Afscheid van schooldirecteur en wijkwerker De Weerd

Bert de Weerd in afscheidsspeech. Foto: Scholengemeenschap Panta Rhei.

Bert de Weerd in afscheidsspeech. Foto: Scholengemeenschap Panta Rhei.

Behalve voor scholengemeenschap Panta Rhei (vmbo) heeft hij ook grote verdiensten voor de buurt gehad. Al een paar weken voor zijn afscheid, vrijdag 2 juni, als directeur van de school kreeg Bert de Weerd daarom de Bankras Award in de categorie ‘Zorg voor Elkaar’, daartoe overigens door die school zelf voorgedragen.

Als directeur ervan gaat hij nu met pensioen en wordt hij, na er bijna elf jaar aan verbonden te zijn geweest, opgevolgd door Erik Holtslag. Voor die tijd werkte De Weerd op andere scholen.

Tijdens de afscheidsbijeenkomst werd hij door diverse instanties, inclusief de gemeente, die onderwijswethouder Maaike Veeningen (D66) had gestuurd, en het onderwijsteam een verbinder met sterke bestuurlijke capaciteiten genoemd. Namens de Voortgezet Onderwijsraad benadrukte Hein van Asseldonk dat bestuurlijke vermogen en Elisabeth Pels-Rijcken van het Keizer Karelcollege zijn rol in de samenwerking tussen de vier Amstelveense scholen voor voortgezet onderwijs. Onder meer in de Zomerschool en de uitvoering van de theatervoorstelling van Porgy & Bess heeft het KKC prettig met Panta Rhei samengewerkt, zei ze.

Van het schoolbestuur kreeg De Weerd de Panta Rhei Award uit voor zijn grote inzet. Als blijk van waardering kreeg hij – naast

Panta Rhei Award. Foto: Scholengemeenschap Panta Rhei

Panta Rhei Award. Foto: Scholengemeenschap Panta Rhei

een reischeque – ook een persoonlijk tijdschrift aangeboden: een speciale editie van de BERT, met daarin herinneringen en teksten van medewerkers en relaties. De bijeenkomst werd werden opgeluisterd door een leerlingenoptreden en muzikale intermezzo’s.

Nieuwbouw

Bert de Weerd, sinds 2006 bij Panta Rhei, heeft veel betekend voor de school. Onder zijn leiding kwam het nieuwe gebouw aan Pandora er (op de plek van het voormalige Ufot), noodzakelijk geworden nadat het leerlingenaantal sinds zijn aantreden bijna was verdubbeld. Binnen het werkveld van onderwijs was hij binnen diverse andere maatschappelijke functies actief. In 2014 werd hij bij zijn veertigjarige onderwijsjubileum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten op onderwijsgebied.

Maaike Veeningen. Foto: Panta Rhei.

Maaike Veeningen. Foto: Panta Rhei.

 Zwerfvuil

“Zijn tomeloze energie als het gaat om het vergroten van betrokkenheid van de school en verbinding in de wijk maakt hem welverdiende winnaar van deze prijs”, stond er in de aanbeveling van de school voor de Bankras Award. Hij zette onder meer een zwerfvuilproject met Panta Rhei op, waarbij leerlingen de buurt schoon hielden. De school is niet enkel onderwijsinstelling, maar ook medebewoner van de buurt en moet een goede buur zijn, vindt hij. Hij stelt voor de wijk ook geregeld het schoolgebouw beschikbaar, zoals voor kerkdiensten op zondag.

Imago

Gedurende zijn bewind kreeg Panta Rhei een positiever imago, dat

Overhandiging tijdschrift Bert

Overhandiging tijdschrift Bert

voorheen niet zo goed was. Hij betreurt het trouwens dat vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) voor velen een niet optimaal imago heeft. Maar hij wijst degenen die de oude ambachtsschool, waar jongeren een vak leerden, altijd ophemelen toch wat vergeten. Er is veel verandert, redeneert hij. “Wij leiden op voor eigenlijk andere vakken dan in het verleden. Tijd en techniek hebben niet stil gestaan. Overigens mochten kinderen in het verleden van hun ouders vaak niet doorstuderen en die kwamen, hoewel zij het wel konden, veelal toch op de ambachtsschool terecht.”

Plezier

De vier lokale scholen voor voortgezet onderwijs zijn volgens hem de laatste jaren meer tot elkaar gekomen. Dat is, geeft hij toe, wel eens anders geweest. “In het begin van Panta Rhei toch een beetje een vreemde eend in de bijt. En ook met de gemeente wordt goed samengewerkt. Ik kijk echt met veel plezier op mijn Amstelveense tijd terug.”

 

 

 

Lees ook:Erik Holtslag nieuwe directeur Panta Rhei
Lees ook:Reünie bij jubilerend Panta Rhei
Lees ook:Directeur Panta Rhei geridderd
Lees ook:GroenLinks verliefd op Panta Rhei
Lees ook:Paul Rosenmöller houdt Panta Rhei-lezing

2 reacties op “Afscheid van schooldirecteur en wijkwerker De Weerd

  1. A.van der Vet

    Dag Johan,
    Mooi stuk over Bert de Weerd. Een prima rector van een mooie school. VMBO draait nu gelukkig optimaal mee in de organisatie van het Amstelveens Voortgezet Onderwijs. Jammer genoeg is het wachten nog op het MBO, (ROC van Amsterdam, afdeling Amstelland). Maar, jij blijft ons daarbij natuurlijk ook volgen!
    Vriendelijke groet,
    Anne-Mieke van der Vet

      /   Beantwoorden  / 
  2. Herbert Raat

    Helemaal eens met Anne-Mieke van der Vet en collega Maaike Veeningen.

    Dank Bert voor al je werk en alle goeds, geniet ervan!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.