Eerste paal voor ‘vleermuizenschool’

Herbert Raat

Herbert Raat

“Met jullie maakten we mee, wat we nog nergens hebben meegemaakt”, zei wethouder Herbert Raat van onderwijs donderdag bij het heien van de eerste – door de leerlingen beschilderde – paal voor de Martin Luther Kingschool aan Oostelijk Halfrond.

Hij doelde op de landelijk nieuws geworden dreigende vertraging door de aanwezigheid van vleermuizen in het slooppand op het terrein waar de nieuwe school komt. Volgens Raat is door de kwestie ook gemeentesecretaris Rein Schurink, die veel juridische onderbouwing aanleverde voor het negeren van de dreigende regelgeving, vleermuizenexpert geworden.

Het heien van de eerste paal deed hij overigens samen met een leerling Tahir, Ernst Wateler van het deel uitmakende van dezelfde Brede school KinderRijk en schooldirecteur Francesca Deenik. Veel kinderen en ouders waren honderden kinderen en hun ouders.

Onder begeleiding van een percussieband kwamen de kinderen aan op het bouwterrein. Oud-directeur Evert de Graaf leidde de beschildering van de paal en het aftellen door de kinderen van het moment waarop die de grond in kon gaan. Tahir mocht meedoen omdat hij de onder leerlingen gehouden wedstrijd had gewonnen. Zij moesten raden hoeveel palen er nodig zouden zijn. Wie het juiste aantal raadde of daarbij het dichtst in de buurt kwam, werd uitverkoren. Er gaan in totaal 95 palen van 15,5 meter de grond in. De kinderen hadden ook wensen geschreven op vlaggetjes.

Raat heeft zich heftig verzet tegen de vertraging die, door een Rijksregeling, wegens de aanwezigheid van twee vleermuizen dreigde. “Gelukkig hebben we door medewerking van de school, ouders, gemeenteraad, de sloper en uiteindelijk ook het ministerie de schade kunnen beperken. Dit neemt niet weg dat het college van mening is dat de balans in Nederland tussen dieren, onderwijs en veiligheid zoek is”, zegt hij. Overigens heeft de gemeente behuizingen voor vleermuizen in het gebied aangebracht, zodat zij daarheen konden.

“Vleermuizen dreigden het project over te nemen”, zei directeur Francesca Deenik. “Na een periode van sloop wordt er nu weer daadwerkelijk iets opgebouwd. Wij waarderen het enorm dat de wethouder afgelopen zomer zijn nek voor ons heeft uitgestoken.”

Tot nu toe heeft de M.L. Kingschool een tijdelijke huisvesting aan het Oostelijk Halfrond.  Verwacht wordt dat nog dit jaar het nieuwe pand kan worden betrokken. De gemeente wil dit jaar start dit jaar met de bouw van zes nieuwe scholen starten, waaronder de Roelof Venemaschool en de 1ste Montessori school. Volgens de gemeente is dat een mijlpaal in de geschiedenis, waarvoor overigens de basis al werd gelegd door vorige colleges.

 

Lees ook:Ministerie vindt sloopschool toch ook gevaarlijk
Lees ook:Sloop ‘vleermuizenschool’ is hervat
Lees ook:‘Op vieten en fiets naar school’
Lees ook:Bouw nieuwe 1e Montessorischool gestart
Lees ook:Vleermuizen zoeken in het Bos

2 reacties op “Eerste paal voor ‘vleermuizenschool’

  1. gerben

    Heeft het uitgaande college een visie op de balans tussen dieren, onderwijs en veiligheid?
    Zo niet, vraag het de kinderen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. de theedrinker

    Zijn die 2 vleermuizen nog in die speciale kasten gekomen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.