GroenLinks wil zicht op stijging huren vrije sector

Tessa van Wijnen

De huren voor woningen in de vrije sector gaan alom in het land snel omhoog. Is dat ook zo in Amstelveen? Dat vraagt GroenLinks in de gemeenteraad schriftelijk aan B&W. De fractie van die partij wil ook onderzocht hebben hoeveel betaalbare koopwoningen worden omgezet in dure huurwoningen.

De woningmarkt werd voorheen door Stadsregio Amsterdam geregeld onderzocht, maar die mag zich nu alleen nog met Openbaar Vervoer. Alle andere taken gaan naar de veel grotere Metropoolregio Amsterdam (MRA), een soort netwerkorganisatie, waar de democratische invloed van de volksvertegenwoordigers der diverse gemeenten volgens PvdA-raadslid Harry van den Bergh ver te zoeken is. Die MRA onderzoekt kennelijk nog niet de woningmarkt en GroenLinks vraagt zich af of Amstelveen dat zélf doet en pleit er anders voor dat wel te gaan doen.

Een groot aantal bereikbare vrije sector huurwoningen en betaalbare koopwoningen is een belangrijke schakel in het realiseren van de gemeentelijke woonvisie, constateert GroenLinks. De gemeente zet al jaren in op een beleid van doorstroming om de wachttijden voor een sociale huurwoning te verkorten. Dat is tot nu toe niet gelukt. Mensen met een inkomen boven de 35.739 euro bruto per jaar worden geacht een koopwoning of vrije sector huurwoning te kunnen betalen.

Onbereikbaar

GroenLinks zegt doorstroming belangrijk te vinden, maar is tegelijkertijd kritisch over de mogelijkheden een bereikbare voorraad vrije sector huurwoningen in Amstelveen in stand te houden. Ook vindt de fractie de huurstijgingen zorgelijk voor de groep mensen die hun vrije sector huurwoning net aan kunnen betalen. En die krijgen vaak geen hypotheek voor een (steeds duurder wordende) koopwoning.

GroenLinks vindt het verder niet acceptabel dat mensen die wachten op een sociale huurwoning nu volledig zijn overgeleverd aan de vrije huursector om het probleem van doorstroming op te lossen.

Raadslid Tessa van Wijnen zegt: “De benaming ‘vrije huur’ zegt het natuurlijk eigenlijk al, daar hebben we als gemeente geen enkele grip op.”

Volgens de fractie is onduidelijk welk orgaan het beleidsonderzoek uitvoert, nu de Stadsregio ermee stopte, en of de resultaten ervan – ook over vorige jaren – nog zijn in te zien. “Beleidsonderzoek op regionaal niveau is van wezenlijk belang om de regionale ontwikkelingen te kunnen volgen en te voorkomen dat alle gemeenten in de regio hetzelfde gaan doen”, zegt Van Wijnen.

Betaalbare koopwoningen worden in Amstelveen soms opgekocht door partijen die ze vervolgens in de middeldure tot dure huursector plaatsen, constateert ze. En haar fractie wil wel graag weten hoeveel woningen op die manier in de middeldure huursector terecht kwam.

 

 

Lees ook:GroenLinks: ‘Woonbeleid coalitie is een gemiste kans’
Lees ook:‘Weinig concrete aanpak woningmarkt’
Lees ook:Gemeente bouwt vooral in (middel) dure sector
Lees ook:SP: B&W laten woningzoekende stikken
Lees ook:GroenLinks: afspraken met Eigen Haard gemiste kans

Eén reactie op “GroenLinks wil zicht op stijging huren vrije sector

  1. Frank Bikker

    Hè ,men wordt ook eens wakker bij GL .

    Verkiezingen soms?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.