Expositie decors Appel ‘explosie van expressie’

Appel“Een explosie van expressie”, noemde directeur Els van der Plas van de Nationale Opera & Ballet de expositie van de door Karel Appel ontworpen decorstukken, die zij zondagmiddag opende. Die tentoonstelling ‘Karel Appel de Opera’ wordt in het Cobra Museum gehouden ter gelegenheid van het feit dat Appel tien jaar geleden overleed. Hij maakte in 1994 decors bij de opera Noach van Guus Jansen, naar wat Van der Plas een ‘Bijbelse mythe’ noemde. Een jaar later vroeg toenmalig directeur van de Nederlandse Opera, Pierre Audi, bij de opening aanwezig, hem ook voor de klassieke opera Zauberflöte de decors te maken. Die gingen overigens ook baar onder meer Salzburg, waar er nog steeds een hoeveelheid grote stukken van staat opgeslagen.

Artistiek directeur Katja Weitering van het museum somde een eindeloze rij namen op van degenen die op een of andere manier betrokken waren bij de voorbereiding van de expositie. Veel medewerkers van de opera waren trouwens aanwezig , in tegenstelling tot raadsleden, van wie maar enkeling – zoals Bulsing van de VVD – de ceremonie bijwoonde.

Appel had wat met dieren, legde Van der Plas uit. Dus het ontwerpen voor Noach ging heb goed af. Hij maakte zelfs teveel dieren eigenlijk, zodat een deek niet gebruikte er laten bij de Zauberflöte bij kon. Cobra ontstond, zei Van der Plas na de oorlog als groep van expressionistische kunstenaars, die iets nieuws wilden na de depressie.

De eerste decorontwerpen van Appel kwamen hem op zowel enthousiasme als consternatie te staan, zei Weitering. Maar inde toenmalige NRC werden zij de hoofdrol in de opera genoemd. Appel maakte voor Noach 75 decors en toneeldoeken. Van Zauberflöte vond een reprise plaats in 1999 en 2003. “Wij wanen ons vandaag allemaal een beetje acteurs, die tussen de decors lopen”, zei Weitering.

Bij de opening zong operazangeres Marieke Reuten een lied van Mahler. Zij heeft Appel persoonlijk goed gekend, die een liefhebber van de componist was.

 

 

 

Lees ook:Operadecors van Karel Appel in Cobra Museum
Lees ook:Katja Weitering verlaat Cobra Museum
Lees ook:Cobra Museum bijna 100.000 bezoekers
Lees ook:Werken uit Cobra Museum in Ver. Ar. Emiraten
Lees ook:‘Koeien’ van Mengelberg in schouwburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.