Burgerbelangen wil sfeer van Oude Dorp terug

Jitze Bakker

De fractie van de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen vindt dat het Oude Dorp in oude glorie moet worden hersteld, hoewel veel ervan decennia geleden al is gesloopt. Fractievoorzitter Jitze Bakker, die overigens na de verkiezingen niet terug keer, zegt dat in een interview met bestuurslid Frits Suèr. Bakker wil dat een werkgroep gaat studeren op de ruimte die vrij komt na overkappint van de verbrede A9. Bijvoorbeeld door vestiging van kleine winkels.

De dorssfeer van de jaren 60 moet terugkeren, vindt hij. Zijn partij is overigens in het verleden tegen de groei van het Stadshart geweest, waarvan het Oude Dorp in toenemende mate een concurrent wordt, maar maakt nu deel uit van de coalitie en zweeg daar tot nu toe over.

“We hebben niet zoveel dingen meer van vroeger en ik voel dat er meer dan ooit behoefte is aan herinneringen uit het verleden”, zegt Bakker in het interview. Hij staat als lijstduwer op de kandidatenlijst van bbA.

Zestig jaar geleden was het Dorpscentrum eigenlijk het centrum van de stad met huizen van honderd jaar oud, de bioscoop Concordia, het zwembad De Poeloever, het houten sportschooltje van Buenting, het Witte Kruis magazijn, de winkel van Piet Tijsterman (waar men schaatsen liet slijpen). Er was melkboer Ruwiel, de schoenmaker Jelten, café `t Dorstige Hert, kapper Boon met zijn handmatige tondeuse, Jongkind de patatbakker, het Amstelveens Weekblad (op de plaats van Museum Jan van der Togt), ODIN met het clubhuis de Vuurbaak, de verkeersagent met het stopbord bij De Roemer en de fietsenmaker Zegwaard, de enige die uit die tijd nu nog over is.

Doorn

Jitze Bakker beseft dat het onmogelijk is die namen terug te halen, maar vindt wel dat men de sfeer van vroeger kan terugkrijgen met kleine leuke winkels. “Burgerbelangen vindt dit een thema waar zij zich voor kan inzetten in de komende collegeperiode. Dit wordt voor bbA een punt van nieuw beleid”, zegt hij. “Samen met de Amstelveners wil bbA een visie op de toekomst van het Oude Dorp ontwikkelen, zodat zij hun oude dorpscentrum terugkrijgen. Want er komt – als de overkapping klaar is – een totale verandering. Hier liggen kansen. Er komt ruimte vrij en die mag niet zomaar met een paar flats worden bebouwd. De parkeerplaatsen, op de plaats waar ooit het hart van Amstelveen was, zijn me een doorn in het oog. Er moet gekeken worden naar een passende bebouwing en voorts naar een structurele aanpak van het functioneren van het dorpscentrum”.

 Signalen

Daarom moet er, volgens de fractievoorzitter van bbA, een werkgroep worden ingesteld met o.a. inwoners, die het oude dorp van vijftig jaar geleden nog hebben gekend. Maar ook met een vertegenwoordiging uit de huidige bewoners, ondernemers, architecten en deskundigen. Bakker is er van overtuigd dat het een succes wordt. “Daarvoor zijn er genoeg signalen. Evenementen in het Oude Dorp zijn altijd een succes. De horecagelegenheden lopen na vijven vol. De kerstzang op het pleintje voor de kerk trok bijna 2000 mensen.”

Volgens Bakker moet in samenspraak met provincie en hoogheemraadschap de Poel over een aantal jaren weer zwemwater bevatten en geschikt zijn voor kleine waterrecreatie. “Het oude dorpshart van de toekomst”, noemt hij het Oude Dorp. “Amstelveen heeft al te veel erfgoed verloren laten gaan. Hier hebben we een kans om een nieuw “oud” dorpshart aan de Amstelvener terug te geven. Er is behoefte aan oude waarden. We bouwen geen weilanden meer vol.” Zijn partij denkt aan het cultiveren van een Amstelveens hart in het oude dorp.”

 

 

Lees ook:BbA wil bedreigde Museumtram behouden
Lees ook:Burgerbelangen wil ‘dwars zitten’ met bewoners
Lees ook:Jitze Bakker fractievoorzitter bbA
Lees ook:BBA: ‘De wijken in’
Lees ook:SP komt buurten in Oude Dorp

7 reacties op “Burgerbelangen wil sfeer van Oude Dorp terug

 1. Karel

  Vollopende horecagelegenheden zijn meestal juist een doodsteek voor de leefbaarheid van een dorps- of stadscentrum. Kroegherrie en woongenot gaan immers niet samen.

  Vroeger liep er ook nog geen 8-baans Rijksweg dwars door het midden van Amstelveen. Begin eens met die splijtende bak ellende ongedaan te maken, ofwel door het omleggen van de A9 ofwel door hem over de gehele lengte van de doorsnijding te bedekken.

  Het gemeentehuis hoort in het Stadshart.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Tja, dan moet je niet boven een horecastrip gaan wonen, dan kun je dat verwachten. Je begint hier weer over je eigen situatie te zeuren , terwijl je in het Stadshart woont. Maw dit heeft niets met het Oude Dorp te maken, net zo min als de rest van je gebruikelijke klaagzang.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Hendrik

  BBA wil een ‘structurele aanpak van het functioneren van het dorpscentrum’ , terwijl Amstelveen een stad is met 80.000 inwoners. Dat gaat dus niet lukken zonder weer te gaan slopen.

  Het Oude Dorp is één van de vele gemiste kansen van Amstelveen en zal dat blijven.

  Door alle vollopende horeca moet je straks dus ook niet in het het Oude Dorp gaan wonen. Zo zijn veel dorps-en stadscentra naar de gallemiezen.

  Het hart van Amstelveen wordt doorsneden door een autoweg en dat blijft helaas zo. En een gemeentehuis hoort in het centrum.

  On topic reageren, Frank.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ellias

   De reacties komen mij door het onderwerp (altijd hetzelfde) en taalgebruik wel bekend voor als van iemand die altijd klaagde over het niet handhaven in het Stadshart. Maar hij schrijft naar het schijnt tegenwoordig onder pseudoniemen (waar hij altijd tegen was).

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias

    Kan me niet aan de indruk onttrekken dat de boodschap opnieuw komt van iemand in het Stadshart komt die voorheen ook voortdurend de Volkskrant citeerde.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Berend

  Om de dorpssfeer te laten terugkeren in het Oude Dorp moeten er toch ook weer gewone winkels komen, net als vroeger?

  “De dorpssuper is meer dan een winkel. Het is ook een ontmoetingsplek, symbool voor een leefgemeenschap. De meerderheid van de inwoners vindt dat een dorp zonder supermarkt een dorp zonder hart is.”
  (de Volkskrant, 13/1, Economie pag 14.)

  Wonen in het Stadshart is fantastisch. Veel winkels en ontmoetingsplaatsen en gelukkig nauwelijks last van de horeca.

  Waar maken Frank en Elias zich druk over?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Frank

  Oorspronkelijk was het ook de bedoeling dat er veel horeca in het Oude Dorp zou komen, maar het kwam er niet van. Nu er de laatste 10 jaar wel veel komt is het weer niet goed, volgens de hr. Van Waning. Naar mijn idee is het Oude Dorp zeer geschikt voor wat horeca. Het betreft in de meeste gevallen ook niet eens kroegen, maar meer diverse restaurant(jes). Ik zou van deze klaagzanger ook wel eens willen weten welk gebied in Amstelveen hij wel geschikt acht , als echte uitgaansstrip met een serie kroegen, zoals in Amsterdam. Amstelveen moet namelijk ook aantrekkelijk blijven voor de jeugd.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.