Categorie: "Horeca"

SP: ‘Raat schept precedent rond pizzeria’

Joep van Erp

Joep van Erp

De SP is het er kennelijk niet mee eens dat wethouder Herbert Raat van Vergunningen en Handhaving (VVD) clementie toont met de onderneming Gusto World of Pizza aan Tempelhof in het Oude Dorp. SP-fractievoorzitter Joep van Erp gaat er vanavond vragen aan Raat over stellen.

De schoorsteen van de op hout gestookte oven in de pizzeria komt uit ter hoogte van het terras van de bewoners boven de zaak en zorgt daar volgens de SP voor veel overlast. “De millimeters dikke roetlaag op muren en balustrade, ontstaan door de rook uit de uitlaatpijp doet ons sterk vermoeden dat deze situatie slecht is voor de volksgezondheid”, zegt Van Erp.

Ondanks pogingen om de last weg te werken van de ondernemer is dat tot op heden niet gelukt en Raat wil nu ook over door omwonenden aangedragen oplossingen een mediation regelen. Hij vindt het kennelijk tragisch voor het bedrijf als het moet sluiten.

Mogelijk mediation voor overlast pizzeria

Herbert Raat

Herbert Raat

Er komt nu een bemiddelingsproject tussen bewoners en horecabedrijf Gusto World of Pizza aan Tempelhof in het Oude Dorp. Bewoners klagen over door de onderneming veroorzaakte rook en stank. Om die tegen te gaan kwam de eigenaar met een plan en vroeg een omgevingsvergunning aan.

Vorig jaar al maakten omwonenden bezwaar tegen de exploitatievergunning. Dat werd door de gemeente behandelt als een verzoek om handhaving, gericht tegen een afvoerpijp. Op termijn werd de situatie niet acceptabel geacht en er moest in het belang van de omwonenden een einde aan komen, vond de gemeente. De ondernemer plaatste vervolgens een filter, maar ook die hielp niet.

Omdat handhavend optreden ernstige gevolgen voor de ondernemer zou hebben, wachtte wethouder Herbert Raat daar nog even mee.

In plaats daarvan werd aan Gusto World of Pizza gevraagd met een nieuw plan te komen, die dat deed. Maar ook omwonden hebben suggesties. Er wordt nu aan mediation tussen de partijen gedacht.

Laatste kans voor pizzeria met stankoverlast

Herbert Raat

Herbert Raat

Pizzeria Gusto world of pizza aan Tempelhof in het Oude Dorp krijgt een laatste kans om de door de onderneming veroorzaakte rook en stank uit de wereld te helpen. Dat blijkt uit een brief van wethouder Herbert Raat (VVD) van Handhaving en Vergunningen aan de gemeenteraad.

Vorig jaar al maakten omwonenden bezwaar tegen de exploitatievergunning. Dat werd door de gemeente behandelt als een verzoek om handhaving, gericht tegen een afvoerpijp. Op termijn werd de situatie niet acceptabel geacht en er moest in het belang van de omwonenden een einde aan komen, vond de gemeente.

Coalitie wil snel beleid voor Airbnb

Vlnr: Gast, Feenstra en Gordon.

Vlnr: Gast, Feenstra en Gordon.

Hoewel naar mag worden aangenomen allang zogenaamd coalitieoverleg over de kwestie plaatsvond en VVD-wethouder Herbert Raat er al zijn ongenoegen over uitsprak, willen raadsleden van VVD en D66 wel eens weten hoe het nu gaat met die uitbreiding van Airbnb in Amstelveen. En beleidsregels voor die vorm van verhuur van woningen.

De wethouder meldde al eerder aan de raad dat de eigenaar van 50 woningen ze voor die verhuur beschikbaar heeft gesteld. Raadsleden Floor Gordon (D66), Paul Feenstra en Inza Gast (beiden VVD) bezochten dinsdag samen met ambtenaren een aantal lokale Airbnb locaties. Volgens schatting van de gemeente worden inmiddels honderden woningen via dat systeem te huur aangeboden. Het is in feite een particuliere dienstverlening die hotels en bed and breakfast vervangt.

Klachten

Er komen steeds vaker klachten over en de raadsleden wilden nu kennelijk de omvang en aard ervan eens bekijken. Dat verhuur via Airbnb in Amstelveen op grond van het bestemmingsplan niet is toegestaan, blijkt bij veel bewoners onbekend, constateerde het drietal. Het wil daarom duidelijker communiceren wat níet en wat wél is toegestaan.

In Amsterdam worden dergelijke vormen van verhuur onder voorwaarden toegestaan: maximaal 60 dagen per jaar, met een meldplicht en niet meer dan 4 personen per wooneenheid. Daar wordt ook toeristenbelasting geheven. Amstelveen moet volgens de raadsleden nu ook snel met een eigen beleid komen. Omdat het natuurlijk al in de achterkamer van de coalitie is besproken, leggen B&W dat naar verwachting op korte termijn aan de raad voor en wordt er ambtelijk al aan gewerkt.

 

 

 

 

Boek van sterrenrestaurant Aan de Poel

rest 1Het Amstelveense twee-Michelinsterren restaurant Aan de Poel bestaat in oktober 10 jaar en brengt in verband met dat jubileum in gelimiteerde oplage een culinair inspiratieboek uit onder de titel Signature uit.

Er zijn 2.000 exemplaren van gedrukt. Chef-kok Stefan van Sprang en maître sommelier Robbert Veuger geven met hun team en vrienden een kijkje achter de schermen en blikken terug op de afgelopen 10 jaar. Iedere cover is door Van Sprang persoonlijk beschilderd. Volgens de makers is het daarom ook zeer geschikt als cadeau. Aan het boek is bijna een jaar gewerkt. Het kost € 89 en is verkrijgbaar op www.signatureaandepoel.com of (vanaf 12 juni) in het restaurant.

Tweede boek

Signature is het tweede boek van restaurant Aan de Poel. “Een boek maken is elke keer weer een mooi en spannend proces”, zegt Veuger. “Een boek maken is elke keer weer een mooi en spannend proces”, zegt Veuger. “De sfeer en dynamiek van Aan de Poel, die we wilden vastleggen, wordt gemaakt door onze bijzondere gasten en fantastische team Die hebben dan ook een hele grote rol in het boek. Zo vertellen vaste gasten over bijzondere of hilarische momenten in het restaurant en komen (oud) medewerkers aan het woord over hun werk. Daarnaast nemen we de lezer mee door onze 10 favoriete ingrediënten en beschrijven we wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen van ons maandelijks wisselende zesgangenmenu. En natuurlijk geven we verschillende kijkjes in hoe het er achter de schermen aan toe gaat.”

www.signatureaandepoel.com.

Team

Een heel team van betrokkenen heeft een klein jaar aan het boek gewerkt. Concept, redactie en vormgeving waren in handen van communicatiehuis Vandenberg in Maarn. Dat heeft het boek ook door vertaald naar een serie videoportretten. Fotograaf Maurice Fransen maakte de foto’s. De interviews en teksten zijn van de hand van copywriter Ralph Edelstein.

 

 

 

 

 

 

Bacchus Wijnfestival met Douwe Bob in Bos

1960-164a94171bbd6f34c5a8bd92795b4b06‘Een muzikale en culinaire line-up’ noemen de organisatoren het Bacchus Wijnfestival, dat gedurende de weekends die beginnen op de vrijdag 9 en 16 juni (16.00 uur) in het Amsterdamse Bos wordt gehouden.

Onder anderen Douwe Bob, Extince, The Flexican en Erick-E treden er op. Culinair platform Munchies is aanwezig met een eigen restaurant en de wijn van tien wijnwinkels uit Groot-Amsterdam vloeit rijkelijk. Nieuw dit jaar is de honden photobooth, speciaal voor viervoeters en eigenaars die zich voor de eeuwigheid willen vastleggen.

Uit alle hoeken van de wereld presenteren de wijnwinkels hun beste wijnen per glas en per fles. Een glas wijn begint bij € 3. Bij binnenkomst krijgt men een eigen wijnglas om mee naar huis te nemen.

Sterrenchefs Chris Naylor (restaurant Vermeer), Ivan Beusink (RIJKS), Alain Caron (Café Caron) en Nel Schellekens (ex De Gulle Waard), Tosao van Coevorden (De Japanner), Marnix Benschop (ex Noma) en Alexander Wong (FG Restaurant) serveren dagelijks dertig couverts. Ook is er veel lekkers bij de foodtrucks en zijn er proeverijen van onder andere Paul Mas.

Muzikaal

Ook de muzikale trek van de bezoeker van Bacchus Wijnfestival wordt gestild. Spreekstalmeesters zijn Horace Cohen en Pim Veth, het vaste duo praat bezoekers weer bij over alles wat wel en vooral niet met wijn te maken heeft.

Bij De Kruidfabriek lunchen tegen prostaatkanker

kruidfabriekSamen met Blue Ribbon gaat het Amstelveense horecabedrijf De Kruidfabriek aan de Oude Molen 5 de strijd aan tegen prostaatkanker, waarop iedere man boven de 4o nu eenmaal kans heeft. Om aandacht te vragen voor dit probleem komen beide tijdens Vaderdag in actie onder het motto: ‘doe je vader de das om, voordat prostaatkanker dat doet’.

Blue Ribbon wil iedereen tijdens Vaderdag (zondag 18 juni) stimuleren vaders uit te nodigen voor een lunch en een goed gesprek over zijn gezondheid te voeren. Om dit ter sprake te brengen heeft Blue Ribbon een zelfgemaakte stropdas als uitnodiging ontwikkeld.

De Kruidfabriek ondersteunt de actie. Topchef Peter Lute organiseert op 18 juni een complete lunch in het teken van deze Vaderdagactie, waarvan de opbrengst direct naar onderzoek en voorlichting over prostaatkanker gaat. Daarnaast heeft Lute voor de Blue Ribbon website een speciaal lunchrecept ontwikkeld als inspiratie voor de thuiskokers.

Zwembad aan de Poel geopend

Melissa en Rob de Ruyter. Foto: amstelveenweb.com

Melissa en Rob de Ruyter. Foto: amstelveenweb.com

Officieel werd het zwembad in de Poel zaterdag middag voor genodigden geopend en zondag, op Moederdag, was er Open Dag. De officiële opening werd door stadsdichter Matthijs den Hollander gepresenteerd. Die interviewde de wethouders Maaike Veeningen van Economische Zaken en Peter Bot van Ruimte en Duurzaamheid, alsmede exploitanten Melissa en Rob de Ruyter van Poel’s Up.

Rond het op pontons drijvende bad is ook een horecavoorziening aangebracht. De exploitanten vertelden dat er lang geleden een echt zwembad was bij de Poel. Wethouder Bot herhaalde op vragen van Den Hollander nog maar eens dat zwemmen in het water van de Poel niet kan, omdat daarin teveel blauwalg zit.

Topchef Peter Lute: restaurant in ex-stadsarchief

LUTEPeter en Marieke Lute – bekend van De Kruidfabriek, Explore en LUTE® restaurant – openen in oktober een nieuw restaurant in Amsterdam: The ARC by LUTE. Het complete gastronomische concept is onderdeel van het nieuwe vijf-sterren Pestana Hotel aan de Amsteldijk, gevestigd in het voormalige Amsterdamse stadsarchief, dat voor die tijd het raadhuis van Amstelveen was.

“Toen wij voor het eerst een kijkje namen in het pand overkwam ons hetzelfde gevoel als 15 jaar geleden op de plek waar we ons eerste restaurant in Ouderkerk aan de Amstel realiseerden. De energie, het pand, de historische waarde, de natuur en de magie. Alles klopte,“ zeggen Peter en Marieke Lute

Lute tekent voor een totale invulling van eten, drinken en gastvrijheid in het nieuwe hotel. The ARC. geeft Peter Lute naar eigen zeggen de kans om met een top team zijn verfijnde maar gewaagde visie midden in de bruisende metropool van Amsterdam te introduceren aan lokale en internationale gasten.

Papa John’s Pizza aan Rooseveltlaan

10249129De vierde Nederlandse vestiging van Papa John’s Pizza is geopend aan de Eleanor Rooseveltlaan. Het is de eerste in Amstelveen van de Amerikaanse pizzaketen in 1984 begon en inmiddels ruim 470 restaurants heeft in Europa. Het hoofdkantoor staat in Louisville, Kentucky (VS).

Papa Papa John’s International claimt de op twee na grootste pizzaketen in de wereld te zijn en pizza’s met vers handgedraaid deeg te leveren. Naast de vestiging in Amstelveen komen er nog tien in de omgeving van Amsterdam en Utrecht. Behalve een restaurant is er ook een korps van pizzakoeriers. www.papajohns.co.nl