Lokale klimaattop komt er binnen half jaar

Albert Maarse (GroenLinks)

De door GroenLinks (GL) gewenste lokale klimaattop komt er. De gemeenteraad stemde woensdag  (16 december) in met een motie daarover, ingediend door GL-raadslid Maarse, met steun van PvdA, CDA, D66 en VVD. Wethouder Groot (economie en milieu) nam namens het college van B&W de motie over en toonde zich heel enthousiast. Het betekent dat de Amstelveense klimaattop binnen een half jaar wordt georganiseerd. Deelnemers eraan zijn ondernemers, instellingen en verenigingen. De top moet de gemeente beter inzicht geven in wat er speelt en waarover afspraken over samenwerking kunnen worden gemaakt. Die moet leiden tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De toezeggingen van de deelnemers moeten worden vastgelegd in een (slot) verklaring van de top, zegt de motie.

Maarse denkt dat er door samenwerking efficiënter met energie kan worden omgesprongen. Volgens hem heeft het bij elkaar brengen van partijen, vooral uit het bedrijfsleven, bewezen een effectief middel te zijn om klimaatbeleid een extra impuls te geven. De top zal er naar zijn mening ook toe leiden dat de gemeente te weten komt wat er binnen haar grenzen speelt op klimaatgebied. Dat is nodig om de rol van aanjager te kunnen vervullen. In de motie wordt er ook op gewezen dat gemeenten in een landelijk klimaatakkoord de taak op zich hebben genomen energietransitie te bevorderen. Zij spelen, constateert de motie, een belangrijke rol bij het realiseren van de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

Lees ook:GroennLinks wil ook Amstelveense ‘klimaattop’
Lees ook:GL-initiatiefnemer klimaattop enthousiast
Lees ook:Groot ziet wel wat in zonnepanelen op raadhuis
Lees ook:Raad wil bij bouw meer aandacht voor investering in energiebesparing
Lees ook:GL: ‘Dwing bedrijven te investeren in energiebesparing’

15 reacties op “Lokale klimaattop komt er binnen half jaar

 1. Hans van der Liet

  Zou Obama ook weer komen? Ik denk dat we het met Oboema van Jiskefet zullen moeten doen. Wel een aardig succesje van Groen Links op een electoraal gezien handig tijdstip :-)
  Maar we gunnen GL ook eens wat. Hoop wel dat deze top wat minder chaotisch verloopt dan die in Kopenhagen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  Op lokaal niveau hebben we geen Obama nodig: niet de echte, noch die van Jiskefet. Laat de echte Obama maar eens aantonen dat het hem ernst is met de ontwikkelingen rond het klimaat. GroenLinks Amstelveen heeft dat inmiddels duidelijk gedaan.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hans van der Liet

  In de oppositie mooie luchtballonnen maken is een ding. Het vorige college zette het mes in het groen weet u nog?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Omdat de VVD (met twee wethouders) daartoe in een nog eerder college had besloten en erop bezuinigd. Die bezuinigingen mochten vervolgens door een college waar die VVD buiten stond worden doorgevoerd, nota bene onder aanvoering van D66-wethouder Alink, die er als raadslid fel tegen had geageerd. En toen de door de VVD afgedwongen bezuinigingen dus werden uitgevoerd, ging diezelfde VVV in de oppositie de groene partij spelen en zich ertegen verzetten. Zo zit politiek nu eenmaal in elkaar. Om van te kotsen dus.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Blusboot

  zullen ze dan wel met de fiets komen??

    /   Beantwoorden  / 
 5. Hans van der Liet

  Nou, dan had het college die bezuinigingen moeten terugdraaien, meneer Bos! Als het daar tenminste echt zo fel op tegen was…misschien wel handig, die extra speelruimte, zeker als we de Zwarte Piet de VVD kunnen toespelen!

  Het huidige college doet dat beter: dat peinst er niet over om de bizarre “beloftes” van Regouin inzake de Carmenlaan in te lossen. Und das ist gut so.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Nou, nou, wat is het huidige college goed met de kas omgesprongen. De complete reserve die het vorige toch had nagelaten is er doorheen gejaagd. En in dat vorige college, dat naar uw mening zo dom was uit te voeren wat de VVD eerst wilde, maar later bestreed, zat toevallig ook uw CDA. Ik heb die fractie toen niet op verzet kunnen betrappen.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Hans van der Liet

  Ik ben het met de CDA-fractie dan ook lang niet altijd eens, meneer Bos.
  Overigens was het onderwerp van gesprek nu even het milieu- en groenbeleid van het vorige college en niet het financieel beleid van het huidige. Daarover zij ten overvloede dan nog maar eens opgemerkt, dat er helemaal niks “doorheen is gejaagd”. Er is veel geld uitgegeven om aan de dure wensen van de bevolking tegemoet te komen en er is door het management van een IJslandse bank 15 miljoen van de gemeente zoekgemaakt. M
  Niet meer en niet minder dan dat.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Johan Bos

  Laat mij nou zijn ontgaan dat de bevolking de inderdaad dure wens had via een juridische blunder bijvoorbeeld vier miljoen aan Casema te verliezen. Overigens begon u zelf over de groenbezuinigingen, niet ik. Verder begrijp ik van u dat een gemeentebestuur niet verantwoordelijk is voor zijn bankkeuze. Dat is lekker. Hoeft het dus alleen maar te roepen: “kunnen wij er wat aan doen…”. Dan heeft als het mis gaat altijd een andere instantie het gedaan en als het goed gaat natuurlijk het college.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Hans van der Liet

  Ik heb u al menigmaal voorgerekend dat de briljante strategie van de gemeente inzake Casema de burgerij een netto besparing van 3 mio euro heeft opgeleverd, maar u wilt dat maar niet erkennen. Het zij zo.
  Bovendien was de keuze van het gemeentebestuur voor Icesave naar de toenmalige kennisstand volkomen te billijken: de bank had een vergunning van DNB en een goede rating. Maar achteraf weet iedereen het altijd beter!

    /   Beantwoorden  / 
 9. Hmmm

  Hmmmm … @hans: dat geloof je toch zelf niet!!! De amstelveense wethouders hebben met ons geld lopen gokken in ijslandz!!

    /   Beantwoorden  / 
 10. Hans van der Liet

  Ach, jij dacht eerst nog dat wethouder Groot dat had gedaan ipv wethouder Hellendall, dus dat geeft al aan hoe “goed” jij in de materie zit. Totaal niet dus. Zou jij dat ook zeggen als je oude buurvrouwtje haar spaarcenten bij Icesave had gezet, aangelokt door de hoge rente (net als 20000 andere Nederlanders)? Of heet dan dan opeens zielig?

    /   Beantwoorden  / 
  1. hmmm

   hmmm jouw reactie zin pas zielig: nooit op de zaak ingaan, maar altijd op de vorm en altijd dat betweterige toontje: bah!

     /   Beantwoorden  / 
 11. hmmm

  hmmm …. deze lokale top georganiseerd door groen links zal wel net zo n fiasco worden als kopenhagen!!

    /   Beantwoorden  / 
 12. Hans van der Liet

  Nou, om het beter te weten dan jij, daar is niet veel voor nodig. Jouw bijdragen zijn dan weliswaar inhoudelijk, maar het blijft brullende onzin wat jij schrijft.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.