Decentralisatie welzijn ook taak van Stadsregio

Jacqueline Koops

Jacqueline Koops

Een beetje aan het verkeerde adres was GroenLinks, gesteund door D66 en  het CDA, toch wel met de lawine van vragen over het veranderende welzijnsbeleid aan wethouder Jacquelinne Koops. Op verzoek van de drie fracties was er een debat over de door het Rijk geplande overheveling van zorgtaken naar de gemeenten. De commissie wordt volgens commissielid Kruyer van GroenLinks teveel buiten alles gehouden wat er op de gemeente afkomt. Maar de vragen, schriftelijk ook bij het agendaverzoek gevoegd, waren – bijvoorbeeld voor de veranderingen in de jeugdzorg – gericht op voornemens van de provincie. Maar Amstelveen valt onder de Stadsregio Amsterdam (SRA), dat een eigen beleid voert.

“Dat is een onderscheidend verschil”, zegt Koops in haar eveneens schriftelijke beantwoording. Ofwel: De vraag wat zij nou doet met de door de provincie aan gemeenten toegestane ruimte om volgend jaar te experimenteren en kennis te delen met de gemeenten over jeugdzorg, sloeg eigenlijk nergens op. Ook in de SRA wordt geëxperimenteerd. In Amstelveen lopen al twee experimenten, gebaseerd op vernieuwing van die zorg en mogelijke besparing van kosten door administratieve rompslomp weg te snijden. Nog voor het zomerreces krijgt de raad een eerste evaluatie te zien.

Bij de voorbereiding van de veranderingen het brede terrein van het nieuwe welzijn gaat de gemeente bewoners betrekken. Er komen bijeenkomsten en een geregelde nieuwsbrief voor raad, instellingen en burgers. En de gemeenteraad wordt via de geheime digitale achterkamer raadsweb geregeld over de voortgang op de hoogte gehouden van wat er gebeurt. Want burgers mogen natuurlijk niet alles weten….

Lees ook:Amstelveen en Aalsmeer: groot genoeg voor zorgtaken
Lees ook:Gemeente betaalt verblijf in Joods hospice
Lees ook:Amstelveenpas alleen nog voor allerarmsten
Lees ook:GroenLinks is ‘getreuzel’ B&W over welzijn zat
Lees ook:Gemeente bezorgd over financiele gevolgen Wet maatschappelijke ondersteuning

2 reacties op “Decentralisatie welzijn ook taak van Stadsregio

  1. frank rikbek

    Die achterkamer werkt toch wel bevorderend voor de democratie! Mn. voor een anti-beweginging als de PVV.

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Ach ja, begin nu ook over de regio te kletsen. Over rookgordijnen gesproken!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.