Gratis App voor berekening beslagvrije voet

Wethouder Jacqueline Koops heeft officieel een zogenoemde App in ontvangst genomen (een programma voor computer en smartphone), waarmee iedereen snel kan zien op welk deel van een inkomen een deurwaarder geen beslag mag leggen. Leuk voor iedereen natuurlijk, al blijft het de vraag of de doelgroep nog over de apparatuur beschikt om van de applicatie gebruik te kunnen maken. Der beslagvrije voet is het inkomensdeel waarop geen beslag mag worden gelegd, opdat mensen een minimaal bestaan kunnen houden. Met behulp van een nieuwe gratis App kan iedereen zelf die beslagvrije voet berekenen.

Een deurwaarder kwam aan Koops (ChristenUnie) de werking van de App uitleggen. Volgens haar moet iedereen in Nederland, ook iemand met hoge schulden, voldoende geld overhouden om te kunnen eten. “Toch gaat dat nog geregeld fout”, constateert zij. “Dat komt doordat schuldenaren niet de deurwaarder informeren over hun inkomsten en uitgaven. Vaak weten zij ook niet wat en hoeveel de beslagvrije voet is.”

Die uitrekenen is volgens haar ook niet simpel. En de wettelijke regeling is mogelijk nog ingewikkelder. Koops: “De hoogte ervan hangt bijvoorbeeld af van persoonlijke omstandigheden van de schuldenaar. Daarom is het goed dat Jongejan Wisseborn Gerechtsdeurwaarders een App hebben ontwikkeld die mensen helpt de beslagvrije voet eenvoudig te berekenen. Zo kunnen ze zelf zien of er teveel beslag is gelegd. En met een eenvoudige druk op de knop kan de berekening meteen worden doorgemaild aan deurwaarder. Dit is een heel goede ontwikkeling.”

En nu maar hopen dat de armste uitkeringsgerechtigden over het apparaatje beschikken waarmee zij iets aan een App hebben. De gemeente zegt in elk geval mensen met schulden zo veel mogelijk te willen helpen. Zij kunnen met vragen en voor advies over schuldproblemen terecht bij het Wmo-loket en de gemeentelijke afdeling Balans schuldhulpverlening. Gratis downloaden van de App om de beslagvrije voet te berekenen: www.jwgd.nl.

Voor informatie over Schuldhulpverlening: www.amstelveen.nl > Zorg en Welzijn > Voorzieningen minima > Schuldhulpverlening

Lees ook:Tijdig gemeentelijk ingrijpen bij huurschuld helpt
Lees ook:PvdA: ‘vergissing’ niet bestraffen als uitkeringsfraude
Lees ook:ChristenUnie blij met soepeler schuldhulpverlening
Lees ook:CU bezorgd over werkgevers met personeel in schulden
Lees ook:Steeds meer Amstelveners doen beroep op schuldhulp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.