Zittend college B&W wil door na verkiezingen

Jeroen Brandes

Jeroen Brandes

Alle vier de wethouders in het nu bestaande college van B&W willen doorgaan na de verkiezingen. Jeroen Brandes van de PvdA geeft toe dat zijn partij landelijk een dreun heeft gekregen, maar lokaal ligt dat volgens hem toch wat anders. Overigens vreest hij wel dat de nationale uitslag ook in Amstelveen sporen zal nalaten. “Maar het duurt nog zeven maanden.”

De raadsverkiezingen zijn op 21 maart. Als het meezit is er dan ook een nieuwe burgemeester, maar mogelijk nog een waarnemer. Daarna beginnen de onderhandelingen over de coalitie, uitmondend in een nieuw college van B&W. Als het aan de nu zittende wethouders ligt verandert er daaraan niets en kiest het team voor continuïteit.

Vergund

Wethouder Peter Bot van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) liet donderdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen door te willen gaan met uitvoering van de plannen voor duurzaamheid en energietransitie. “Als dat mij vergund wordt”, voegde hij er aan toe. Bot is de enige wethouder van een lokale partij.

“We hebben het goed met elkaar”, zegt Brandes over het team dat de stad regeert. Hij

Peter Bot

Peter Bot

heeft ook een ‘positief gevoel’ over zijn eigen stad. “Zeker lokaal”, voeg hij er aan toe. “Wij hebben toch wel wat gerealiseerd op het gebied van de sociale woningbouw en vormen de rode kant naast de andere partijen.” Echte breekpunten met de andere fracties in de coalitie zijn er volgens hem niet.

D66

“Ik ga heel graag nog vier jaar door met deze ploeg, maar weet nu niet eens of ik wel lijsttrekker bij de lokale verkiezingen word.” Landelijk komt er ook een nieuwe regering aan en het is de vraag voor hem hoe D66 het dan gaat doen.

Lokaal vormt die partij de op één na grootste fractie, na de VVD, volledig dankzij de landelijke populariteit van Alexander Pechtold en geenszins dankzij plaatselijke prestaties. Bij nationale partijen lift men nu eenmaal plaatselijk goeddeels mee op successen of echecs in Den Haag.

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

Ambitie

Brandes wijst er op dat hij meer voorkeurstemmen kreeg bij de verkiezingen dan voorheen (3500 tegenover 2300), maar geeft meteen toe dat de opkomst ook groter was. Ook Herbert Raat (VVD) en Maaike Veeningen (D66) hebben de ambitie door te gaan na de verkiezingen. Het ziet er naar uit dat de VVD weer als grootste fractie uit de bus komt. In de gemeenteraad kan het aantal partijen stijgen van nu negen naar straks tien of elf. De Partij voor de Dieren heeft aangekondigd bij de verkiezingen mee te willen doen en Tim Lechner, bestuurslid (voorheen voorzitter) van Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA) komt met een eigen lijst in de raad. Dat wordt, naast Burgerbelangen, een tweede lokale partij, die Actief voor Amstelveen gaat heten. Hij was in het verleden raadslid voor de VVD.

 

 

 

Lees ook:Verkiezingen veranderen niets
Lees ook:VVD blijft ook in Amstelveen grootste partij
Lees ook:Hand
Lees ook:GroenLinks boos over niet meedoen in B&W
Lees ook:VVD gegroeid, coalitie behield huidige sterkte

8 reacties op “Zittend college B&W wil door na verkiezingen

  1. Rotary-vriendje

    “Als het aan de nu zittende wethouders ligt verandert er daaraan niets en kiest het team voor continuïteit.”

    Ja, dat begrijp ik ook nog wel. Komen nergens meer met zo’n mooi salaris weg. Raat; de eeuwige tweede! Niet verkeerd!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

    Als ik het zo lees’ zijn de gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk overbodig. Zelfs de coalitie ligt al vast.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

      Volkomen lak aan de democratie. De wens van de meerderheid, f*ck you. Gewoon middels coalitievorming je zin doordrijven. De bijl aan de democratie.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Heikneuter

    Dat de VVD als grootste partij in onze gemeente veel in de melk te brokkelen heeft , lijkt me duidelijk, maar ik zit mij af te vragen wat de rest van de partijen nu in ruil terug hebben gezien van hun eigen programma, behalve 3 wethouders. Voor zover ik weet bij bbA enkele kleine puntjes betreffende milieu, maar niet zaken betreffende de kleine middenstand en boeren, bij D66 , de ruimere openingstijden van winkels, maar economische zaken , de gang van zaken bij statushouders en participatiewet? En PvdA, verkeersrotondes, maar verslechtering OV, opgeven standpunt soc woningbouw, digitalisering en zorg op maat, wie het weet ,mag het zeggen.

    Het valt niet te ontkennen dat de VVD goed op de kas heeft gepast, maar je kunt je afvragen ten koste van wat. Een overheid is er voor alle mensen ongeacht rang, stand, afkomst , mogelijkheden enz. Indien je dat niet doet werk je radicalisering en populisme in de hand.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

      We moeten eens af van de Idée fixe dat goed op de financiën letten zo’n prestatie is.

      Liberalen streven naar zo min mogelijk overheid. Net zoals in Amerika vinden daar – zelfs arme mensen – het een gruwel als je hen een hand reikt. Ik kan het zelf wel. De overheid is niet te vertrouwen en kost mij geld.

      Goed op de kas letten is derhalve zoveel mogelijk fratsen schrappen. Je krijgt dan een mooi financieel plaatje, maar of het welzijn van de mensen daarmee toeneemt vraag ik me af.

      Mooie discussie was vanmiddag in het programma Buitenhof tussen Barbara Baarsma en Bas Jacobs. Zelfs Baarsma – niet de meest linkse – stelde dat slimme investeringen juist geld opleveren. Ook in de zorg e.d. Zij hoopte van harte dat de huidige onderhandelaars naar haar luisterden. Zo ook de wethouders c.q. politici in Amstelveen, hoop ik maar.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Heikneuter

    Mee eens. Een voorbeeld van slimme investeringen is een verzorgingshuis. Vele “zelfstandig” wonende ouderen komen nu in een ziekenhuis terecht, vanwege verwaarlozing op het gebied van voeding en andere zaken zoals verwaarloosde ziektes .Dat kost de gemeenschap minimaal 1200€ per dag, zonder dat er nog een behandeling is toegepast. Als ze enigszins weer zijn opgelapt , gaan ze weer naar huis om na 2 maanden weer opgenomen te worden. Ze houden ook vaak woningen in de soc sector bezet, waar ze alleen wonen. Dit kost ook geld en draagt bij tot minder inkomsten van de staat, aangezien bij het vrijkomen van die woningen de huur altijd flink naar boven wordt bijgesteld. Ook was men in de voormalige verzorgingshuizen meer in staat de gang naar het verpleegtehuis uit te stellen, zodat het uiteindelijke verblijf daar werd bekort.

      /   Beantwoorden  / 
      1. Frank Bikker

        Sinds wanneer is die heikneuter mijn persoontje. Maar ik zal er toch maar antwoord op geven. Heikneuter heeft het over de voormalige verzorgingshuizen. Dat is totaal iets anders als verpleegtehuizen. Vele mensen weten dat niet, maar daar is een essentieel verschil tussen.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.