Lezing over St. Urbanus ‘van Amstelland’

Omslag1 kleinMediëvist drs. Martin Spaargaren houdt op 11 juni (20.15 uur) een lezing in de bibliotheek aan het Stadsplein over St. Urbanus.  De titel van de lezing is: ‘Urbanus – Bisschop van Amstelland’. In Nederland staan vijf aan bisschop Urbanus opgedragen kerken, waarvan vier daarvan in Amstelland. De vijfde staat in Limburg. In de lezing wordt geprobeerd een verklaring te geven voor het verschijnen van St. Urbanus in Amstelland.

In Bovenkerk (Amstelveen) is er, behalve de door Pierre Cuypers ontworpen St. Urbanuskerk, een St. Urbanusparochie en er zijn straten en een plantsoen naar hem vernoemd. Wie was deze Urbanus? Waar komt de informatie op de straatnaambordjes vandaan en is het juist wat er staat: ‘paus 222–230’. Deze vragen vormden de aanleiding voor een historische zoektocht naar leven en werk van deze heilig verklaarde bisschop.

In historische bronnen is terug te vinden dat Urbanus mogelijk ergens in de eerste helft van de 3e eeuw bisschop van Rome is geweest. Maar hoe is Urbanus  dan in Amstelland terechtgekomen? Aan de hand van informatie over West Europa en de Frankische koningen, Friesland en bisschop Willibrord en de heren van Amstel in Amstelland in de Vroege Middeleeuwen, probeert Spaargaren die vraag te beantwoorden.  De lezing eindigt met gebeurtenissen rond de bouw van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk in de 19e eeuw.

De toegang is gratis, maar men wordt verzocht zich van te voren aan te melden via www.debibliotheekamstelland.com. Ook is er gelegenheid het boekje ‘Urbanus I–Treurzang voor een vergeten bisschop’ (Martin Spaargaren, Uitgeverij X–stuks, Amstelveen 2014) aan te schaffen.

 

Lees ook:Treurzang over ‘vergeten’bisschop Urbanus
Lees ook:Lezing over Urbanus 1
Lees ook:Piano Promenade start in Urbanuskerk
Lees ook:Bewonersbijeenkomst Bovenkerk
Lees ook:Onderscheidingen voor vrienden van Urbanus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.