‘Voorrangregels fietsers levensgevaarlijk’

Herbert Raat

De VVD maakt zich zorgen over de nieuwe voorrangsregels voor fietsers, die volgens haar tot heel gevaarlijke situaties leiden. Op papier ziet het er allemaal mooi uit, maar de praktijk  blijkt heel wat weerbarstiger, constateren VVD-raadsleden Herbert Raat en Jochai van Bergen.  Auto’s rijden nogal eens door, niet beseffend dat fietsers op tal van kruispunten voorrang hebben. Raat en Van Bergen hebben B&W schriftelijke vragen erover gesteld. Onder meer willen zij weten of het college wel op de hoogte is van de dagelijkse bijna-ongelukken door de nieuwe regels. En, zo ja, wat het denkt te doen om de problemen structureel op te lossen. Zijn B&W eigenlijk niet bereid de oude situatie te herstellen, ter wille van de verkeersveiligheid? Of hebben zij een andere oplossing, waardoor fietsers en van het fietspad gebruik makende scooters veilig kunnen oversteken? Ook op die vragen willen de raadsleden antwoord.Enkele dagen na de aanpassing van de oversteek Zwarte Pad/Noordammerlaan stelde de VVD de zaak al aan de orde. Zij stelde voor de oversteekplaatsen voor fietsen veel duidelijker te markeren, bijvoorbeeld door dag en nacht werkende grote knipperbollen, zoals die in de VS worden gebruikt.

Ook in de Molenbuurt bleken zich diverse (bijna)ongelukken te hebben voorgedaan. Drie daarvan zijn formeel geregistreerd, omdat met politie en ambulance uitrukten. De gemeente heeft er inmiddels wel wat groen weggehaald, ter verbetering van het zicht, en borden geplaatst, maar de situatie blijft er volgens de fractie levensgevaarlijk. Bewoners zien volgens haar dagelijks wat er misgaat en willen een echte oplossing.

Lees ook:Raat wil verwarde man uit bomenbuurt houden
Lees ook:Laatste kans voor pizzeria met stankoverlast
Lees ook:CU: Maandag moet er oplossing voor gevaarlijke fietsoversteek zijn
Lees ook:Wateroverlast tientallen sociale woningen Bovenkerk
Lees ook:SP: ‘Raat schept precedent rond pizzeria’

6 reacties op “‘Voorrangregels fietsers levensgevaarlijk’

 1. Paul

  Ik fiets bijna dagelijks over de route, en mijn ervaring is dat steeds meer automobilisten het in de gaten krijgen en netjes vaart minderen.
  Een betere markering zou natuurlijk nooit kwaad kunnen.

  Wat ik onbegrijpelijk vind is de situatie nabij het raadhuis. Daar heeft het fietspad (dat voorrang heeft) een rare slinger gekregen waardoor je niet lekker door kunt fietsen, terwijl de automobilisten op dat punt lekker rechtdoor kunnen rijden. Ik zou het andersom ontworpen hebben.

  Of zou er al rekening mee zijn gehouden dat het geen succes is en teruggedraaid wordt?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Marco Zulden

  het is wel jammer dat niet de hele route is aangepast en dat zorgt voor verwarring.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Paul

  Ja, alleen Noorddammerlaan mist nog! En als verop in Westwijk ook nog wordt gedaan zou ik helemaal blij zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Frank

  De voorrang die fieters nu krijgen op het zwartepad is levensgevaarlijk. Dit is de zoveelste vreemde verkeersbeslissing van de gemeente Amstelveen.
  Denk o.a. aan de verkeersdrempels op de Groenelaan
  en de links af voorsorteer baan Laan van de Helende Meesters.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Arjen van Maanen

  Wanneer er grote gele “let op” borden noodzakelijk om een verkeerssituatie te verduidelijken, dan moet naar mijn mening de conclusie zijn dat de verkeerssituatie niet duidelijk is. Dit is vooraf te voorzien en daarom zonde van al het geld dat hiervoor is besteed.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Pascal Gerrits

   Helemaal mee eens!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.