Een vergissing uwerzijds maar dat is u vergeven. Het geeft echter wel aan dat u spreekt over zaken terwijl u niet de juiste informatie hebt. En zo ook uw mening over het jongerenwerk, u trekt uw conclusie uit een rapport wat niet over jongerenwerk gaat maar wat er alleen in aan bod komt. En dan heeft u het over 2008. Meneer of mevrouw Dus, als u een mening wilt vormen, praat met alle partijen, luister goed en probeer een overzicht over het hele verhaal te krijgen. Pas dan kunt u een mening vormen.

        /   Beantwoorden  / 
  11. Carla

    Waarom gaan mensen er vanuit dat het vadalisme door jongeren wordt gepleegd? Dat staat toch nergens in het stuk?
    De gemeente doet naar mijn mening, wat betreft het jongerenwerk, goed werk. Het opjagen is door aanjagen vervangen. De korte lijnen werpen zijn vruchten af. Jongeren kunnen hierbij rekenen op de hulp die zij nodig hebben en verdienen. Het jongerenwerk in Amstelveen heeft hierdoor een grote + gekregen. Wat mij betreft chapeau gemeente.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.