Gemeente onderzoekt schoolverzuim bij ROC

Onderwijswethouder Raat

Het gemeentebestuur heeft geen flauw idee van het schoolverzuim op het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) aan de Zetterij. Daarom wordt dat onderzocht, een zogenoemde quick scan. In opdracht van B&W gaan Leerplicht Amstelveen en Bureau Leerplicht van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) van Amsterdam de scan uitvoeren. Het college kon geen volledige cijfers overhandigen, zoals afgesproken in het tweede Convenant ‘Aanval op Uitval’. Onderwijswethouder Herbert Raat heeft de ROC-directie laten weten niet akkoord te gaan met de door haar gekeverde evaluatie als subsidievoorwaarde. De informatie is volgens Raat niet compleet, zodat de gemeente niet kan Amstelveen kan beoordelen hoeveel schoolverzuim er is, waarmee de Leerplichtwet wordt overtreden. Als scholen het verzuim niet goed in kaart brengen, blijft onduidelijk hoeveel leerlingen thuis zijn of op straat hangen, terwijl zij in de klas moeten zitten, redeneert de gemeente.

 Herbert Raat (VVD): “De quick scan moet uitwijzen of we ons zorgen moeten maken. Vorige week werd bekend dat MBO-opleidingen in Amsterdam vaak onderwijsverzuim niet melden. Ik vind dat zorgelijk, vandaar ons onderzoek.”

Lees ook:Leerplichtbus voor de deur bij spijbelaars
Lees ook:Raat wil leerplicht integreren in jongerenwerk
Lees ook:Pinoké kan clubhuis gaan bouwen
Lees ook:Raat zet ‘leerplicht docent’ in zonnetje
Lees ook:CDA en VVD juichen integratie leerplicht in jongerenbeleid toe

Eén reactie op “Gemeente onderzoekt schoolverzuim bij ROC

  1. juffie

    Geachte hr. Raat,
    Verzuim is van zeer groot belang voor de individuele leerling, maar onderwijs op maat nog meer. Misschien kunt u eens nagaan wat de nieuwste kabinetsplannen betekenen voor kinderen die op dit moment nog in het speciaal onderwijs worden opgevangen. En niet alleen wat dit voor effect dat zal hebben op die kinderen zelf, maar ook op hun toekomstige klasgenoten en leerkrachten. Deze kinderen vereisen zeer veel aandacht en dat gaat af van de andere kinderen. Daarnaast vereist dit ook speciale vaardigheden van leerkrachten, die de meesten niet hebben en niet aan kunnen leren. Daar zal geen slap bijscholingscursusje wat aan kunnen veranderen. Ik weet dat dit niet binnen de gemeentepolitiek valt, maar de praktijk zal leren dat veel van de daarmee samenhangende problemen, zoals ziekteverzuim, schoolverzuim, onrust in de klas, klagende ouders bij wethouders van onderwijs enz. op het bordje van de gemeente gelegd zal worden.
    Hoogachtend,
    Iemand met 35 jaar onderwijservaring, waarvan 5 jaar in het speciaal.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.