Onderzoek naar subsidierelatie met Cardanus

Wat er precies mis ging met welzijnstichting Cardanus en haar relatie met de gemeente laat de gemeenteraad onderzoeken door bureau Necker van Naem in Utrecht. Het onderzoek wordt begeleidt door een commissie uit de raad, waarvan  de VVD-er Lechner voorzitter is. Het gaat er om ‘de praktijkervaringen en leerpunten’  van de subsidierelatie met Cardanus boven tafel te krijgen. De gemeente besloot onder meer het jongerenwerk en de peuterspeelzalen bij Cardanus weg te halen. Zij vond dat op het gebied van het jongerenwerk niet kreeg waarvoor zij betaalde. Jarenlang gingen miljoenen naar Cardanus, Toen die geldstroom goeddeels ophield, dreigde vor haar een faillissement. De raad wil dat het onderzoek uitwijst of opdrachtgever gemeente en uitvoerende stichting Cardanus op het gebied van het welzijn zich wel aan de afspraken hebben gehouden. Ook wordt gekeken welke garanties de subsidieverordening 2012 biedt als het gaat om aansturing, toezicht en risicomanagement. Op die manier wil de raad voorkomen dat het in de toekomst opnieuw misgaat in de relatie tussen gemeente en uitvoerende instellingen op het gebied van welzijn.

Het onderzoek omhelst bronnenonderzoek en –analyse, interviews met betrokkenen (gemeenteraad, college van B&W, ambtelijke organisatie, bestuur en directie Cardanus) en steekproefsgewijs toetsing van het subsidieproces (van subsidieaanvraag, toekenning en uitvoering activiteit/project tot verantwoording).  Op basis van de daaruit te trekken conclusies doet de begeleidingscommissie aanbevelingen aan de gemeenteraad.  De rapportage wordt in julie verwacht.

Lees ook:Cardanus tevreden met ‘genuanceerd’ rapport raadsonderzoek
Lees ook:Maandag openbare presentatie raadsonderzoek Cardanus
Lees ook:Raad wil regie houden over welzijnswerk
Lees ook:Raad laat bureau subsidierelatie Cardanus onderzoeken
Lees ook:Raad wil nog steeds beter zicht op Cardanus

4 reacties op “Onderzoek naar subsidierelatie met Cardanus

  1. Jan Henk van der Pol

    Hmm… Cardanus beschikt nu dus niet meer over de portefeuilles jongerenwerk en peuterspeelzalen, wat miljoenen in het laatje bracht. Aangezien Cardanus veel meer takken van sport bedrijft lijkt het mij enigszins vreemd dat door het wegvallen van die geldstromen Cardanus opeens op een faillissement af zou stevenen. De Boemerang is een winstgevend product bijvoorbeeld. En zo zijn er meer dingen die niet zomaar zonder meer weg zouden “kunnen” vallen. Als ik Cardanus was zou ik me maar eens in een andere vorm gaan gieten. Tevens is Cardanus feitelijk gewoon “de gemeente”, alleen juridisch niet. Cardanus is net als vele stichtingen in NL opgericht als constructie om wat meer speelruimte te hebben in meerdere opzichten. Zodat de gemeente haar handen in al die opzichtingen vrijer heeft. Feitelijk hebben Jan A. en Piet A. dus gewoon een financieel meningsverschilletje. Meer is het niet. Net zoals de provincie en de gemeente weleens overhoop liggen. Of de provincie en Den Haag.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Cardanus is geen overheid, zoals provincie en rijk, maar een particuliere instelling, waarvan de gemeente diensten inkocht. Toen zij naar haar mening niet kreeg waarvoor zij betaalde, haalde zij er producten weg. Aalsmeer volgde trouwens. De peuterspeelzalen zijn nu bij commerciele aanbieders van kinderdagverblijven ondergebracht. De gemeente voelt zich vrij met andere welzijnsinstellingen dan Cardanus in zee te gaan, op basis van offertes. De relatie tussen Cardanus of andere aanbieders en gemeente ligt dus wezenlijk anders dan die tussen gemeente en andere overheden. Medewerkers van Cardanus zijn ook geen ambtenaren trouwens.

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank

        Johan om dat laatste zinnetje gaat het. Zo kan een overheidsinstelling afstand nemen van zijn eigen maatregelen en hoeven ze geen verantwoordelijkheid te nemen. Zo krijg je situaties waardoor in dergelijk soort instellingen de top zich bovenmatig verrijkt en de mensen op de werkvloer bijna altijd de pineut zijn. Zie NS, alpahulpen, onderwijs enz. Op deze manier kan men altijd zijn handen in onschuld wassen, wat ook veelvuldig gebeurt. Men kan ook overheidsmanagers hebben die alles controleren.

          /   Beantwoorden  / 
        1. elske

          Op dit moment worden er in de gemeente Hoofddorp onderwijsassistenten gevraagd om een enkele keer klassenleerkracht te vervangen. Dit zijn MBOmensen, die vaak enkel voor de lesgebonden uren worden betaald ( ongeveer 70% van een normale dagtaak. In de praktijk komt dat er op neer dat ze de helft krijgen van een bevoegde klassenleerkracht. Over het niveau van onderwijs hebben we het dan nog niet gehad)Zo denkt het kabinet het onderwijs op peil te houden.

            /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.