SP kan zich klaagzang Cardanus wel voorstellen

Patrick Adriaans

Patrick Adriaans

“Ik kan mij wel iets voorstellen bij de klaagzang van de heer Hogema”, zegt SP-raadslid Patrick Adriaans. Hij stapte zelf uit de commissie van de gemeenteraad, die het traject naar en de beoordeling van de offertes van welzijnsinstellingen moet begeleiden. Reden van zijn vertrek dat de eerder als harde eis door de raad geformuleerde overname van personeel van Cardanus door een nieuwe aanbieder opeens in een ‘wens’ werd veranderd.

Adriaans: “De SP vond en vindt het vooral belangrijk dat de medewerkers op de  werkvloer – in elk geval wijkwelzijnswerkers en beheerders van  wijkcentra – een faire kans krijgen.” Hij betwijfelt of dat nu wel gebeurt. Dat, behalve het personeel, ook de organisatie Cardanus een faire kans moest krijgen, legde de SP vast in een motie, maar die werd niet aangenomen door de raad. “Iedereen zei wel dat Cardanus een faire kans moest krijgen maar niemand wilde de motie steunen”, constateert Adriaans. “Van de SP hoefde en hoeft Cardanus het niet te worden, maar moest zij inderdaad een eerlijke kans krijgen.
Ik denk dat Hogema de vinger op de zere plek legt met het criterium van het eigen vermogen. Dit is wél als eis  – en dus niet als wens, zoals bij de personeelsovername –  neergelegd. Eerlijk gezegd, heb dat gemist en me niet
gerealiseerd dat Cardanus daar op dit moment niet aan kon voldoen. De focus van mij en de SP lag vooral bij continuïteit op de werkvloer. En ook daar heeft de gemeente de nodige steken laten vallen, met als resultaat dat de SP uit de commissie stapte.”

Adriaans betreurt het dat college van B&W en gemeenteraad zo onzorgvuldig, naar zijn mening, zijn omgesprongen met wat wel goed ging bij Cardanus: het wijkwelzijnswerk en de wijkcentra. “Je kunt nu wel zeggen dat Cardanus zich door nu te klagen een slechte verliezer toont, een punt blijft dat de subsidietender eisen stelde waar Cardanus moeilijk aan kon voldoen. Het zou in haar voordeel zijn geweest als die – zoals overname van personeel – óók als wens waren geformuleerd.” De subsidietender is het geformuleerde pakket gevraagde diensten waarop aanbieders moesten offreren.

Lees ook:SP vraagt minister vernietiging B&W-besluit
Lees ook:SP: ‘Banen Cardanus onvoldoende gewaarborgd’
Lees ook:Plasterk: ‘AanZ moet personeel Cardanus overnemen’
Lees ook:Raat: ‘AanZ moet zich aan CAO houden’
Lees ook:Politiek verwijt SP brief aan minister over Cardanus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.