CDA en PvdA zien weinig in groene motie A9

Dolf Veenboer

Dolf Veenboer

Dat het bij voorbaat met die A9 allemaal groener moet dan nu in de plannen staat, een opvatting die VVD en D66 in een motie willen vastleggen, vinden PvdA en CDA een nogal voorbarige conclusie.  Er komt groen bovenop het overdekte deel van de A9 – in het Oude Dorp – en in de plannen wordt er ook van uitgegaan burgers met zinvolle ideeën komen. Dat laatste is iets anders wat de motie-indieners nog eens willen vragen. Een nogal overbodige motie dus, vindt CDA-fractievoorzitter Ben Jonker. “Waarom een motie indienen, terwijl er in de stukken al in belangrijke mate in is voorzien?” vraagt hij zich af.

VVD en D66 willen compensatie voor het groen dat door de wegaanleg verloren gaat. Vooral voor een deel van het Meanderpark wordt opgeofferd. Maar dat is niet meer dan een strook van vier meter. weet PvdA-fractievoorzitter Dolf Veenboer al.

Volgens GroenLinks, die zich bij de motie aansluit,  moet de nieuwe situatie groener worden dan de nu bestaande. Raadslid Sander Mager wijst er op dat zijn fractie dat al eerder heeft gezegd. Zij wil een ‘duurzaamheidscan’ op de nieuwe plannen en de bestaande situatie loslaten, om na te gaan of er wel groene winst in zit. En ook om vast te stellen hoe de beide plannen zich verhouden tot de tunnel, die er nu niet komt.

“Ons uitgangspunt is dat het plan in termen van duurzaamheid in alle gevallen beter moet zijn dan de huidige situatie”, zegt Mager. Hij heeft overigens de indruk, net als Jonker, dat in het nieuwe plan voldoende kwalitatieve compensatie van verloren groen is opgenomen. Maar kwantiteit geen kwaliteit.  “GroenLinks wil benadrukken dat juist dat kwalitatieve aspect erg belangrijk is voor de beleving van bewoners.” Wat Mager betreft moet dat sterk in de motie tot uitdrukking komen.

Lees ook:GroenLinks wil buurtpark aan Marne
Lees ook:Oppositieleider Mager (GL) waarnemend raadsvoorzitter
Lees ook:Gemeenteraad wil ‘plan B’ voor Stadshart
Lees ook:Fracties vragen opheldering over groenbezuinging tegen wens gemeenteraad
Lees ook:Ook CDA wil uitstel besluit Stadshart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.