Matige politieke kennis debatwinnaars VMBO

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Yasmin Hofwijks wist het antwoord op alle vragen over de lokale politiek. Zij was de enige van de winnaars van de debatwedstrijden voor teams van de lokale vmbo- opleidingen. Die waren tweemaal achter elkaar gewonnen door het Amstelveen College en de winnende teams, op één jongen na geheel bestaande uit meisjes, mochten in de raadzaal even plaatselijke politiek komen snuiven.

Hoewel de antwoorden in feite al waren gegeven in de presentaties van de raadsleden Inza Gast (VVD) en Gert Jan Slump (GroenLinks) bleek de meerderheid van de leerlingen, op één na dus, die niet meer allemaal te weten.

Vragen als: Wie is de baas van de gemeente (de raad), uit hoeveel leden bestaat die raad (37) en hoeveel lokale partijen zijn er (BBA en OCA). Als er al een kloof tussen politiek en gewone burgers bestaat, dan manifesteerde die zich in ernstige mate bij de toch een debatwedstrijd winnende scholieren.

Inza Gast legde duidelijk uit hoe die politiek landelijk en plaatselijk werkt, of althans hoort te werken. “De

Inza Gast

Inza Gast

raad vertegenwoordigt de inwoners, bepaalt in grote lijnen wat er moet gebeuren en wat het mag kosten en controleert achteraf het college van B&W”, zei ze. Want zo is nu eenmaal de staatkundige theorie. En Slump meldde dat er negen fracties in de raad zijn, van wie er vier (de meerderheid van 24 zetels) de coalitie vormen en er vijf in de oppositie zitten. “Een fractie is een deel van de werkelijkheid”, zei hij. Met die werkelijkheid doelde hij op de totale raad, hoewel burgers mogelijk buiten het raadhuis de echte realiteit zien.

 Theater?

Maar in hoeverre zijn die openbare raadsvergaderingen en vergaderingen van de raadscommissies nou theater voor het publiek en vallen de echte besluiten buiten het zicht van inwoners, wilde een als begeleider meegekomen volwassene wel graag weten. Dat zou op besluiten in achterkamers wijzen. Daarvan is volgens Slump geen sprake, hoewel hij niet ontkende dat er een voor een dat publiek onzichtbare politieke ‘lobby’ bestaat.

 Soap

Wethouder Jeroen Brandes vertelde openhartig hoe hij in de gemeenteraad en later in het college van B&W was beland namens de PvdA. Hij benadrukte ook de teamgeest van het zittende college van Burgemeester en Wethouders, waarin de portefeuilles van de leden in goede harmonie elkaar beïnvloeden. Hij had ook nog een les voor de politiek in het algemeen: “Als je alleen maar roept ‘Dat wil ik niet’, wordt er niets besloten.’ Waarmee hij onbedoeld de Haagse soap rond de kabinetsformatie aan de kaak stelde…

En GroenLinks-raadslid Slump, deel uitmakend van de oppositie, wilde nog wel kwijt dat soms bij een minderheid ook wel iets te  halen  valt, waardoor de besluitvorming beter wordt.

 

Lees ook:Gert Jan Slump in fractie GroenLinks
Lees ook:Plan voor citymarketing op komst
Lees ook:Verzet bij raad tegen sluiting bieb Middenhoven
Lees ook:Gemeenteraad nodigt gasten uit in zijn keuken
Lees ook:VVD ‘trots’ op blunderend college

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.