Art Factory even van de baan, kunstenaars aan zet

 

John Levie

 

Rien Alink

De kunstenaars zijn nu zelf aan zet. Het tegen hun zin stichten van een zogenoemde Art Factory, een creatief broeinest aan Bouwerij, op bedrijventerrein Legmeer, gaat voorlopig niet door. De kunstenaars krijgen een half jaar om zelf met plannen te komen. Daartoe besloot de politiek in de woensdag gehouden vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving.

 Kunstenaars krijgen de tijd om zelf met plannen te komen voor het behoud van de ateliers aan de Van Weerden Poelmanlaan en de Amsterdamseweg. Mogelijk kopen zij die zelf aan via een  door hen op te richten stichting. Het betekent dat de verhuizing naar aan voormalig kantoorpand aan Bouwerij voorlopig van de baan is. Cultuurwethouder John Levie (Burgerbelangen) wilde die doorzetten, het bestaande atelierbeleid stoppen en de nieuwe ateliers onderbrengen in een aparte – door de gemeente gesubsidieerde – stichting. In het rechtstreeks exploiteren van ateliers ziet de gemeente volgens hem geen taak meer.

Zeven kunstenaars kwamen bij de raadscommissie hun beklag doen. Volgens hen is het door de wethouder aangewezen pand aan Bouwerij totaal ongeschikt om er ateliers in onder te brengen. Zij zouden er individueel minder vierkante meters krijgen en ook zouden de ruimten voor velen niet hoog genoeg zijn. De wethouder heeft daartegen aangevoerd dat een nieuwe lichting kunstenaars, met andere technieken in opkomst is, die minder ruimte nodig heeft. En hij wil starters een plaats geven in het nieuwe pand. Maar ook die vragen vaak grotere ruimten, bleek uit wat de lange rij insprekers vertelde.

De commissie ging uitvoerig met hen in discussie en kon zich tenslotte goeddeels vinden in wat D66-raadslid Rien Alink voorstelde. Die zei met verbazing kennis te hebben genomen van het voorstel van B&W, dat zij er blijkbaar op de valreep van hun zittingsperiode nog door willen jassen. Levie had in zijn voorstel alleen gezegd men de kunstenaars van mening te verschillen over hun bezwaren en het pand aan de Van Weerden Poelmanlaan voor € 1,5 miljoen te kunnen verkopen aan de eigenaar van het gebouw aan de Bouwerij. Maar het lijkt er op alsof er volgens Levie geen vergelijk mogelijk is tussen gemeente en kunstenaars, zei Alink, die aandrong op hervatting van de gesprekken met hen.

‘Niet zielig’

Met zijn voorstel hen een half jaar te geven om zelf met een plan te komen, konden eigenlijk alle andere partijen wel instemmen. “Kunstenaars zijn niet zielig”, zei een van hen. “Er lijkt een beeld te zijn geschapen dat zij voortdurend moeten worden gepamperd.”

Zij hebben, lieten diverse insprekers weten, met commerciële partijen gepraat. “Waarom krijgen wij  niet de kans het pand aan de Van Weerden Poelmanlaan te kopen?” vroeg een van hen.

Het uitstel betekent dat de plannen over de verkiezingen voor de gemeenteraad heen worden getild, zodat vermoedelijk Levie – die onder de politieke druk er wel mee instemde – het besluit over de Art Factory niet meer meemaakt. Als binnen een half jaar de kunstenaars niet zelf met een oplossing komen, gaan de plannen van B&W in principe alsnog door. Maar ook dan kan, zei Dorien Mijksenaar van GroenLinks, alle goede bedoelingen ten spijt, de gemeente de nu in jaar ateliers zittende kunstenaars niet in de kou zetten.

Het pand aan de Bouwerij niets niet alleen te klein, maar ligt volgens de kunstenaars ook in een onherbergzame uithoek van de gemeente, waar het lastig wordt bezoek te ontvangen, lessen en creatieve workshops te geven.

Uitzien naar andere panden dan nu door B&W voorgesteld, afgezien van die aan de Van Weerden Poelmanlaan, is volgens Levie niet meer dan bezigheidstherapie voor de gemeentelijke afdeling Vastgoed. Hij vond bij nader inzien het uitstel wel een goed idee, maar zei erbij dat als het tot niets leidt, alsnog zijn plan moet worden uitgevoerd.

Lees ook:Levie: Kunstenaars naar leeg kantoorpand
Lees ook:‘Gemeente aardiger voor kunstenaars dan voor anderen’
Lees ook:D66 steunt verzet kunstenaars tegen ateliers Legmeer
Lees ook:Gemeente wacht nu op atelier-initiatief kunstenaars
Lees ook:Ruim 70 kunstenaars bij atelierroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.