Amstelveens Symfonie Orkest in Paaskerk

AmsoHet Amstelveens Symfonie Orkest geeft zondag 22 oktober (15.00 uur) een concert in de Paaskerk, Augustinuspark 1. Hetzelfde concert klinkt op 8 oktober (15.00 uur) in de Hervormde Kerk, Kerkplein 13, Broek in Waterland.

Het speelt Slavische dansen en een symfonie van Dvořak en een werk voor viool en cello van Brahms. Dvořak schreef twee bundels dansen, waarvan hij de eerste serie voltooide in 1878 (nrs. 1-8, Opus 46) en de tweede serie (nrs. 9-16 opus 72) tien jaar later. De eerste versies van beide bundels zijn oorspronkelijk geschreven voor piano (vierhandig).

De Slavische dansen, gecomponeerd tussen 1878 en 1888, staan bol van oude Tsjechische dans- en volksmuziek. Later bewerkte Dvořak de dansen voor symfonieorkest.

 Moeder en dochter

Marijn Mijnders

Marijn Mijnders

De toon van Brahms is ernstiger. Het concert voor viool en cello was het laatste werk van hem voor een orkest. Brahms componeerde het in 1887 als een gebaar van hernieuwde vriendschap met de violist Joseph Joachim, van wie hij eerder vervreemd was na een ruzie bij een scheiding van Joachim, die laaiend enthousiast over de aan hem opgedragen compositie.

Het werk vereist twee solisten. AmSO speelt dit werk speelt met een moeder en dochter, op respectievelijk viool en cello.

Marijn Mijnders won bij haar afstuderen als uitvoerend musicus de Nicolaï Prijs. Later won ze de prijs van stad Amsterdam bij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Tegenwoordig is Marijn Mijnders tweede concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Tevens maakt ze deel uit van het Uriël Ensemble. Zij bespeelt een prachtige Stradivarius die haar via de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest in bruikleen werd gegeven.

Rebecca Wise studeerde met onderscheiding af als Master of Arts in Performance aan

Rebekka Wise

Rebecca Wise

de Royal Academy of Music te Londen. Van 2010 af speelde zij in het European Union Youth Orchestra. Sinds juni 2016 maakt zij deel uit van het Ragazze Quartet, een gerenommeerd Nederlands strijkkwartet. Zij bespeelt een Italiaanse cello uit de 19de eeuw, gerenoveerd door Guust François.

 Stormachtig

Een stormachtige romantische symfonie. Zo noemde Dvořák zijn achtste symfonie. Hij componeerde deze symfonie eind 1889 in het zomerverblijf in zijn geliefde Bohemen. Hij probeerde ‘individuele gedachten op een nieuwe manier uit te werken’. Het AmSO speelt deze symfonie, die in de muziekwereld bekend staat als een vrolijke en zangerige creatie, vol met verwijzingen naar prachtige Boheemse volksliederen.

 Amateurs en professionals

Het AmSO is opgericht in 1976 door enkele leden van het voormalig ‘Symfonieorkest Schubert’ en is een symfonieorkest dat bestaat uit amateurmusici en professionele musici uit Amstelveen en omgeving. Jaarlijks worden in het voorjaar en het najaar concerten gegeven in Amstelveen en omstreken.

Het AmSO wordt sinds augustus 2014 geleid door dirigent Rutger van Leyden. Hij studeerde orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Masterclasses volgde hij bij Gennady Rozhdestvensky, Peter Eötvös en Anton Kersjes. Hij dirigeerde vooraanstaande ensembles met voornamelijk hedendaagse muziek in binnen- en buitenland. Thans geeft hij onder meer leiding aan wereldmuziekkoor ‘Passion’, de Gooise Operette en Operakoor Almere en is vaste dirigent van het AmSO. Toegang € 15,00 incl. consumptie, kinderen tot en met 18 jaar € 7,50. Meer informatie en online kaartverkoop: www.amso-orkest.nl.

 

 

Lees ook:Kerstconcert symfonie orkest en vrouwenkoor
Lees ook:Concert ASO in Paaskerk
Lees ook:Concert Symfonie Orkest in Paaskerk
Lees ook:Musici Concertgebouworkest in Kruiskerk
Lees ook:Duo MAdrigale en Strijkkwartet Tamino in Wester-Amstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.