GL: B&W komen beloften duurzaamheid niet na

Martin Kortekaas

Terwijl de verantwoordelijke wethouder Maaike Veeningen (D66) graag volhoudt dat het in Amstelveen economisch allemaal prima gaat, kon de VVD er deze week toch niet omheen dat de economie hier achter blijft. In een lijstje in Elsevier stond de gemeente op de 45e plaats. Terwijl B&W anders gek zijn op lijstjes en er persberichten aan laten wijden als de stad tot een ervan in de top 10 doordrong, moest nu VVD-raadslid Ellermeijer er even op wijzen dat de Amstelveense economie toch blijkbaar niet zo’n briljante plek inneemt.

Daaraan herinnerde Martin Kortekaas van GroenLinks donderdag in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), die ook de Kadernota (contouren van de volgende begroting) behandelde.

Maar volgens Veeningen is er niks aan de hand en doet Amstelveen het economisch nog altijd goed. Duurzaamheid was een ander GroenLinks onderwerp. Daar kan als het gaat om economie in alle facetten meer op worden ingezet, vond Kortekaas. Naar zijn mening is er van alle mooie beloften van vorig jaar, nadat de economiedoelen als onhaalbaar aan de kant waren gezet, weinig terecht gekomen. “In deze Kadernota komt het woord circulaire economie één keer voor. Hoe kunnen we nu beoordelen of er genoeg geld gaat naar het stimuleren van de circulaire economie?” zei hij.

Fonds

Er had volgens hem al een fonds voor de Duurzaamheid moeten zijn, zoals beloofd, zodat was te zien waar extra geld voor nodig is. Dat er nu € 9 miljoen extra in de overkapping van de A9 wordt gestoken, bevreemde Kortekaas wel, omdat zijn fractie eerder een aantal verbeteringen voorstelde, die er niet door kwamen en waarvoor geen geld was. Hij verwacht trouwens dat er nog wel meer geld bij komt voor de A9.

Kortekaas had het ook over communicatie van de gemeente, die voornamelijk neerkomt op reclame voor B&W. Er wordt dan ook door hen voorgesteld nog meer geld aan het informatiecentrum ‘Amstelveen Inzicht’ uit te geven dan vorig jaar was gereserveerd. “Wij begrijpen het wel, het college vindt van zichzelf dat zij het goed doet en wil dit graag over het voetlicht brengen en dat mag”, zei Kortekaas. “Maar er is ook een grens waar informatie en voorlichting ophouden en beïnvloeding begint. In een volwassen democratie heeft een volwassen pers een volwassen plaats. Met oprecht alle respect voor de dapperen op de perstribune, die stand houden met het laatste Amstelveens Nieuwsblad, met blogs en met TV die draait op vrijwilligers en stagiaires is toch de vraag: Is er nog wel evenwicht tussen het geld dat in de stad besteed wordt aan kritische journalistiek en wat wordt besteed aan voorlichting en communicatie?”

Sparen vooraf

Het door B&W geïntroduceerde en door de coalitie in de gemeenteraad omarmde ‘Sparen vooraf’ lijkt volgens Kortekaas te worden gebruikt als

Haarlemmerolie ‘voor elk toekomstige financiële buikpijn’. Ondanks de twee pagina’s uitleg erover in de Kadernota is het toch niet helemaal duidelijk wat er nou mee wordt bedoeld vond Kortekaas kennelijk. Hij verwees naar de zin van B&W: ‘Wij realiseren ons dat de gedachtevorming hiermee niet is afgerond’. Is het niet beter dat de gemeente zich gewoon redt met de algemene reserve en bestaande bestemmingsreserves, vroeg hij. “Op deze manier zijn we nog tijden bezig om, al dan niet met de benen op tafel, te bespreken wat Sparen vooraf zou kunnen zijn. Eerlijk gezegd krijg ik het gevoel dat ik mijn tijd wel beter kan gebruiken.”

 

Lees ook:Waar spaart de gemeente nou voor?
Lees ook:Gemeentebegroting: sparen voor toekomst
Lees ook:ChristenUnie wil geld sparen voor wijken
Lees ook:ChristenUnie: Financieel beleid te weinig sociaal
Lees ook:Raat: ‘Financieel voert gemeente Drees-beleid’

5 reacties op “GL: B&W komen beloften duurzaamheid niet na

 1. F. Wijlens

  Ik heb eens kort contact gehad met deze Martin Kortekaas. Nou, deze persoon stelt emotie boven realiteit, was ernstig onbeschoft en incompetent op de koop toe.

  Dan wil ik er niet al te lang over door gaan maar het maakt mij feitelijk niet uit wat deze persoon probeert te betogen, ik geloof er gewoonweg niets van.

  Verder constateer ik dat de plannen van dhr. Raat goed in elkaar zitten en dat ik verneem dat hij zich beleefd verhoudt. Al heb ik absoluut niet op de VVD gestemd, ik stem al jaren niet op die partij omdat ze met Geert Wilders kokketeren en de complete rechtsstaat om zeep geholpen hebben. Dit alles betekent echter wel dat wanneer dhr. Kortekaas kritiek heeft op B&W, dat ik dat als volstrekt niets zeggend beschouw. Gewoon doorlopen, er is niets aan de hand.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kaas

  Wat wil u nu eigenlijk beweren behalve dat uw egootje is gekwetst door deze meneer?

    /   Beantwoorden  / 
 3. F. Wijlens

  Mijn ego is heel moeilijk te kwetsen. Eigenlijk wil ik er niet al te veel woorden aan vuil maken maar het is echt zo dat er geen goed gesprek te voeren is met personen als dhr. Kortekaas. Op inhoudelijke voorstellen/vragen wordt niet eens gereageerd. Werkelijk geen idee heeft deze vent.

  Over naar een ander onderwerp, hup USA!
  https://www.youtube.com/watch?v=sAyK-gjzS3c

    /   Beantwoorden  / 
 4. F. Wijlens

  En wat ik probeer te zeggen dat het broodnodig is dat dit soort dingen eens hard op uitgesproken mogen worden. Dat heeft overigens niks te maken met links vs. rechts, voor of tegen milieu etc etc. En trouwens, we hebben hier in de gemeente tegenwoordig die karretjes die met kokend water onkruid te lijf gaan. Dat is niet te danken aan het zogenaamde gedram van Groenlinks, immers beleid in onze gemeentepolitiek wordt niet gemaakt door Groenlinks maar door B&W in samenspraak met meerderheden in de gemeenteraad. Een ieder die beweerd dat Groenlinks ook maar iets heeft bijgedragen leeft in een fantasiewereld. Precies zoals Groenlinks daar in Den Haag nog nooit ook maar iets geregeld heeft voor vluchtelingen. Alles volkomen lulkoek.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Rotary-vriendje

  Dit met zichzelf ingenomen college schoffeert de raad keer op keer. Of ze geeft geen antwoord op vragen of zwelgt in zijn eigen gelijk. Zij mag zich buigen over luxeproblemen als miljoenen meer of minder naar overkappingen. Deze gemeente drijft op dikke belastingbetaler en relatief weinig uitnemers, en toch schets zij elke keer een beeld alsof het allemaal maar nét rond te breien is. Het is al met al een armoedig schouwspel in een veel te dure flat. Dus we gaan maar vroeg naar bed. Is dit een grap of om te huilen? Is er iemand die haar benijdt, wie zou er met haar willen ruilen, dag in dag uit, waar blijft de tijd?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.