Bot onderschrijft maar ondertekent niet klimaatverklaring

Peter Bot

Peter Bot

Tot zijn spijt stemde coalitiepartij VVD tegen de motie. Net als de ouderencombinatie trouwens. Die fracties lijken tegen duurzaamheid, waar hij zelf zo vóór is, verzucht wethouder Peter Bot.  Hij legt de door onder meer D66 en GroenLinks ingediende en door de meerderheid van de gemeenteraad gesteunde motie dan ook niet naast zich neer, maar tekent niet de zogenoemde Parijsverklaring van het Klimaatverbond Nederland.

In de motie werd B&W gevraagd die verklaring te ‘onderschrijven’ en er met de gemeentelijke organisatie voor te zorgen dat die in 2030 geen broeikassen meet produceert. In 2040 moet Amstelveen dan klimaatneutraal zijn. Dat gaat niet lukken, waarschuwde Bot van Duurzaamheid (BBA). Daarom tekende hij de verklaring niet. Handelt hij dan in strijd met de motie?

Nee hoor, wist raadslid Linda Roos van zijn eigen lokale fractie van Burgerbelangen. In de motie worden B&W opgeroepen de verklaring te ‘onderschrijven’. En dat is volgens haar héél iets anders dan ondertekenen.

Geen burger die het helemaal begrijpt, maar – vertelde een ander raadslid – zo zit politiek nu eenmaal in elkaar. Onderschrijven betekent volgens Van Dale ‘zich verenigen met’. Maar dat verenigen mag dan kennelijk weer niet zo ver gaan dat men ook er voor tekent.

Want, zei Bot, als de gemeente in 2030 totaal geen broeikasgassen meer moet produceren, betekent het dat alle gemeentelijke auto’s elektrisch moeten worden en tal van andere ingrijpende maatregelen worden genomen. Of de gemeenteraad B&W daar dan wel even het mandaat de nodige financiële middelen voor geeft. De VVD vond de motie nogal prematuur en wacht liever op landelijke invulling van wat er in Parijs is afgesproken.

 

Lees ook:Gemeente wil strand aan de Poeloever
Lees ook:Lokale klimaattop komt er binnen half jaar
Lees ook:Bot: voor energieneutraal wachten op regio
Lees ook:Gemeente koopt groene stroom van ‘kolentoko’
Lees ook:CDA: extra leerplichtambtenaar nodig voor aanpak schoolverzuim

2 reacties op “Bot onderschrijft maar ondertekent niet klimaatverklaring

  1. Frank Bikker

    De open haard moet tenslotte blijven branden, nietwaar?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Kees

    VVD maakt er een bende van: nationaal, proviciaal en lokaal.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.