Nora Valk bij herdenking Indië monument

 

Nora Valk

Nora Valk

 

Bij het Indië monument in het Broersepark wordt donderdag 14 augustus 2014 om 19.20 uur weer de jaarlijkse regionale herdenkingsceremonie gehouden. Voor de 69ste herdenkt men dan in Amstelveen gevallenen en slachtoffers in het voormalige Nederlands-Indië. Behalve de nieuwe burgemeester Mirjam van ’t Veld spreekt daar onder anderen de in 1930 geboren Nora Valk, die van haar 12e tot haar 15e jaar met haar moeder in een Japans concentratiekamp zat. Om precies te zijn in Kamp 9 in Ambarawa op Midden Java.

Op 8 maart 1942 gaven de Nederlandse strijdkrachten zich over en werd Nederlands Indië bezet. In de loop van enkele maanden werden 130.000 mensen opgesloten in kampen gedurende vele jaren.  Het Indië monument in het Broersepark symboliseert volgens de organiserende Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië ‘alle gevallenen en oorlogsslachtoffers van welke oorlog, of vredesmissie dan ook’.

Maar de herdenking in het Broersepark is wel gekoppeld aan de datum waarop 69 jaar geleden Japan capituleerde eb in het bijzonder gericht op de gevallenen in Indië en Nieuw Guinea.


Behalve Van ’t Veld en Valk spreken voorzitter Willem van Lith van Wapenbroeders, afd. Amstelland en voorzitter Clemens Bouwens van de organiserende stichting.

Nora Valk ontmoette jaren na haar gevangenschap in Semarang een Japanse dominee, die haar uitnodigde haar verhaal te doen in Japan voor studenten, in het teken van wereldvrede. De stemmige muziek tijdens de ceremolnie wordt verzorgd door Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers. Na de toespraak van Nora Valk en de gebruikelijke stilte, volgt de kranslegging namens tal van instanties. De bijeenkomst wordt gevolgd door een informeel samenzijn bij het clubhuis van de Jeu de Boules vereniging.

 

Lees ook:Naar herdenking bij Indiëmonument via A’damseweg
Lees ook:Kampervaringen bij Indië Monument
Lees ook:Herdenking bij Indie monument op 14 augustus
Lees ook:Herdenking bij Indië monument Broersepark
Lees ook:Herdenking bij Indië -monument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.