Boek over Nora Valk naar scholieren

Nora Valk

Nora Valk

Alle leerlingen van groep 8 van de lokale basisscholen krijgen deze week het levensverhaal van Nora Valk (86), de Amstelveense voormalige gevangene in Jappenkamp. Het staat in het boek ‘Op zoek naar jou’ van schrijfster Syl van Duyn. Nora Valk sprak vorig jaar tijdens de jaarlijkse ceremonie bij het Indie monument in het Broersepark.

Hoofdpersoon in het boek is een zekere Neeltje, een sterk en eigenzinnig meisje. Zij loopt tien dagen na de oorlog weg uit een Jappenkamp op Java. De oorlog is voorbij, maar Neeltje’s leven is echt een puinhoop. Haar moeder is dood, haar vader zoek. En dan wordt zij ook nog eens verliefd.

Het verhaal ‘Op zoek naar jou’ gaat over opgroeien na de oorlog en de brokstukken die dan overblijven. Over verlies en rouw en het eigen thuis moeten verlaten voor een vreemde plek, een ander land. Maar ook over je eigen weg vinden, voor het eerst verliefd zijn en allerlei andere dingen.

Nora Valk, over wie het boek dus eigenlijk gaat, hoopt dat haar verhaal de weg naar de lezer vindt, zodat de geschiedenis wordt doorgegeven aan volgende generaties.

“Een verhaal dat je raakt”, vindt burgemeester Mirjam van ’t Veld. “Het is belangrijk dat het terecht komt bij de jongste generatie. Vaak die niet dat haar opa’s of oma’s de oorlog hebben meegemaakt. Daarnaast is het boek is ook weer actueel te noemen. Ook nu zijn duizenden mensen op de vlucht voor oorlogsgeweld. En ook zij hebben veel te vertellen. Daarom is het goed om over de oorlogsverhalen van anderen te blijven lezen. Ik ben heel benieuwd wat de kinderen er van vinden.”

 

Lees ook:Roman over Nora Valk
Lees ook:Nora Valk bij herdenking Indië monument
Lees ook:Burgemeester plaatst Indië-herdenking in teken verzoening
Lees ook:‘Model’ oorlogsmonument krijgt onderscheiding voor verzet
Lees ook:Vierde ‘Indiëlezing’ met dr. Stef Scagliola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.