Groen Links hekelt onderwijsbeleid vol ‘loze ambities’

 

Axel Boomgaars

“Gewauwel en wekken van verwachtingen die niet kunnen worden waargemaakt,” zegt GroenLinks-raadslid Axel Boomgaars. Zijn oppositiefractie heeft nauwelijks een goed woord over voor de visie van B&W op het basisonderwijs. Dat bleek al tijdens de jongste raadscommissie Burgers en Samenleving en de fractie spuwt nu nog eens haal gal in een persverklaring. GroenLinks is van plan het college er toe te bewegen te ‘stoppen met loze ambities.” Onderwijswethouder Herbert Raat doet in zijn beleidsnota volgens haar beloftes die hij niet na kan komen. Als enige voorbeeld komt GroenLinks met de ook tijdens de commissievergadering al door diverse partijen al uitgekauwde suggestie van Raat dat klassen met maximaal 27 leerlingen bevatten. Maar over de grootte van klassen gaat de gemeente niet, werd er gezegd.Raat reageerde dat tegenover de commissie al met de toelichting dat het om een streefgetal gaat en er natuurlijk niets gebeurt als er eens 30 of 32 leerlingen in een klas zitten. Verder klaagt GroenLinks, zoals ook andere partijen van zowel coalitie als oppositie deden, dat B&W geneigd zijn te eenzijdig de nadruk te leggen op het stimuleren van excellente leerlingen en bemoeienis met het onderwijs van het bedrijfslevenBoomgaars, nogmaals over die 27 leerlingen: “Tuurlijk zijn wij daar voor. Scholen en ouders vast ook, maar als gemeente hebben wij daar feitelijk helemaal niks over te zeggen. In de commissie vroegen wij welke actie de wethouder zou ondernemen als de klassen groter worden. Hij werd niet concreter dan dat hij scholen zou aanspreken.” Ook de aankondiging dat de gemeente inzet op digitalisering en vroeger met Engels taalonderricht beginnen, behoren wat Boomgaars betreft tot de categorie mooie plannen, waarmee mensen voor de gek worden gehouden, omdat de gemeente geen vuist kan maken op die terreinen.   B&W hebben volgens hem ook te weinig aandacht voor gewone, niet hoogbegaafde leerlingen. Maar de reactie van Raat dat het hem echt om alle Amstelveense kinderen gaat, vindt Boomgaars “te gemakkelijk.’ Boomgaars: “In de nota wordt er niks over gezegd, het blijft bij luchtfietsen. Concrete actie wordt niet ondernomen.” B&W kijken volgens hem ook teveel naar het bedrijfsleven. Volgens Raat maakt goed onderwijs de stad aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven. Maar GroenLinks meent dat het de bedoeling is leerlingen naar bedrijven te sturen en zegt: “Laat kinderen zich eerst rustig ontwikkelen en kind zijn, voordat we KPMG op ze afsturen.”

Lees ook:AC verzamelt zwerfvuil
Lees ook:Politiek verzet tegen grotere klassen Westwijzer
Lees ook:Raat over Stadshart: ‘Wij gaan voor inhoud’
Lees ook:Raat: ‘Alcoholverbod 18 jaar niet te handhaven’
Lees ook:Raat wil overvolle klassen aanpakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.