Eigenaar Stadshart wil tóch sloop Schilderswijk

Martin Kortekaas. Foto: Groen Links.

Martin Kortekaas. Foto: Groen
Links.

Hoewel de gemeente niet de Schilderswijk aan uitbreiding van het Stadshart wil opofferen, heeft eigenaar Unibail–Rodamco (UR) van het winelcentrum toch woningen in de Schilderswijk aangekocht. Volgens GroenLinks-raadslid Kortekaas is een patstelling ontstaan tussen UR en de gemeente, omdat de eerste kennelijk vasthoudt aan zijn (oude) wensen de Schilderswijk te slopen ter wille een groter koopgebied.

“Wat betekent dat door de in een convenant vastgelegde samenwerking met de gemeente om samen het Stadshart te verlevendigen”, wilde Kortekaas wel weten. En in hoeverre is de situatie extra ingewikkeld doordat UR al diverse huizen in de wijk in eigendom heeft, vroeg Van den Bergh.

Onbespreekbaar

Volgens wethouder Herbert Raat hebben B&W hun standpunt duidelijk gemaakt aan UR. Er mag best iets aan het Stadshart worden gedaan, dat kan ook worden uitgebreid, maar sloop van de Schilderswijk – waarvoor de plannen enkele jaren geleden tot grote deining bij de bewoners zorgden – is onbespreekbaar. “Volgens ons is voor uitbreiding van het Stadshart slopen van de Schildersbuurt niet nodig”, zei Raat. “Wij willen het bestemmingsplan dan ook niet veranderen.’

Volgens hem kwamen UR en gemeente overeen samen te werken aan opwaardering van het centrum. “Maar wij vinden langzamerhand wel dat er concreet iets moet gebeuren voor het einde van het jaar, hooguit begin volgend jaar. Maar geen deal met ons is ook een deal”, zei hij. “Onze deur staat voor UR dag en nacht open. Het staat natuurlijk iedereen in de Schildersbuurt vrij zijn huis te verkopen, maar wij stellen de kaders voor wat wel en niet kan vast.”

De wethouder zei dat de gemeente een scheiding tussen het gedeelte waar V&D zit en de rest van het Stadshart wil voorkomen, doordat alleen aan de kant van de Schilderswijk wordt gerenoveerd. “Wij moeten verpaupering aan de kant van V&D voorkomen. Die ontstaat als er een knip in het Stadshart komt. Misschien in het voordeel van een vastgoedeigenaar, maar wij komen te zitten met leegstand.”

Een integrale aanpak wensen B&W, samen met UR te realiseren, voegde wethouder Peter Bot er aan toe. Intussen, constateerde Raat, staat het Congrescentrum nog steeds leeg, terwijl de er naast gevestigde Bijenkorf wil uitbreiden.

 

Lees ook:Raat over Stadshart: ‘Wij gaan voor inhoud’
Lees ook:Raat: ‘Handen af van Schilderswijk’
Lees ook:‘GroenLinks: ‘Unibail moet stoppen met Schilderswijk’
Lees ook:VVD: GroenLinks moet eerst tot 10 tellen
Lees ook:Strijdbijl Stadshart lijkt nu begraven

4 reacties op “Eigenaar Stadshart wil tóch sloop Schilderswijk

  1. frank bikker

    UR heeft de tijd en gaat rustig zijn gang. Hoe meer de verpaupering toeslaat door leegstand, hoe lager de huizenprijzen.
    En dan kan Raat of zijn opvolger roepen: Ja, we kunnen niet anders. UR heeft eigenlijk toch wel een mooi plan voor een megawinkelcentrum, waar gewone Amstelveners en kleine ondernemers helemaal niets meer te vertellen hebben.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    Unibail Rodamco is eigenaar van de huizen die gesloopt moeten worden teneinde het winkelcentrum te kunnen optimaliseren. De huidige vorm is onpraktisch en onrendabel. Na een uitbreiding kan de routing worden verbeterd, zowel voor bezoekers als voor de leveranciers van de winkels.

    Bewoners van het Stadshart zijn betrokken bij de ontwikkeling van de ideeen en plannen. Er worden vervangende woningen in de direkte omgeving gebouwd.

    Ik heb de indruk dat UR zorgvuldig, weloverwogen en op een verantwoorde manier te werk gaat. Van de gemeente kon dat niet gezegd worden.

    Ook de gemeente leek te gaan beseffen dat zij niet dwars moet blijven liggen. De machtswoorden van wethouder Raat (VVD) beloven echter niet veel goeds.

    Het centrum van Amstelveen moet zich kunnen blijven ontwikkelen naar een situatie die voor UR aantrekkelijk blijft. Als zij de stekker eruit trekken, zijn wij met ons allen nog veel verder van huis.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    Tendentieuze kop, trouwens. Hiermee wordt bewust een anti-stemming gecreëerd. UR wil helemaal niet de hele Schilderswijk slopen, zoals hier wordt gesuggereerd. In de plannen die tijdens ‘ontwerpateliers’ samen met Stadshartbewoners zijn ontwikkeld, zou de Schilderswijk er juist op vooruit gaan dankzij een stadspark tussen de wijk en het winkelcentrum.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Tante Trees

    Gezien het verloop van vele winkels met name de wat kleinere en de ontwikkeling van allerlei WC in de regio en internet zal het Stadshart nooit aan de hooggespannen verwachtingen kunnen voldoen. Dat was in het verleden al zo en ik denk dat dat zo zal blijven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.