Van Zanen zou burgemeester van Utrecht willen worden

Van Zanen 2Hoewel hij zelf tot nog toe in alle toonaarden ontkent interesse te hebben voor die functie, meent De Telegraaf nu te weten dat Amstelveens burgemeester Jan van Zanen (52) wel degelijk graag naar Utrecht zou willen overstappen. Hij heeft daarnaar gesolliciteerd, zegt de krant. Dat nieuws zou uit ‘goed ingevoerde anonieme bronnen’ komen. Tegen de lokale media in Amstelveen heeft hij steeds gezegd niet in de race te zijn, maar Utrecht een ‘waardige opvolger’ van de nu zittende burgemeester Aleid Wolfsen te gunnen. Die waardige opvolger zou hij dan ook zelf kunnen zijn, natuurlijk.

Jan van Zanen is in Amstelveen, waar hij in 2005 burgemeester werd, in brede kringen geliefd en bekend, maar heeft blijkbaar eerder ook in Utrecht al bestuurlijk zijn sporen verdiend. Hij zat er van 1990 tot 2002 in de gemeenteraad en was er van 1998 tot 2005 wethouder financiën en economische zaken. Tussen 2003 en 2008 was hij ook landelijk voorzitter van de VVD, de periode waarin binnen de partij de problemen met de zichzelf als politiek leidster opwerpende Rita Verdonk speelden.

Bij zijn vertrek uit Utrecht kreeg hij de zilveren stadsmedaille. Volgens oud-burgemeester Brouwer raakte het college in hem een aimabele college kwijt.

Medeoprichter van Leefbaar Utrecht Broos Schnetz denkt dat Van Zanen geen slechte keuze voor de stad zou zijn en vindt hem een ‘bijzondere vriendelijke man”, met wie hij het altijd goed kon vinden. Schnetz beschouwt Van Zanen als een traditionele bestuurder. “Een veilige keuze, maar niet een met veel lef.” In media circuleerde de naam Van Zanen al eerder consistent als opvolger van Wolfsen, die in mei aangaf te willen stoppen.

De VVD is overigens in de Utrechtse raad niet, zoals in Amstelveen, de grootste partij. Zij heeft nu zeven zetels, GroenLinks 10, PvdA 9 en D66 ook 9. Ook Henk Westbroek, oprichter van Leefbaar Utrecht, ziet wel iets in het burgemeesterschap.

 

Lees ook:Van Zanen niet naar Utrecht: “Ik blijf in Amstelveen”
Lees ook:Ministerraad achter Van Zanen als burgemeester Utrecht
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker
Lees ook:De lange weg naar nieuwe burgemeester
Lees ook:Volgende week nieuwe burgemeester bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.