Gemeente pakt overlast Airbnb aan

airbnbDe gemeente wil de overlast door tijdelijke verhuur van woonruimte via Airbnb gaan aanpakken. Verhuurders krijgen een meldplicht en de maximale verhuurduur is 30 dagen, hebben B&W besloten. In de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur komt de zaak op 28 november aan de orde en op 13 december in de gemeenteraad.

Woningdelen wordt in een door de gemeenteraad aan te wijzen deel van de gemeente, onder voorwaarden, toegestaan.

Handhavers kunnen daardoor effectiever optreden tegen overlast en is er duidelijkheid voor inwoners die van de mogelijkheden van verhuur gebruik willen maken.

Twee vliegen

“Een huis voor veel geld verhuren is inmiddels aantrekkelijker dan het houden van een wietplantage op zolder”, zegt wethouder Herbert Raat (VVD). “Huizen zijn handelswaar geworden. Dit drijft de prijzen op. Een twee-onder-een-kapwoning in Elsrijk kost inmiddels al €3.950 per maand. We houden ruimte voor de leuke kant. Zoals de mogelijkheid om je huis te verhuren aan een ander stel als je zelf drie weken op vakantie bent. Maar langdurig verhuren via Airbnb als verdienmodel heeft flinke overlast in de buurt tot gevolg. Met de nieuwe beleidsregels vangen we twee vliegen in één klap. Enerzijds pakken we overlast door Airbnb aan en anderzijds creëren we mogelijkheden voor tijdelijke verhuur en woningdelen.”

Tijdelijke verhuur

Om inwoners die op zoek zijn naar tijdelijk onderdak meer mogelijkheden te bieden, is het met de nieuwe beleidsregels toegestaan om maximaal twee kamers tijdelijk te verhuren. Maar de hoofdbewoner moet wel kunnen aantonen dat hij of zij de woning zelf als vast woonverblijf gebruikt. Zo kunnen bijvoorbeeld studenten en expats, maar ook mensen die tijdelijk extra zorg nodig hebben een poosje bij iemand inwonen.

Woningdelen

Nu is het nog zo dat woningen alleen bewoond mogen worden door één huishouden. De nieuwe beleidsregels bieden mogelijkheden om, afhankelijk van de woning, met maximaal vier personen uit verschillende huishoudens samen te wonen. Het onder voorwaarden mogelijk maken van woningdelen biedt ook ruimte om mantelzorg door middel van zogenoemde ‘kangoeroe woningen’ binnen de regelgeving te faciliteren. Woningdelen wordt in eerste instantie toegestaan in daarvoor aangewezen delen van Amstelveen. Bijvoorbeeld een wijk of een gedeelte daarvan. Welke delen van Amstelveen worden aangewezen bepaalt de gemeenteraad op een later moment.

Lees ook:D66 wil ruimte voor woningverhuur Airbnb
Lees ook:Coalitie wil snel beleid voor Airbnb
Lees ook:Politiek in A’dam volgt AV tegen Airbnb
Lees ook:ChristenUnie: ‘Voor Airbnb-beleid is draagvlak nodig’
Lees ook:Airbnb mag – proef met woningdelen in heel AV

6 reacties op “Gemeente pakt overlast Airbnb aan

  1. Elske van Hoven

    Een huur ophoesten van € 3950 is voor nagenoeg niemand te doen, hoogstens een enkele speculant. Met dit soort huren verpest men ook de expatmarkt. We werken zo gestaag naar Londense en Frankfurtse taferelen toe. De twijfel slaat toe of dit in een gemeente die voor expats en het wat hogere segment aantrekkelijk wil zijn de juiste weg is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Dit soort zullen waarschijnlijk ook nog een groot deel van het jaar leeg staan, omdat het enkel betaalbaar is voor Russische en Arabische olieboeren die overal ter wereld stulpjes hebben staan. Een stimulans volgens het neoliberale gedachtengoed?

        /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

    “Minder overheid, minder regels” was ooit een verkiezingsslogan van de VVD. Mensen kunnen zelf wel bepalen wat goed voor hen is, is het veelgehoorde liberale mantra.

    Maar de praktijk laat steeds meer zien dat mensen dat dus helemaal niet zo goed kunnen als ze zouden willen. Geobsedeerd door geld wordt heel veel welzijn aan de kant geschoven. Geld moet rollen. Rolkoffers ook!

      /   Beantwoorden  / 
  3. VVD-zweep

    (ironische modus) De zweep erover, handhaven, politie en handhavers erop af! Boetes! Dit is echt probleem numer 1! (einde ironische modus)

    Want o o o als je een huis hebt gekocht en ook al woont je er zelf, mag je vooral niet doen met je bezit wat je wenst.

    Hoeveel echte overlast is er? Want dit is hypen, nooit ergens echte aantallen gelezen.
    Fors strenger dan Amsterdam! De VVD haalt de SP links in, zweep erover met socialistisch/communistisch beleid! De overheid bepaalt wat je met bezit mag doen!

    Uiteraard, als je een woning koopt, alleen voor het doel van airbnb, logisch.

    Maar dat mag nu al niet.

    Deze nieuwe politiek slaat nergens op. De deeleconomie kan je niet met beleid uit de 19e eeuw wegdoen.

    En wie zegt dat gratis logees geen overlast veroorzaken!? De VVD is de grootste overlastgever van deze gemeente!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Heikneuter

      Deze partij is een zegening voor deze gemeente. We zijn nu onder ons soort mensen. Goed het kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Reservoirs met goedkope arbeidskrachten voorhanden in Zuidoost, zodat ons huis ook weer schoon is. Id onze tuin. Van buitenlanders moet ons soort ook niet veel hebben, tenzij ze geld opbrengen, maar dat is onze eigenlijk onze enige maatstaf.
      Ons motto is voor de verkiezingen 2018 is dan ook.
      Wil je hier niet vertrekken,
      Dan kun je lekker verrekken.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Taartaartje

    De VVD is er voor de mensen ! Dat zouden andere partijen ook eens moeten doen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.