Raat: ‘Van Zanen is ongeduldig’

 

Jan van Zanen

Jan van Zanen

Ongeduldig is hij wel, de vorige burgemeester van Amstelveen (nu van Utrecht), Jan van Zanen. Dat zeggen de Amstelveense wethouder Herbert Raat in het blad Binnenlands Bestuur, dat hem en anderen interviewde, omdat Van Zanen nu ook voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) werd.

Typisch een job voor hem, vindt Raat. Want bij die CHN Congressen bijvoorbeeld loopt heel bestuurlijk Nederland rond en netwerken, plus met een zekere losse hand besturen, zijn nu eenmaal specialiteiten van de vorige Amstelveense eerste burger. Raat meldt dat in de stad eigenlijk iedereen hem kende en aansprak. “Hij is met recht een makelaar in relaties en onderhoudt ze van Haren tot Vlissingen”, zegt Raat. Hij ziet in Van Zanens jovialiteit een excellent middel om het binnen gemeenteraad en B&W werkbaar te houden. “In die zin is hij een onmiskenbare VVD-er. Je kunt zeggen: het is snel oppervlakkig, maar zaken worden niet onnodig geproblematiseerd en mensen niet zuur gemaakt. Als het goed misgaat, toch de humor erin houden.”

Gevaar

Intussen kan het het ongeduld van de nieuwe VNG-voorzitter mensen soms wel op de zenuwen werken, geeft de wethouder toe. “Dat is wel een gevaar. Hij heeft zijn handen vol, aan een stad als Utrecht en dan ook nog de  VNG erbij. Hope zorg je ervoor dat je de zaken niet afraffelt.”

En raadsleden zouden in Utrecht misschien zich wel eens af kunnen vragen watr hun burgemeester zo vaak in Den Haag doet. Daar staat tegenover dat de mag dag en nacht werkt, meent Raat te weten. Raadsverslaggever Martijn Steinberger van het AD beaamt goeddeels wat Raat zegt. Van Zanen is volgens hem gemakkelijk bereikbaar en heeft gevoel voor humor. Maar: “Op razend originele ideeën heb ik hem niet kunnen betrappen. Hij heeft het hoofdpijndossier raamprostitutie op zijn bordje. Wolfsen (zijn voorganger, red.) sloot alle prostitutieramen en aan Van Zanen de opdracht prostitutie weer op te bouwen. Dat gaat ontzettend langzaam. Ik weet dat hem dat ontzettend frustreert, maar hij heeft er vooralsnog weinig schot in gekregen.”

Misschien is hem dat niet kwalijk te nemen, denkt Steinberger. “Hij moet een prostitutiezone opzetten zonder mensenhandel en criminaliteit. Dat is uniek. Van tevoren had hij, denk ik, gedacht dat varkentje wel even te wassen.”

 

 

Lees ook:Ministerraad achter Van Zanen als burgemeester Utrecht
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker
Lees ook:Van Zanen zou burgemeester van Utrecht willen worden
Lees ook:Van Zanen voelt zich al thuis in Utrecht
Lees ook:Van Zanen verlaat Amstelveen met gemengde gevoelens

5 reacties op “Raat: ‘Van Zanen is ongeduldig’

  1. gerben

    Jan van Zanen weet van zwemmen en fietsen.
    Weet er het NOS journaal mee te halen.

    We zien onze lokale bekenden meedoen met de PoelPlusLoop op 10 september a.s.
    Neem aan dat wethouder Raat kiest voor de naaldhakkenrace.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    “Als het goed misgaat, toch de humor erin houden,” is het motto van de VVD. Lachende VVD-ers zijn dus een slecht teken..

      /   Beantwoorden  / 
  3. gerben

    En Robert, als jij lacht..wat staat dan te gebeuren?

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      @Gerben. Heb je je al ingeschreven voor die naaldhakkenrace?
      @RvW Als jij lacht, krijg je enkel een pot zure augurken!

        /   Beantwoorden  / 
  4. gerben

    Als scheidsrechter.
    Als jij lacht, Frank, duiken we weg.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.