CDA: Maatschappelijke stages handhaven

 

Reinout Wibier

Reinout Wibier

Als de regering volgend jaar wegens bezuinigingen de maatschappelijke stage voor scholieren afschaft, moet de gemeente er maar een mouw aan passen om die plaatselijk voort te zetten. Dat zegt het CDA, evenals andere partijen zich in de verkiezingstijd uitslovend om te laten zien dat zij voor de kwetsbaarsten in de samenleving opkomt. Zij is tegen afschaffing van verplichte maatschappelijke stages voor middelbare scholieren. Met die stages kunnen jongeren de ouderen in de stad ‘op een creatieve en innovatieve manier helpen de eenzaamheid te doorbreken., zegt het CDA.

Volgens de partij, niet gehinderd door praktijkkennis, is de zorg in bejaarden- en verzorgingshuizen hier over het algemeen goed en doet personeel daar met grote inzet en liefde zijn werk doen. Maar de bezuinigingen in Den Haag zijn volgens het CDA vaak de oorzaak van onvoldoende activiteiten om mensen een zinvolle en fijne dagbesteding te geven. ‘Mensen die een heel leven lang hard hebben gewerkt verdienen beter. Eenzaamheid leidt tot veel verdriet en soms zelfs tot depressie en andere medische klachten’, weet de partij.

Zij wijst er op dat er in vergrijzend Amstelveen weinig activiteiten voor ouderen zijn. In Waardhuizen, Middenhoven en Westwijk bijvoorbeeld nauwelijks horecagelegenheden waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten. De gemeente telt ook veel creatieve, enthousiaste en talentvolle schoolgaande jongeren van 13 tot 16 jaar, zegt de partij. Die kunnen volgens haar meedenken en –werken aan een oplossing van het probleem.

Volgens kandidaat raadslid Reinout Wibier vinden de meeste  jongeren het “fantastisch” als zij mensen kunnen helpen en iets goeds voor de samenleving betekenen. “Zij zijn bijvoorbeeld ontzettend handig met sociale media en computers. Gebruik die creativitiet door hen zelf te laten nadenken over geschikte activiteiten om ouderen uit hun isolement te halen”, zegt hij.

Wibier denkt aan door middelbare scholieren te geven computercursussen aan ouderen. “Maar ik zou het aardig vinden als de jongeren zelf met oplossingen komen. Dan gaan jongeren ook op vroege leeftijd beseffen hoe zij kunnen bijdragen aan een betere samenleving en leren zij hoe fijn het kan zijn iemand anders te helpen.”

 

Lees ook:Maatschappelijke stages van start
Lees ook:Veertig mille voor maatschappelijke stages
Lees ook:PvdA maakt werk van stages en vakmanschap
Lees ook:Gemeente wil jongeren maatschappelijke verantwoordelijkheid bijbrengen
Lees ook:Wethouders geven startschot verplichte maatschappelijke stages

Eén reactie op “CDA: Maatschappelijke stages handhaven

  1. vitriooltje

    Het is blijkbaar nog niet tot het CDA doorgedrongen, dat de bejaarden in verzorgingshuizen, tegenwoordig minimaal indicatie 4 moeten hebben. Dat houdt in dat ze lichamelijk en geestelijk niet meer in staat zijn voor zichzelf te zorgen.
    Maw. velen zijn incontinent en er kan moeilijk een gesprek mee gevoerd worden.Je moet hier echt een training voor hebben gehad, anders zijn deze jongeren/ kinderen eerder een last dan een lust voor het verzorgend personeel.
    Dat ze aandacht nodig hebben is zonder meer waar, maar niet van een stelletje kinderen die, hoe goed bedoeld ook, een paar keer komen en dan weer weg zijn.
    -
    En dan begint Wibier te leuteren over computerles aan ouderen. Ik zou zeggen; Man, wordt wakker! Ga eerst eens zelf kijken in een verzorgingshuis, wat er zich afspeelt, voordat je komt met dit naïf geblaat.
    -
    Dat moet dan een volksvertegenwoordiger voorstellen. Zo’n figuur moet dan straks o.a. beslissen over de noodzakelijke zorg voor onze ouderen.
    -
    En ook nog over de maatschappelijke ontwikkeling van onze kinderen.
    -
    Het enige wat vermoedelijk ontwikkeld is bij Wibier is zijn ego

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.