Politiek stoort zich aan slechte communicatie gemeente over Zonnesteinbouw

Het mag dan met het democratische proces niet allemaal goed zijn verlopen, de gemeenteraad gaat B en W toch geen strobreed in de weg leggen voor de bouw van 35 dure appartementen bij Nieuw Vredeveld. Dat bleek dinsdag (6 maart) tijdens de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur, die ook geen consequenties verbindt aan fel protest van de belangenvereniging Elsrijk Oost. De meeste fracties waren het er wel over eens dat de communicatie met de burgers rond de plannen heeft gefaald.

 

 

Het ziet er naar uit dat de raad met de Nota van Uitgangspunten voor de bebouwing aan Zonnestein, waar nu een gymzaal staat, die wordt verhuurd aan Martinus, instemt. De buurt voelt zich volgens de belangenvereniging ‘overvallen' door de plannen en heeft niet het gevoel ooit echt inspraak te hebben gehad. Er bestaan onder meer bezwaren tegen een ook te realiseren kinderdagverblijf, dat naar men vreest extra parkeer- en verkeersdruk oplevert.
De gemeente was eerst van plan meer en goedkopere woningen op de locatie te bouwen, maar dat leverde niet genoeg geld op voor het totale accommodatiebeleid (scholen en huisvesting van maatschappelijke instellingen). In de gemeentelijke woonvisie is wel vastgelegd dat er voldoende sociale woningbouw moet zijn, maar wat men aan Zonnestein op dat punt gaat mislopen, wordt elders wel weer gecompenseerd, betoogde wethouder Pols. GroenLinks vreest dat de doelstellingen ten aanzien van betaalbare woningen niet worden gehaald, meldde fractievoorzitter Sander Mager.
Bewoners vinden wat er nu gaan komen te massaal. Petra Kich (VVD) had daarvoor wel begrip en verwacht dat sommige omwonenden recht hebben op planschadevergoeding. Zij b betreurde de falende communicatie tussen belanghebbenden en de gemeente. "Dit had een project met de buurt kunnen worden," zei ze. Dat is het nu duidelijk niet.
Het probleem is, betoogde Pols, dat er al eerder een integraal huisvestingsplan door de gemeente is vastgesteld (IHP), waaruit vervolgens weer allerlei kleine plannen uit voortvloeien. Maar die beleidsvorming met allerlei afkortingen als PIA en IHP, waarnaar steeds wordt verwezen, ontgaan de gemiddelde burger volledig, verzuchtte Linda Roos van Burgerbelangen. Maar terugdraaien is er niet meer bij, constateerde Pols, die toegaf dat een informatieavond v oor de bewoners is mislukt. Toch is het allemaal democratisch verlopen, vindt hij, omdat de raad nu eenmaal alle besluiten die aan het project ten grondslag liggen heeft genomen. Volgens Kirch heeft het IHP de gemeente in een keurslijf gedrongen.
De belangenvereniging wil eerst nader onderzoek naar de gevolgen van de in haar ogen kolossale blokkendoos die dicht bij huizen van de omwonenden verrijst. De op- en aanmerkingen van

Lees ook:Bestemmingsplan wijziging voor Zonnestein
Lees ook:Aanhoudend verzet tegen kinderdagverblijf
Lees ook:Elsrijkers: ‘gemeente neemt ons niet serieus’
Lees ook:Raad stemt in met omstreden bebouwing Veenendaalplein
Lees ook:Golf van miscommunicatie met burgers over bestemmingsplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.