‘Gemeente aardiger voor kunstenaars dan voor anderen’

John Levie

Cultuurwethouder John Levie blijft overhoop liggen met de beeldende kunstenaars die uit hun gesubsidieerde ateliers aan de Van Weerden Poelmanlaan moeten. Als het aan de gemeente ligt verhuizen zij naar een voor hen in orde gemaakt pand aan de Bouwerij 81, maar daar hebben de artiesten weinig zin in. Volgens hen zijn de ruimten daar te klein. En zij hebben nog andere bezwaren.

Eerder was er sprake van een Art Factory, een soort uit containers bestaand kunstenaarsdorp, maar dat heeft de gemeente wegens te hoge kosten laten vallen. Levie betwijfeld of er nog voor de verkiezingen voor de gemeenteraad een zorgvuldig voorbereid voorstel op tafel ligt. Het nieuwe ateliergebouw zou door een stichting worden beheerd. Levie somde een lange lijst eisen op die de kunstenaars aan gesubsidieerde ateliers stellen. Zij zouden zelf ook betere en goedkopere panden weten om die in te vestigen. Levie is eigenlijk zo ver dat hij zegt: de kunstenaars temmen óf met het door de gemeente aangeboden pand in of zij huren of kopen zelf een gebouw, als het aan zoveel eisen moet voldoen die de gemeente niet kan ophoesten.

Volgens Levie worden kunstenaars in Amstelveen altijd heel wat aardiger aangepakt “dan sommige andere burgers in onze samenleving”.

Hij reageerde op vragen van D66-raadslid Alink, als wethouder ooit de geestelijke vader van het nu nog geldende atelierbeleid. Volgens Levie schieten kunstenaars waarschijnlijk in eigen voet als zij dwars blijven liggen.

Lees ook:Levie: Kunstenaars naar leeg kantoorpand
Lees ook:Art Factory even van de baan, kunstenaars aan zet
Lees ook:Levie wil kunstenaars in containers aan Zetterij
Lees ook:Vijfduizend bezoekers op atelierroute
Lees ook:Ruim 70 kunstenaars bij atelierroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.