Kerken en Zorgvlied open op monumentendagen

Paaskerk

Paaskerk

Zes monumentale kerken Amstelveen zijn open tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 10 en zondag 11 september. In totaal openen zeven monumenten hun deuren. Behalve de zes kerken ook begraafplaats Zorgvlied aan de Amsteldijk 273.

In verschillende kerken kan men ook genieten van orgelconcerten en de torens ervan beklimmen voor vergezichten over Amstelveen.

Het landelijke thema is dit jaar ‘iconen en symbolen’. De gemeente maakte daarom een wandelroute met als thema grafsymboliek. De wandeling gaat door het oudste, 19de eeuwse gedeelte van Zorgvlied en leidt deelnemers langs 16 graven die bol staan van de grafsymbolen. De folder met route en uitleg over de symbolen vindt men vanaf maandag 5 september in de folderkast in het raadhuis en tijdens het weekend bij Zorgvlied, ingang villa.

Onder meer kan men terecht in protestantse monumentale kerken. Bijvoorbeeld in de Kruiskerk van architect Duintjer, met haar 1000 raampjes, die zorgen voor een bijzondere lichtinval op vele momenten van de dag. Dit licht valt onder andere op de expressieve pilaarschilderingen van Jan Ooms. En (ook) voor de kinderen: je kunt de toren beklimmen.

De Paaskerk van architect Van Asbeck beschikt over een zeer nadrukkelijke dakvorm, een zogenaamd schaaldak. De architect liet zich inspireren door Le Corbusier. Verder is het veelkleurig glas-in-betonraam van Jan Meine Jansen een bezoekje waard. Kijk voor openingstijden en meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl en op www.paaskerk-amstelveen.nl. Meer informatie over het overige programma tijdens de Open Monumentendagen 2016 op www.openmonumentendag.nl.

De open kerken zijn: Paaskerk. Augustinusplantsoen 1; Pauluskerk. Wolfert van Borsselenweg 116; Kruiskerk. Van der Veerelaan 30a; Kerk Apostolisch Genootschap. Graaf Aelbrechtlaan 138; Urbanuskerk Bovenkerk. Noordammerlaan 124-126; Urbanuskerk Nes aan de Amstel. Amsteldijk Zuid 144.

 

 

Lees ook:Fietsroute langs kerken op Monumentendag
Lees ook:Kruiskerk open op Open Monumentendagen
Lees ook:Urbanuskerk Nes open op Monumentendagen
Lees ook:Route monumenten in Amstelveen in weekend
Lees ook:‘Op Reis’ thema van Monumentendagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.