Koops komt alsnog aan motie peuterspeelzaal tegemoet

Jacqueline Koops

Anders dan B&W eerder hadden beslist, lijkt het nu toch mogelijk te blijven ouders hun kroost toch voor minder dag een hele dag of dagdeel naar een peuterspeelzaal kunnen blijven brengen. Daarmee blijft de bestaande gang van zaken bestaan. Welzijnswethouder Jacqueline Koops lijkt daarmee toch een motie van de raad uit te voeren, die zij eerder volgens de oppositie naast zich neer had gelegd. Peuterspeelzalen, tot nu toe geëxploiteerd door Cardanus, moeten wettelijk worden geïntegreerd in kinderdagverblijven van commerciële aanbieders. Maar in een motie legde de raad vast dat na de overname de gedurende twee jaar peuterspeelzaalfunctie – waarbij ouders op twee of drie dagen in de week hun peuters er voor gedurende 2,5 uur heen kunnen brengen.Koops liet begin deze maand weten dat zoiets voor de aanbieders commercieel niet aantrekkelijk was en maar in één keer vijf uur achter elkaar  moest worden afgenomen. Maar daarmee zou de peuterzaalfunctie sneuvelen, vond GroenLinks. Waarna zij met schriftelijke vragen kwam om haar op de raadsmotie te wijzen. Veel ouders willen of kunnen niet hun kinderen voor vijf uur achter elkaar naar de peuterspeelzaal brengen, zoals Koops wilde, was de klacht.

Volgens een nog niet openbaar gemaakt nieuw voorstel komt Koops nu alsnog aan de bezwaren tegemoet. Het betekent wel dat de gemeente, die door het opheffen van de peuterspeelzalen veel geld zou besparen, extra moet bijbetalen. GroenLinks zegt blij te zijn met het nog niet gepubliceerde nieuwe voorstel van B&W, waarover kennelijk nochtans de raadscommissie Burgers & Samenleving woensdag gaat praten. “In het nieuwe plan wordt aan de kritiek van de fractie over beperkte invulling van de peuterspeelzaalfunctie tegemoet gekomen. Maar we blijven ons verbazen over de rommelige communicatie,” zegt commissielid Stieneke Kruijer, die de vragen indiende, waarnaar Koops in haar nieuwe notitie ook verwijst. Kruijer vindt de gang van zaken nogal verwarrend.

 ”Toen wij over het verdwijnen van de peuterspeelzaalfunctie vragen over stelden in de vorige commissievergadering, verdedigde wethouder Koops haar keuze met pedagogische argumenten, gesteund door een onderzoeksrapport. Maar in het nieuwen wordt haar eerdere opvatting ook weer met pedagogische argumenten bekritiseerd,” constateert Kruijer.

De wethouder stelt nu voor dat ouders hun kinderen niet éénmaal, maar twee keer per week vijf uur kunnen achterlaten in de peuterspeelzaal, maar de dan desgewenst later kunnen brengen en/of eerder ophalen. Ze betalen dan wel voor vijf uur, maar door een gemeentelijke bijdrage niet meer dan nu. En de commerciële aanbieders hebben er dus geen cent last van.

Kruijer: “GroenLinks staat voor behoud van de peuterspeelzaalfunctie, waarbij kinderen  2,5 uur terecht kunnen voor een gestructureerd ontwikkelings/spel programma. Het is goed om te zien dat onze vragen tot dit nieuwe voorstel hebben geleid. Met flexibele tijden zijn we blij, maar het gaat natuurlijk om meer dan alleen tijden. Als peuterspeelzalen en kinderopvang zo met elkaar in aanraking komen, moeten we wel goed blijven letten op gescheiden functiebehoud van zowel peuterspeelzalen als kinderopvang. Daar gaan we aandacht voor vragen.”

Intussen klagen commissieleden dat over het nieuwe voorstel van de wethouder, waarover zij woensdag moeten praten, nog nauwelijks iets bekend is. Het werd maandag pas naar enkele commissieleden gestuurd. Voordat het een officieel raadsstuk wordt, moet het college van B&W het nog officieel goedkeuren. GroenLinks vindt de informatievoorziening beroerd. “Ouders, leidsters en organisaties hebben niet in het openbaar kennis kunnen nemen van het voorstel. Als zij woensdag bij de commissie komen inspreken, hebben ze een informatie-achterstand. Ook de raadsleden weten nog niet eens van de hoed en de rand. Dit kan zo natuurlijk niet en ook daar gaan we het in de commissie over hebben.”

Lees ook:GroenLinks: ‘Wethouder negeert motie peuterspeelzalen’
Lees ook:Harmonisatie kinder- en peuteropvang gaat door
Lees ook:Koops bekrachtigt overname peuterspeelzalen
Lees ook:GroenLinks ‘gematigd positief’ over peuterspeelzalen
Lees ook:GroenLinks: einde peuterspeelzaal is in zicht

Eén reactie op “Koops komt alsnog aan motie peuterspeelzaal tegemoet

  1. Els

    Wordt het geen tijd om de salarissen van diverse directieleden in deze tak van sport tegen het licht te houden. Tenslotte gebeurt het voor een heel groot gedeelte van de belasting. Niets ergs mee, maar wel als een overkoepeld direkteur er een salartis van 80.000 euro uithaalt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.