VVD blijft grootste, D66 tweede in AV

 

Burgemeester Van ‘t Veld stemde in nhet Noorddamcentrum

De VVD blijft de grootste partij in Amstelveen met 23,9% van de uitgebrachte stemmen voor de verkiezingen voor Provinciale Staten. Dat percentage was zelfs iets hoger dan bij de verkiezingen voor de gemeenteraad, vorig jaar (22.7), maar lager dan bij de provinciale verkiezingen in 2011 (28.2). D66 bleef de tweede in grootte, met 18,2% van de stemmen (13,5 in 2011 en bij de raadsverkiezingen van vorig jaar 22%). De fracties in de gemeenteraad tellen respectievelijk 9 en 8 leden. De ChristenUnie steeg provinciaal van 1,8 naar 2,8%, maar haalde bij de raadsverkiezing van vorig jaar 3,6% van de stemmen. Overigens deelt de CU in de provincie wel een lijst et de SGP.

De PVV, niet in de raad vertegenwoordigd, zakte ten opzichte van de statenverkiezing in 2011 van 10,6 naar 9,7%. De SP kwam uit op 8.5%, vorig jaar bij de raadsverkiezingen nog 9,9%, maar vier jaar geleden toen het om provinciale staten ging 7,6%. In de raad steeg vorig jaar het aantal zetels van twee naar drie.

De PvdA kreeg 10,7% van de stemmen, vier jaar geleden  16,4% en vorig jaar bij de raadsverkiezingen 8,1%. Het CDA bleef ten opzichte van de vorige statenverkiezingen gelijk met 8,8%, groen links daalde van 7,2 naar 6,4%. Een stijging deed zich voor bij 50Plus, die bij de vorige provinciale verkiezingen eindigde op 1,9% van de stemmen en nu op 2,8%. aan de verkiezingen voor de staten deelnemende ouderenpartijen. In de provincie doet nóg een ouderenpartij mee, Ouderenpartij Noord-Holland, die op 1,7% bleef staan. De Partij voor de Dieren zag haar aanhang in Amstelveen vrijwel verdubbelen, van 2,2 naar 4,1 procent (vergeleken met de provinciale verkiezingen van 2011). In Amstelveen kwam 53% naar de stembus, in 2011 was dat 64%.

 

Lees ook:VVD en CDA winnen, PvdA verliest
Lees ook:VVD ook in Amstelveen grote winnaar
Lees ook:Nora Tang voert ouderenlijst weer aan
Lees ook:VVD in bolwerk Amstelveen nog nipt grootste
Lees ook:VVD blijft ook in Amstelveen grootste partij

Eén reactie op “VVD blijft grootste, D66 tweede in AV

  1. Hans

    Gemeenteraadsverkiezingen zijn lastig te vergelijken met andere verkiezingen omdat er ook lokale partijen meedoen. En lokaal doen 50Plus, Partij voor de Dieren en PVV niet mee met de gemeenteraad.

    Ik zou zeggen de VVD en PvdA hebben ook in Amstelveen toch vooral verloren als je met vorige PS en Tweede Kamer vergelijkt! En ook GroenLinks daalt. D66, SP, 50Plus en Partij voor de Dieren gewonnen. Ouderenpartij Noord-Holland is gelieerd aan de Ouderencombinatie Amstelveen, Nora Tang en Henk Fokkink zijn er ook kandidaat voor. En de thuisblijvers zijn ook winnaars, want hun stem is steeds meer NIET gehoord, dat is het grootste probleem bij alle verkiezingen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.