OR Cardanus niet gehoord over verlies peuterspeelzalen

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

Hoewel volgens directeur Zoutberg van Cardanus de overgang van peuterspeelzalen naar kinderopvang(dag)verblijven bij zijn instelling tot verlies van veertig banen zal leiden, is daarover met de Ondernemingsraad nog met geen woord gesproken. Dat bleek woendag tijdens de vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving, die door zowel Zoutberg als een OR-lid en peuterleidster werd toegesproken. Op de publieke tribune hadden zich tientallen peuterleidsters en andere belanghebbenden verzameld om hun afkeer van de integratie van beide opvangvormen te laten blijken. De harmonisering – zoals de gemeente het noemt – van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven betekent dat peuteropvang vooral bij KinderRijk terecht komt, die de meeste kinderdagverblijven exploiteert en lokaal vrijwel monopolist is.Verzet uit het veld kwam er vooral tegen de uitspraken van wethouder Jacqueline Koops in de media dat kinderdagverblijven een hogere educatieve kwaliteit hebben dan peuterspeelzalen en in elk geval voldoen aan de nieuwe Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Oke). De begeleiders van peuters in de dagverblijven moeten voortaan een VVE-opleiding (Voor en Vroegschoolse Educatie) hebben. Daarvoor stelt de gemeente geld beschikbaar. Ook koopt zij plaatsen in voor kinderen waarvan de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag (2,5 uur per dag, maximaal 4 dagdelen per week).

Volgens Koops vindt er nu in door de gemeente gesubsidieerde peuterspeelzalen kinderopvang ten behoeve van tweeverdieners plaats, terwijl die voor de voor hun kinderen bestemde kinderdagverblijven een eigen bijdrage zouden moeten betalen en bovendien subsidie van fiscus en werkgever ontvangen. Met andere woorden: peuterspeelzalen worden ten dele oneigenlijk gebruikt op kosten van de gemeente. Tegen die opvatting kwam verzet van de oppositiepartijen en Cardanus-medewerkers.

Directeur Aad de Booij van Partou kinderopvang in Amsterdam constateerde niet alleen dat KinderRijk in Amstelveen nagenoeg monopolist is, maar ook dat geen openbare aanbesteding plaatsvindt, waaraan ook andere aanbieders zouden kunnen meedoen. “Eén aanbieder wordt nu aantoonbaar bevoordeeld,” aldus De Booij. Overigens is naar zijn mening KinderRijk verplicht het dienstverband van de peuterleidsters over te nemen, omdat er sprake is van overname van een onderneming. De wethouder wilde zich daarover niet uitspreken, maar wel in een contract met KinderRijk de baangarantie als voorwaarde laten opnemen. Volgens haar gaat het niet alleen om gemeentelijke bezuiniging – al is zij wel tonnen goedkoper uit als de zelfstandige peuterspeelzalen verdwijnen – maar ook om de door de rijksoverheid gewenste verhoging van de kwaliteit. D66 en PvdA zien liever eerst een pilot, voordat de nieuwe regeling begin 2013 van kracht wordt, maar volgens B&W is een dergelijk proeftraject niet nodig, mede doordat het ingeschakelde adviesbureau al in Wageningen met succes een dergelijke operatie zag uitgevoerd. “Wij nemen de tijd om per locatie de ruimte, personeelsbezetting en financiën te bespreken. En wij zullen ons best doen om al het personeel te behouden, ” aldus Koops.

D66-raadslid Alink zag meer in een samenwerkingsmodel, waarbij de bestaande peuterspeelzalen gaan samenwerken met kinderdagverblijven,  dan het nu gekozen integratiemodel. Hij betreurde het dat die mogelijkheid niet is onderzocht. Ook vroeg hij naar bewijzen voor de opvatting dat peuterspeelzalen, bedoeld om peuters aan leeftijdgenoten te laten wennen gedurende een paar uur in de week, worden misbruikt voor dagelijkse opvang van kinderen van werkende ouders. Alink vond dat er onder druk van de bezuinigingen te snel besluiten door B&W zijn genomen en te weinig is onderzocht.

Volgens Koops kunnen kinderen van mensen met minimale inkomens gebruik blijven maken van peuterspeelzalen. Verder wil zij met de nieuwe structuur aansluiten bij de brede schoolconcepten in de gemeente.

Voorzitter Clemens van de ouderraad voor de peuterspeelzalen bij Cardanus sprak tegen dat de kwaliteit van die zalen op dit moment lager is dan die bij kinderopvang. Hij noemde het een belediging van mensen die kun kinderen naar peuterspeelzalen sturen, prees de educatieve waarde daarvan en constateerde dat in het basisonderwijs direct opvalt welke kinderen wel en niet eerder een peuterspeelzaal hebben bezocht. Volgens hem zijn ouders bereid meer te gaan betalen peuterspeelzalen, zodat het verlies voor de gemeente minder wordt. Maar wethouder Koops stelde daar tegenover dat het risico bestaat dat over twee jaar andere ouders daar niet toe bereid zijn.

Lees ook:Peuterspeelzalen nu onderdeel van kinderdagverblijven
Lees ook:Koops bekrachtigt overname peuterspeelzalen
Lees ook:Harmonisatie kinder- en peuteropvang gaat door
Lees ook:Koops wil peuterspeelzalen sneller bij dagverblijven inlijven
Lees ook:GroenLinks: ‘Wethouder negeert motie peuterspeelzalen’

2 reacties op “OR Cardanus niet gehoord over verlies peuterspeelzalen

  1. OR Cardanus

    Afgelopen woensdag 20 oktober heeft een peuterspeelzaalleidster van Cardanus ingesproken. Dat zij aangekondigd werd als lid van de OR van Cardanus verraste haarzelf ook. Haar inspreken begon dan ook met het eerst rechtzetten van de reden van haar aanwezigheid, zij sprak namelijk als peuterleidster, niet als OR-lid. Toch wilde de gemeenteraad haar enkele vragen stellen als OR-lid. Plotseling moest er een andere pet opgezet worden. De vragen die door de gemeenteraadsleden gesteld werden, konden niet duidelijk beantwoord worden. Dat had te maken met het feit dat de OR het onderzoek niet lang van te voren ontvangen had en nog niet had kunnen bespreken. Immers, de gemeente had zelf embargo op het stuk gelegd. De OR was wel door de bestuurder op de hoogte gesteld van het feit dat de gemeente bezig was met de wet OKE en dat de peuterspeelzalen mogelijk bij een kinderopvanginstelling ondergebracht gingen worden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marja Las van Bennekom

    Woensdag 20 oktober heb ik de raadsleden toegesproken, donderdag was ik verbijsterd door uw stukje op Amstelveen.blog.nl
    Vooral de zin dat “er met de OR niet gesproken is” heeft mij gestoord.Dit is niet waar en heb ik ook NIET beweerd.Daarbij vind ik het erg jammer dat er niet meer inhoudelijk op mijn betoog is ingegaan. Ook staan er belangrijke fouten in een deel van uw verslag. Zo hebben alle peuterspeelzaalleidsters al een VVE-training gevolgd,de gemeente ontvangt hiervoor geld van het rijk. Zij koopt plaatsen in voor 2,5 uur per dag voor max. TWEE dagen per week voor kinderen die geen recht hebben op kinderaftrek en geen VIER. Kinderen met kinderaftrek (lees: tweeverdieners) kunnen echter iedere dag VIJF uur terecht. Ook mijn zorgen over het gedwongen sluiten van peuterspeelzalen en dus ook banenverlies in de toekomst als gevolg van nog meer bezuinigingen, heb ik niet in uw verlag teruggevonden. Een gemiste kans om te zorgen dat het peuterspeelzaalwerk voor Amstelveen behouden blijft!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.