Hoeveelheid afzonderlijk ingeleverd plastic steeg 40%

De over de straat waaiende zakken met plastic afval mogen dan tot ergernis en her en der extra zwerfvuil hebben geleid, in de maanden mei, juni en juli werd wel ruim 40 procent meer plastic ingezameld dan vorig jaar, meldt de gemeente. De hoeveelheid steeg van gemiddeld zo’n25.000 kiloper maand naar 35.000 kilo. De gemeente wil dat huishouders meer afval scheiden. En met de nieuwe inzamelmethode kunnen bewoners eens in de twee weken plastic verpakkingen aanbieden. De gemeente verwacht dat door het plastic om de week in te zamelen de stijging doorgaat. Zij mikt op 10 kilo plastic per huishouden in 2012. Volgens verantwoordelijk wethouder Levie is de toename van de afzonderlijk ingeleverde plastic verpakkingen goed voor het milieu, omdat zij weer kunnen worden hergebruikt.Om nog meer plastic in te zamelen, met name bij de hoogbouw, wil het College bij Kostverlorenhof en Groenhof als proef begin volgend jaar ondergrondse containers voor de plastic inzameling plaatsen. Daarop is door de gemeenteraad aangedrongen. De containers hebben een ingebouwde elektrische pers, waardoor er tien keer meer plastic in kan dan in een gewone ondergrondse container. Wegens de noodzaak van persen in de containers en de daaraan verbonden kosten, wilde Levie die eerst niet aanschaffen, mede omdat nog niet bekend was of landelijk het scheiden van plastic doorgaat. Nu wordt toch een proef genomen. Die dringt overigens het aantal vrachtautobewegingen terug, doordat een gewone container met het volumineuze plastic heel snel vol raakt. De inzameling aan huis met zakken blijft overigens bestaan.

De gemeenteraad wil dat in 2015 minimaal 55% van het huishoudelijk afval in Amstelveen wordt hergebruikt. In 2009 was het percentage hergebruik van het ingezamelde afval 42%, in 2011 al 48%, vooral dankzij de stijging van het aangeboden GFT.

Lees ook:Elf kilo plastic afval per huishouden
Lees ook:Promotieteam voor scheiden plastic
Lees ook:Proef met ondergrondse container voor plastic – VVD blij
Lees ook:Restvuil verder in de ban
Lees ook:Gemeente wil minder restvuil hebben

Eén reactie op “Hoeveelheid afzonderlijk ingeleverd plastic steeg 40%

  1. Elsje ten Hoof

    Stijging van het aangeboden GFT, wel eens van een composthoop gehoord. In de meeste tuinen zie ik er geen. Dat is nog minder milieubelastend.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.