Peuterspeelzalen nu onderdeel van kinderdagverblijven

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

De vijftien Amstelveense peuterspeelzalen worden samengevoegd met kinderdagverblijven. Daarmee voldoet de gemeente aan nieuwe wettelijke kwaliteitsnormen en bespaart zij jaarlijks vier ton, meldt wethouder Jacqueline Koops. “Kinderdagverblijven zijn bedoeld voor kinderen van werkende ouders en moeten voldoen aan bepaalde pedagogische maatstaven. Ze spelen ook een rol in de educatie van kinderen. Die verblijven er vijf of tien uur per dag. Van de kosten betalen de ouders, als beiden werken, een derde. De rest wordt voor de helft door de werkgever en voor de andere helft door de fiscus gefinancierd,” zegt Koops. Kinderdagverblijven moesten tot nu toe aan hogere kwaliteitseisen voldoen dan peuterspeelzalen, waar kinderen op sommige dagen heen worden gebracht om met elkaar te spelen en met elkaar in contact te komen.  Koops: “Ouders brengen om die reden daar hun kinderen een of meer dagen per week bijvoorbeeld twee uur heen. Het is er allemaal wat gemoedelijker dan in de kinderdagverblijven. Peuterspeelzalen zijn niet bedoeld om een functie te hebben in het beleid voor arbeid en zorg. Bedoeling van de in augustus van kracht geworden wet OKE (Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie) is voor beide soorten kinderopvang dezelfde eisen te laten gelden.De gemeente subsidieert de peuterspeelzalen nu met in totaal ongeveer zes ton per jaar. Maar in de praktijk brachten ook werkende ouders kinderen naar peuterspeelzalen, terwijl die daar niet voor zijn bedoeld. Op die manier financiert de gemeente in feite oneigenlijk gebruik ervan, terwijl zij aan het onderbrengen van de kinderen in kinderdagverblijven geen geld kwijt zou zijn. “Als we zorgen dan werkende ouders hun kinderen daarheen brengen, besparen wij veel geld,” zegt koops. Onder de nieuwe wet Voor en Vroegschoolse Educatie (VVE) hebben ook speelzalen, die nu binnen de kinderdagverblijven komen, een educatieve taak gekregen. De gewijzigde gemeentelijke aanpak zal naar verwachting resulteren in minder peuterspeelzaal capaciteit.

Lees ook:Gemeente koopt voor drie ton extra plaatsen peuterspeelzalen
Lees ook:Harmonisatie kinder- en peuteropvang gaat door
Lees ook:OR Cardanus niet gehoord over verlies peuterspeelzalen
Lees ook:Koops bekrachtigt overname peuterspeelzalen
Lees ook:Kinderopvangers zien geen brood in sommige speelzalen

5 reacties op “Peuterspeelzalen nu onderdeel van kinderdagverblijven

  1. Gerben

    Ophokken van peuters en kinderen. Dank aan de wethouder.
    Wie is de toezichthouder?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Carla van Tol

    Geschokt ben ik van uw verhaal over de peuterspeelzalen. Zelf ben ik al 30 jaar werkzaam als peuterspeelzaalleidster in Amstelveen. Mijn ervaring is dat ouders bewust kiezen voor een peuterspeelzaal vanwege het karakter daarvan. Het criterium moet zijn dat het goed is voor de ontwikkeling van het kind. Niet of ‘n ouder wel of niet werkt. Alle peuterspeelzaalleidsters in Amstelveen zijn allang VVE geschoold en werken met hart en ziel aan de ontwikkeling van de peuters. Met de ontwikkeling van de brede school zijn de peuterspeelzaal onontbeerlijk voor de doorgaande lijn. Ik heb de indruk dat mevr.Koops nog nooit een peuterspeelzaal heeft bezocht en dat niet het belang van de peuter voor opstaat maar het alleen gaat om geld te besparen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Linda Mijinke

    Geplaatst door Linda Mijinke op 6 oktober 2010 om 20.30
    Ook ik weet niet wat ik lees. Zelf ben ook ik bijna 25 jaar peuterspeelzaalleidster in Amstelveen en uit wat mw. Koops hier schrijft blijkt wel dat ze geen idee heeft wat er op een peuterspeelzaal gebeurt. Ouders en personeel hebben bewust gekozen voor deze vorm van opvang. Basisscholen hebben ons meerdere malen laten weten dat peuters afkomstig van peuterspeelzalen qua ontwikkeling verder zijn dan peuters afkomstig van kinderdagverblijven. Het is al lang geen plek meer waar peuters maar gewoon een beetje spelen en dat zou mw. Koops toch ook moeten weten. Wij zijn als peuterspeelzaalleidsters dan ook zeer verontrust over deze hele gang van zaken die achter onze rug om wordt bekokstoofd. Het gaat de gemeente er alleen om geld te besparen en het belang van het bestaan van een peuterspeelzaal en de peuters wordt geheel vergeten er wordt naar verkeerde criteria gekeken.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Sjomara Schulmaijer en Michele Dingwall

    Wat een slecht verhaal.
    Er is een groot verschil tussen een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal.
    Mijn oudste 2 kinderen zijn naar een kinderdag verblijf geweest waar de hoofdzaak verzorgen is, zeker bij verticale groepen van 0-4 jaar waardoor er weinig tijd is voor de peuters.
    Ik heb voor mijn 2 jongste kinderen bewust gekozen voor een peuterspeelzaal waar veel meer aandacht is voor de peuter, uitdagend speelgoed, tijd voor knutselen ,voorlezen,kringgesprekken, zingen etc
    Het zou zonde zijn als de peuterspeelzaal zal verdwijnen.
    Daarbij is er nu al te kort aan plaatsen bij de kinderdagverblijven dus plaats voor halve dagopvang zal er zeker niet zijn.
    En denkt u nou echt dat er ouders zijn die hun werk afstemmen op die 3 uur dat de kinderen naar de peuterspeelzaal gaan.
    Ouders die hun kinderen hier naar toe brengen doen dat omdat de sfeer en de educatie hier zo fantastisch is en niet om geld te besparen!!

      /   Beantwoorden  / 
  5. [email protected]

    Beste mevrouw Koops,

    Wat een gemiste kans dat u de harmonisatie van peuterspeelzaal en kinderopvang wenst te presenteren als een pure bezuinigingsactie. Behalve uw eigen ambtenaren hebben ook de leden van de stuurgroep Harmonisatie vol vertrouwen én met onderling respect gewerkt aan een resultaat waarin winst wordt geboekt voor alle partijen te weten; ouders (van peuters), onderwijs, peuterspeelzaalleidsters, kinderopvang en gemeente.

    Jammer ook dat u wel uiting geeft aan de toegevoegde waarde van kinderopvang en klaarblijkelijk zo weinig waarde hechte aan de pedagogische kwaliteiten van de peuterspeelzalen van Cardanus. Niet voor niets voert Cardanus al een paar jaar de Voor en Vroegschoolse Programmas (VVE programma’s) voor de gemeente uit.

    Wij nodigen u van harte uit om eens een kijkje te nemen bij een van de peuterspeelzalen.

    Vriendeljke groet,

    Ellen van Arenthals
    Productgroepmanager Opvoeding en Ontwikkeling St. Cardanus

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.