Gemeente wil beroemde stedenbouwkundige voor A9 project

De gemeente wil een stedenbouwkundige ‘van naam en faam' aanstellen voor het grootschalige project van de overkapping van de A9 en de ontwikkeling van het gebied langs die weg. Wethouder Pols heeft dat dinsdag (22 januari) aan de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur meegedeeld. Tijdens die commissievergadering bleek ook dat de politiek de komende jaren voortdurend de vinger aan de pols houden. Het is waarschijnlijk het grootste bouwproject in de Amstelveense geschiedenis, waarmee heel veel geld is gemoeid. Om er honderd miljoen aan over te houden, als financiële aan het rijk af te dragen bijdrage aan de overkapping, zou een veelvoud daarvan moeten worden geïncasseerd. In ambtelijke wandelgangen wordt een bedrag van minstens een miljard genoemd.

 

B&W hebben zich overigens tot nu toe niet gewaagd aan concrete financiële voorspellingen. De raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur drong dinsdagavond (22 januari) aan op optimale communicatie met burgers, bedrijfsleven en andere belanghebbenden.
Voor het communicatiemanagement, maar ook voor andere facetten van het project, moet naar verwachting externe expertise worden ingehuurd. De VVD pleitte er voor zoveel deskundigen bij de gemeente in dienst te nemen, wat goedkoper is dan met externe bureaus te werken. Wethouder Renco Pols vroeg zich af of voor een goede politieke begeleiding niet een afzonderlijke raadscommissie voor het project nodig is. Dat gaat verder dan de klankbordgroep die zijn PvdA-partijgenoot Smits voorstelde. De meeste fracties waarschuwden dat de gemeente niet al te euforisch naar het project moet kijken. "Ik hoop niet dat de stemming bij de ambtenaren al te optimistisch is," zei CDA-er Arjen Siegman.
Volgens GroenLinks ligt er een unieke kans eindelijk het duale bestuurlijke stelsel eens tot zijn recht te laten komen. Fractievoorzitter Sander Mager constateerde dat het er op lijkt dat de raad weer op traditionele wijze een stuk van B&W krijgt voorgeschoteld, ontwikkeld door ambtenaren, en daarover een besluit kan nemen. Volgens hem moet de raad zelf zich actiever opstellen, initiatieven nemen, met voorstellen komen en die aan het college voorleggen. "Die opdracht moeten wij onszelf geven," zei hij. D66 deelt die mening.
De VVD-er Jochai van Bergen zei graag financiële ramingen te willen zien. Hij herinnerde er aan dat bij de ontwikkeling van het Stadshart altijd is gezegd dat er ‘kwartjes tussen de dubbeltjes' zouden zitten, wat achteraf toch ook nogal tegenviel. Berger vreest dat de gemeente, gezien de omvang van het project, wel eens zware verliezen zou kunnen lijden. Hij vreest ook dat de burgers niet voor de zomer goed kunnen worden gehoord, zoals in de planning is vastgelegd. Overigens vroeg hij zich af wat er gebeurt als de bevolking met talloze leuke ideeën komt en die vrijwel allemaal worden genegeerd.

 

 

Lees ook:Rijk: Aan 100 miljoen voor tunnel val niet te tornen
Lees ook:Gemeente ‘overvallen’ door woningbouw in polder in streekplan
Lees ook:Politiek stoort zich aan slechte communicatie gemeente over Zonnesteinbouw
Lees ook:‘Raad moet controle op openbaar onderwijsgeld houden’
Lees ook:Amstelveen tegen teveel ruimte voor Schiphol

Eén reactie op “Gemeente wil beroemde stedenbouwkundige voor A9 project

  1. Rob Nijkamp

    Dat is een heel mooi streven met meteen een heleboel hobbels daarin. Als de politiek zegt de vinger aan de pols te willen houden ben ik zeer benieuwd hoe ze dit gaan doen. Er is namelijk geen controle op het ambtelijk apparaat en deze zijn toch degene die het beleid niet alleen uitvoeren, maar vaak ook maken zonder dat de politiek enig idee heeft wat er gebeurd. En als ik dan lees wat er terugverdiend moet gaan worden, is een invulling ook te maken. Worden geen woningen voor starters op de woningmarkt of sociale woningbouw. Belangrijke drager heeft Remco Pols zich laten ontvallen is een nieuw gebouw van de KLM. Maar pas op met rijk rekenen en ook daadwerkelijk rijk worden. Advies aan de politiek, als je de vinger daadwerkelijk aan de pols wilt houden, zorg dan dat je maandelijks of per kwartaal de ambtelijke informatie krijgt. Waar dit niet past met de politieke uitgangspunten doorstrepen en nieuw beleid laten maken. Dat is vinger aan de pols houden en politieke verantwoordelijkheid nemen. Succes ermee!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.