PvdA wil debat over cadeautjes raadsleden en wethouders

De PvdA fractie wil woensdagavond (21 maart) in de gemeenteraad een debat over haar bezwaren tegen de nieuwe gedragscode voor raads- en collegeleden. Zij is het er onder meer niet mee eens dat die bestuurders volgens het aangescherpte integriteitbeleid nog steeds cadeautjes mogen aannemen.

Volgens de nieuwe regels mogen burgemeester, wethouders, raadsleden en ambtenaren geschenken met een waarde tot maximaal 70 euro accepteren. Overigens mogen zij de taxatie van die waarde zelf maken. In de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen pleitte PvdA-raadslid Harry van den Bergh er voor dat helemaal geen geschenken worden aanvaard, om alle schijn te vermijden. De meerderheid van de commissie vond dat te ver gaan.

De PvdA vindt ook dat geen (snoep) reisjes op kosten van bedrijven en andere aanbieders daarvan moeten worden gemaakt door bestuurders. Als die trips echt nodig zijn, moet dat op kosten van de gemeente gebeuren. Als de uitgave in dat licht bezien niet gerechtvaardigd is, moet van zo'm reis worden afgezien, meent de fractie. De code is gericht op het vermijden van corruptie en belangenverstrengeling. Bestuurders en raadsleden moeten in het vervolg ook hun financiële belangen melden die strijdig kunnen zijn met die van de gemeente.

 

 

Lees ook:Cadeautje voor raadslid moet kunnen, maar niet te duur…
Lees ook:PvdA komt met aanvulling gedragscode politici
Lees ook:Raadsleden en wethouders moeten financiele belangen melden
Lees ook:PvdA ziet lobbyist als brevet van onvermogen college
Lees ook:Burgerbelangen: gemeente gaf jarenlang teveel uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.