Gemeente wacht niet op vleermuizen met sloop school

Raat bij 'sloopschool'

Raat bij ‘sloopschool’

De gemeente heeft maling aan de twee vleermuizen die er zitten en begon vandaag – tegen de regels van de Flora en Faunawet in – met het slopen van de van voormalige Martin Luther King School aan het Oostelijk Halfrond. “Ik pleeg er een economisch delict mee”, zegt onderwijswethouder Herbert Raat (VVD) op zijn weblog. Maar uitstel van sloop (en daarop volgende nieuwbouw) zou volgens hem voor een onveilige situatie zorgen. Bovendien zou de nieuwbouw er door worden vertraagd, waardoor de nieuwe school veel te laat zou worden opgeleverd. De vertraging blijft nu beperkt, zegt Raat.

De flora- en faunawet beschermt vleermuizen. Panden waarin zij leven mogen niet zomaar worden gesloopt. Eerst moet men proberen de diertjes tot verhuizen te verleiden. Op advies van een ecoloog hing de gemeente daartoe vleermuiskasten in de buurt op. En dan maar wachten, is wat de wet eigenlijk voorschrijft. De dieren moeten drie maanden de tijd krijgen om een nieuwe plek te vinden. Er kan wel een ontheffing bij het ministerie Economische Zaken, Landbouw en Innovatie worden aangevraagd, maar die procedure duurt 16 weken. En de Dienst Regelingen van het ministerie, die erover gaat, kon niet toezeggen dat in dit geval de procedure is te versnellen.

Met gemeentesecretaris Schurink (links) en directeur Bartho Boer (midden)

Met gemeentesecretaris Schurink (links) en directeur Bartho Boer (midden)

Dan maar geen ontheffing, denkt Raat blijkbaar. En hij besloot – zonder ontheffing aan te vragen – toch tot sloop over te gaan. Het gebouw vormt volgens B&W een te groot risico voor de openbare orde en veiligheid en is een mikpunt van vandalisme geworden, schrijft Raat aan de gemeenteraad. “Ruiten zijn ingegooid, deuren vernield en het gevaar van brandstichting en verspreiding van asbest is aanwezig. De veiligheid is in het geding en het pand verloedert, wat slecht is voor de buurt,” staat er in de brief. Ondanks bouwhekken rondom het pand gaat de vernielingen door.

Raat vindt bescherming van veermuizen mooi, maar in de praktijk soms heel lastig. Volgens hem is de bescherming van bepaalde diersoorten nogal rigide geregeld. Zo geldt er een verbod op het opzettelijk verontrusten van dieren en het vernielen van vaste rust- of verblijfplaatsen. Een overtreding wordt gezien als een economisch delict, dat bestraft kan worden met onder meer boetes. Hiertegenover staat dat een gemeentebestuur verantwoordelijk is voor een goede en veilige leefomgeving voor de inwoners en dat de Martin Luther Kingschool recht heeft op een zo spoedig mogelijk in gebruik te nemen nieuw schoolgebouw.”

De gevolgen van de wetgeving kunnen buiten elke proportie zijn, vindt Raat. “Zo ook in dit geval (…). Alle belangen afwegende hebben we besloten te kiezen voor veiligheid en onderwijs en de sloop door te zetten”.

 

De gemeente zegt de aannemer opdracht te hebben gegeven zorgvuldig te werk te gaan tijdens de sloop en de vleermuizen alle ruimte te geven om uit te vliegen. Ook plaatst zij rondom gemeentelijke gebouwen in heel Amstelveen extra vleermuiskasten.

Door de vertraging van de sloop zouden de 300 leerlingen en circa 22 medewerkers langer dan gedurende het schooljaar 2013-2014 gebruik moeten maken van twee tijdelijke, op geruime afstand van elkaar gelegen gebouwen, meldt Raat in zijn brief.  “Hoewel er alles aan gedaan is om de tijdelijke huisvesting zo goed mogelijk te laten aansluiten op de behoeften van het onderwijs, is deze situatie onderwijskundig ver van ideaal. Zeker als die langere tijd voortduurt.”

 

Lees ook:Ministerie vindt sloopschool toch ook gevaarlijk
Lees ook:VVD: ‘Sloop veermuizenschool snel hervatten’
Lees ook:Raat: ‘Vleermuizen regeren dit land’
Lees ook:Sloop ‘vleermuizenschool’ is hervat
Lees ook:Nieuwe wethouder bekijkt vleermuiskasten

10 reacties op “Gemeente wacht niet op vleermuizen met sloop school

  1. frank

    Nou, nou onze superdaadkrachtige wethouder gaat er op vooruit. Niet 1, maar 2 foto’s van onze grote Wethouder.
    Dit bovenstaande is niet zo belangrijk, maar ik vind het ronduit verontrustend wat in de laatste alinia wordt gemeld. Met name deze zin; “Hoewel er alles aangedaan is om de tijdelijke huisvesting zo goed mogelijk te laten aansluiten op de behoeften van het onderwijs, is de situatie verre van ideaal.”
    Met zo’n uitspraak kun je alle kanten op. Ik denk dat de ouders, MR, en het team zich hiermee met een kluitje in het riet hebben laten sturen.
    Je maakt mij niet wijs dat je in deze tijden in 1 schooljaar een keurig schoolgebouw kunt laten opleveren.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Walter B. Vervenne

    Nood breekt Wet zegt het spreekwoord.
    2 vleermuizen in een kraakpand tegen honderden kinderen in een noodvoorziening. Het moet niet gekker worden.
    Gezond verstand zegeviert hier.
    En GroenLinks let op: er is natuurlijk al langere tijd gezocht naar een andere oplossing voor deze sloop juist nu vandaag. “Milieufanaten” blokkeren veel meer rationeel juiste oplossingen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      De garantie dat er wordt afgebroken staat er. Maar de bouw van een nieuwe school niet, hr Vervenne. En daar gaat het om.
      U zet 2 vleermuizen tegenover de huisvesting van honderden kinderen in een noodvoorziening. U weet zelf ook dat dit klinkklare onzin is.
      Het gaat om de garantie dat er een nieuwe school staat en die wordt niet gegeven.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Johan Bos

        De sloop is juist nodig om tijdig die nieuwe school te hebben, waarvoor de plannen en financiering allang rond is. Beetje opletten, Frank. ‘Verre van ideaal’ slaat om de nu aanwezige tijdelijke huisvesting op twee locaties. De garantie die jij bedoelt, is al lang gegeven. Er is al jaren over gepraat en nu dreigde er door die vleermuizen nog meer vertraging in de nieuwbouw te komen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank

          Als dat waar is, en dat zal dan wel. Waarom is dat probleempje van die vleermuizen niet veel eerder aangekaart door de ambtenaren die daar over gaan?

            /   Beantwoorden  / 
          1. Johan Bos

            Nou ja, in de gemeenteraad – inclusief GroenLinks – heeft óók niemand ooit een bek open gedaan over mogelijke aanwezigheid van beschermde dieren. Achteraf een beetje zeuren over ambtenaren is toch lichtelijk laat.

              /  
          2. frank

            Het is dus de schuld van alle betrokken(politieke)partijen, inclusief Raat en GL?

              /  
  3. gerben

    Met die extra kasten Amstelveen in no time vergeven van de vleermuizen.
    Spoedziting van de raad is geboden.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Walter B. Vervenne

    Juist Johan alle plannen en de financiën zijn klaar en gereed voor een snel uitgevoerde nieuwbouw!

      /   Beantwoorden  / 
  5. peterpc

    Goede reactie Johan, frank heeft altijd een beetje moeite met opletten. Komt door zijn tunnelvisie, een soort r.v.w. syndroom.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.