Nederland wint en verliest op eerste dag EK Softbal

Woensdag startten de Europese Kampioenschap softbal voor heren bij De Vliegende Hollander in Amstelveen. De opening werd verricht door een afgevaardigde van de Europese softbalfederatie, aanwezigheid van sportwethouder en loco/burgemeester John Levie, menden van het Sportbedrijf, veel sponsoren en veel publiek. In de eerste wedstrijd van het toernooi speelde Kroatië tegen verdedigend kampioen Denemarken een goede wedstrijd, maar het team stond onder druk van de sterke Denen, die uiteindelijk 5 runs scoorden. Valdemar Terkelsen leidde de Deense defensie solide en stond de Kroaten slechts 1 punt toe.

Nederland startte flitsend tegen Israel in de 2e wedstrijd van het toernooi. Jeroen Mulder leidde sterk de verdediging en stond slechts 1 hit toe, terwijl hij 8 strike outs gooide. Aanvallend sloeg het Nederlands team er lustig op los, met o.a. home-runs van Den Braven en Statia (inside the park) en 3-honk slagen van Clementina en Javier. Dit leidde naar een 10-0 eindstand in 4 innings. Maar tegen Tsjechië kon Nederland het in grote getale opgekomen publiek helaas niet op een overwinning trakteren. Wellicht dat de zenuwen ook wat parten speelden, maar onder druk van wat honkslagen van de Tsjechen en wat veldfouten, kwamen de Tsjechen snel en vaak tot scoren. Nederland probeerde aanvallend een vuist te maken, maar kon toch niet veel uitrichten op het pitchen van Brenik. Dit leverde een eindstand op van 1-8 na 5 innings. Nederland ligt gelukkig nog wel goed in de race om bij de eerste vier te eindigen na de 1e ronde.

 Tsjechie – Belgie

3.5 Innings lang wist Belgie goed partij te geven tegen de sterke Tsjechen, en hield stand op 2-1.Daarna echter sloeg de sterke Tsjechische aanval onverbiddelijk toe, met back-to-back home-runs van Mertl en Vacha, later ook nog gevolgd door een bal over het hek door Kolkus, resulterend in een 8-1 eindstand.

Denemarken – Groot Brittannie

De eerste verrassing van het toernooi komt aan de hand van de Britten, die Denemarken met 3 – 5 wisten te verslaan. Kim Hansen en Jesper Panduro konden samen het Britse slaggeweld niet volledig beteugelen, vooral niet in de 2e inning toen 2 honkslagen en een 4 wijd werden gevolgd door een ‘base clearing’ 3-honkslag van Mark Elson, die later ook nog scoorde op een doorgeschoten bal. Dat was voldoende support voor de Britse werper James Darby, die de Deense aanval wist te beperken tot 3 punten.

Belgie – Israel

Israel was vastberaden om niet nogmaals van het veld geveegd te worden en speelde een sterke verdedigende wedstrijd tegen Belgie. De Belgen hadden aanvallend echter wel een groot overwicht met 11 hits tegen 2 hits voor Israel, wat een 6-1 overwinning voor Belgie betekende.


Groot Brittannie – Kroatie

Kroatie trof de tweede zware tegenstander van de dag in de Britten, maar wisten lang in de race te blijven met slechts een 2-0 achterstand na 4 innings. Daarna leek de koek op voor de Kroaten, en de Britten bleven doordrukken en vooral profiteren van kleine foutjes, resulterend in een 7-0 voorsprong waarop de wedstrijd gedaan leek. Op dat moment kreeg Kroatie ineens grip op de werper van Groot Brittannie en scoorden 3 punten, o.a. door een homerun van Dokmanovic. De Britten lieten zich echter niet verder verrassen, en wisten uiteindelijk met 10-3 te winnen.

Lees ook:Israel verrastte bijna op EK Softbal
Lees ook:Nederland eindigt als vierde in EK Softbal
Lees ook:Nederland verslaat kampioen Denemarlen op EK
Lees ook:Nederland verslaat Britten in halve finale EK Softbal
Lees ook:Nederland tweede op EK Softbal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.