GroenLinks: B&W gemakzuchtig met groen

Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

Dat het nieuwe college van B&W gewoon doorgaat met chemische bestrijding van onkruid door het giftige middel RoundUp te gebruiken is volledig in strijd met in de gemeenteraad gemaakte afspraken. Dat vindt GroenLinks, die daarop al in een raadscommissie wees en daar in een algemene beschouwing bij de behandeling van de gemeentebegroting 2015 op terug komt. Dat is allesbehalve het tonen van ambitie op het gebied van duurzaamheid, verwijt fractievoorzitter Axel Boomgaars het college. Het is één van de kritiekpunten, waar hij mee komt.  Overigens heeft hij ook complimenten voor het college.  

In totaal gaat hij tien standjes en complimenten uitdelen bij  de behandeling van de begroting en het uitvoeringsprogramma van het college (de financiële agenda van de coalitie). GroenLinks, deel uitmakend van de oppositie, is het niet eens met alles waaraan de nu zittende wethouders het gemeenschapsgeld uitgeven.

Als het om groen gaat, is de fractie – al wanen B&W Amstelveen dan de groenste gemeente van Europa – ronduit teleurgesteld. Onder meer dus wegens dat aanhoudende gebruik van het gif RoundUp. “Onbestaanbaar,” vindt Boomgaars. “Landelijk wordt RoundUp al verboden als gevaarlijk gif, wij hebben in de raad de afspraak gemaakt in 2015 al te stoppen met het gebruik ervan. Tegen de afspraken in wordt dat nu nóg een jaar uitgesteld voor zo’n 75% van Amstelveen, totdat men er wettelijk niet meer omheen kan. Het is triest dat gezondheid van mens en dier op zo’n manier aan de kant wordt gezet om geld aan andere zaken uit te geven.”

Volgens Boomgaars toont het college trouwens sowieso geen ambitie, vindt hij.

“Het college zegt duurzaamheid te willen integreren in alle beleidsterreinen, maar ook daar zie je er niks over terug. Dat we als gemeente en burgers het milieu kunnen helpen, geld besparen en de economie stimuleren, wordt gewoon genegeerd.

Kritiek van GroenLinks is ook dat veel geld wordt uitgegeven zonder concrete onderbouwing. Zoals voor cameratoezicht, inhuur van externen voor deregulering en van liefst drie onderwijsmanagers, alsmede om de entrees van de stad op te leuken, zonder dat volgens de fractie nut en noodzaak duidelijk zijn. GroenLinks zou dat geld liever uitgeven aan dingen die zij zelf zinniger vindt. Ook zegt zij een visie op betaalbaar wonen in Amstelveen en op het levendig houden van de Amstelveense wijkwinkelcentra te missen. GroenLinks heeft aangekondigd met tegenvoorstellen te zullen komen.

 

GroenLinks heeft haar lijst van kritiekpunten overigens ook aangevuld met tien complimenten aan het college: “We vinden het belangrijk niet alleen te klagen, er gebeuren ook goede dingen,” zegt Boomgaars. Als voorbeeld noemt hij dat er extra geld komt voor de opvang van wilde zoogdieren, subsidie voor de kunstuitleen, een financiële buffer om tegenvallers in de zorg op te vangen en de ambitie om de Amstelveenlijn door te trekken naar Uithoorn.

 

 

Lees ook:GroenLinks wil duurzamer Eneco
Lees ook:GroenLinks gispt afspraak negerende Bot
Lees ook:GroenLinks: ‘Bot met gif spuiten de weg kwijt’
Lees ook:GroenLinks ‘baalt’ van slapte D66 en PvdA
Lees ook:GroenLinks: B&W verspillen tijd voor duurzaamheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.