GroenLinks tegen gaswinning in Amstelveen

Albert Maarse

Albert Maarse

In Amstelveen moet niet worden geboord naar zogenoemd steenkoolgas. Dat vindt de gemeenteraadsfractie van GroenLinks, die er schriftelijke vragen over heeft gesteld aan B&W.  De laatste tijd is wel discussie over de winning van schaliegas geregeld in het nieuws, maar veel minder bekend is het gas in steenkoollagen. Zulke lagen zijn in Amstelveen-Zuid te vinden, onder Legmeer- en Bovenkerkerpolder.

Maar GroenLinks is er tegen dat daar installaties verrijzen voor proefboringen of productie.  Er zijn nog geen plannen daarvoor bekend, maar de fractie wil van tevoren al laten weten er tegen te zijn.

Schaliegas is aardgas in niet poreuze, maar in hardere en moeilijker te doordringen grondlagen. Om dat te winnen en de gashoudende lagen te kraken moet er onder hoge druk water en chemicaliën in worden gepompt, legt GroenLinks-raadslid Albert Maarse uit.  “Olie- en gasmaatschappijen willen proefboringen om de haalbaarheid van winning van schaliegas te onderzoeken. Bevolking en lokale overheden maken zich grote zorgen, omdat door lekkages bij de vele boorinstallaties methaangas en chemicaliën kunnen ontsnappen en de omgeving vervuilen. Ook kunnen bodemdalingen en aardbevingen ontstaan.”

Steenkoolgas is op dezelfde manier te winnen. Vandaar de zorgen van GroenLinks. Maarse: “De bedenkingen tegen winning van schaliegas gelden dus ook  voor steenkoolgas.” Hij wijst ere op dat verschillende gemeenten zich al hebben uitgesproken tegen schalie- of steenkoolgaswinning in hun grondgebied. Diemen, partner van Amstelveen in de regionale milieusamenwerking,  schrijft bijvoorbeeld in een brief aan Stichting Schaliegasvrij Nederland dat zij – in regionaal verband – in 2040 energieneutraal wil zijn. Ofwel: Alle in de regio of gemeente gebruikte energie moet daar ook duurzaam zijn opgewekt. Winnen van fossiele brandstoffen is niet duurzaam en dus met dat uitgangspunt in strijd, constateert Diemen. Ook Amstelveen zegt, als onderdeel van dezelfde regio,  in 2040 energieneutraal te willen zijn.

Het is volgens GroenLinks, die van B&W wil weten of zij van het steenkoolgas in de grondlagen onder Amstrelveen-Zuid op de hoogte zijn, onverantwoord daar te laten boren.  Schalie- en steenkoolgas bieden geen duurzame oplossing, vindt de fractie. “Wij willen dat de gemeente zich uitspreekt tegen de mogelijke winning van steenkoolgas op haar grondgebied.”, zegt Maarse. Hij vraagt het college of er initiatieven bestaan om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van winning van steenkoolgas of productie te starten. Ook wil hij van B&W weten of die bereid zijn zich, in navolging van partner in milieusamenwerking Diemen, uit te spreken tegen winning van steenkoolgas onder Amstelveens grondgebied.

 

 

 

 

 

Lees ook:GroenLinks blij met blijvende vaste locatie voor markt
Lees ook:GL wil gevolgen regeerakkoord voor Amstelveen weten
Lees ook:GL: ‘Dwing bedrijven te investeren in energiebesparing’
Lees ook:GroenLinks biedt proefrit in elektrische auto aan
Lees ook:Binnenkort duidelijkheid over bijdrage A9-tunnel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.