‘Koeien’ van Mengelberg in schouwburg

Op donderdag 5 mei (20.00 uur, Grote Zaal) staat Koeien van Misha Mengelberg in Schouwburg Amstelveen. Wegens het grote succes tijdens het Holland Festival in juni 2015 heeft Schouwburg Amstelveen dit surrealistische muziektheaterwerk van de beroemde componist Misha Mengelberg bijgeboekt. Met o.a. Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek, Beppe Costa en diverse solisten.

Met de teksten en de muziek van dit onvoltooide project hebben componist Guus Janssen en regisseur Cherry Duyns een voorstelling gemaakt die in haar absurdisme toch onmiskenbaar Mengelberg is en waarin een wonderlijk personage, gespeeld door Pierre Bokma, aanwezig is die doet denken aan de maestro zelf, die dit jaar 80 geworden is.

De uitvoering is in handen van Mengelbergs eigen Instant Composers Pool (ICP) Orkest, opgericht in 1967. Slagwerker Han Bennink, die meer dan een halve eeuw met Mengelberg samenspeelde, maakte het logo en andere grafiek voor deze voorstelling. Regisseur Cherry Duyns stelde op basis van Misha’s teksten een libretto samen.

Het libretto van Koeien heeft een ongrijpbaar karakter en laat zich misschien het beste lezen als een groot gedicht. Muziek die alle kanten opvliegt, soms zoetgevooisd en dan weer rauw uiteen brekend in wervelingen van dissonanten. Het verhaal is geheimzinnig en niet altijd geheel te doorgronden maar de woorden in Koeien zijn muzikaal en ritmisch.

Combiticket Cobra Museum

In het Cobra Museum Amstelveen staat t/m 16 mei de tentoonstelling Karel Appel – de Opera.

Cobra Museum en Schouwburg Amstelveen bieden met korting een speciaal combiticket voor de voorstelling Koeien mét toegang tot de Karel Appel-expositie. Bezoekers met een Museumjaarkaart krijgen bij het Cobra Museum in plaats van korting een poster van Karel Appel – de Opera. Het combiticket is te koop bij Schouwburg Amstelveen en is geldig t/m 16 mei.

Salon

Voorafgaand aan de voorstelling vindt een salon plaats waarin operazanger en kenner Gerard Legeland meer achtergrond informatie geeft over de opera.

 

 

Lees ook:Koeien (Holland Festival) in Schouwburg
Lees ook:Karel Appelhuis feestelijk open op geboortedag schilder
Lees ook:Expositie decors Appel ‘explosie van expressie’
Lees ook:Operadecors van Karel Appel in Cobra Museum
Lees ook:Werken uit Cobra Museum in Ver. Ar. Emiraten

Eén reactie op “‘Koeien’ van Mengelberg in schouwburg

  1. Maria

    Komt dat zien en beleven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.