GroenLinks wil veel papier over vrijwilligerswerk

Dorien Mijksenaar

Dat raadslid Dorien Mijksenaar van GroenLinks in de jongste raadsvergadering een motie over vrijwilligers, heeft te maken met het feit dat in de uitvoeringsnota ‘Bewoners aan zet’ over het zogenoemde ‘nieuwe welzijn’ in de wijken het woord ‘vrijwilliger’ maar vier keer voorkomt. Dat wil de fractie in een persbericht toch nog wel even kwijt. In de motie stond dat vrijwilligers steeds belangrijker worden. Eigenlijk vormen zij de spil van de nieuwe aanpak van het welzijn. “Aan de invulling van de rol van vrijwilliger binnen het hele welzijnswerk werd in de beleidsnota van wethouder Koops (ChristenUnie) weinig aandacht besteed”, zegt Dorien Mijksenaar.  

Jacqueline Koops

In motie kreeg wethouder Koops de – volgens de tegenstemmende ChristenUnie overbodige – opdracht in samenspraak met het bestaande vrijwilligerswerk in de welzijnssector tot een ‘gedragen Vrijwilligersnotitie’ te komen. Daarin moeten aan de orde komen: de gewenste positionering en organisatie van het vrijwilligerswerk (bijvoorbeeld via de VrijwilligersCentrale), structureel en georganiseerd betrekken van vrijwilligers bij gemeentelijke besluitvorming (bijvoorbeeld via een VrijwilligersRaad), garantie van voldoende continuïteit én vernieuwing in de pool van vrijwilligers, de wijze waarop nieuwe vrijwilligers worden geworven en een plek kunnen vinden en krijgen bij verschillende instellingen,  mogelijkheden voor professionele ondersteuning van vrijwilligers, deskundigheidsverbetering van vrijwilligers (bijvoorbeeld via een VrijwilligersAcademie), stimulering van positieve publiciteit voor en aantrekkelijkheid van vrijwilligerswerk en mogelijkheden voor het uiten van waardering voor vrijwilligers en hun werk.

Het mag vooral geen korte notitie van bijvoorbeeld twee A4-tjes worden, zoals wethouder Koops voorstelde. Dat is volgens Mijksenaar niet genoeg. Het gaat blijkbaar vooral om de hoeveelheid papier. Koops zei dat er voor vrijwilligers al veel is geregeld, maar Mijksenaar vindt dat daarvan te weinig op papier staat.  “Juist nu het welzijnswerk  in de toekomst door een andere partij dan Cardanus zal worden uitgevoerd, is van cruciaal belang dat alles goed kan worden overgedragen. Heel veel vrijwilligers maken zich zorgen over alle veranderingen. Die zorgen moet de wethouder actief wegnemen en niet bagatelliseren. Met deze motie hopen we dat bereikt te hebben.”

Lees ook:GroenLinks: ‘welzijn wankelt door wethouder Koops’
Lees ook:Koops: ‘Vrijwilligers maken het verschil’
Lees ook:Vergoeding VOG vrijwilligers ouderen gevraagd
Lees ook:Vrijwilligers wijkcentra uiten zorg in open brief aan B&W
Lees ook:Andere bestemming Dorpskerk te voorbarig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.